Hükümete Beyaz Çağrı: ”Sağlık Ocağımıza dokunmayın ” Kocaeli Sağlık Platformu Santral Sağlık Ocağı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla hükümetin sağlık alanında yaptıklarını eleştirdi ve ‘ ‘Sağlık Ocaklarımızı kapattırmayacağız, sahip çıkacağız”dedi Santral Sağlık Ocağı önünde dün toplanan Sağlık Emekçileri basın açıklaması yaparak hükümetin politikalarını eleştirdi. Basın açıklamasında ”Sağlık ocağımıza dokunmayın, sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganları attı. ”HÜKÜMET UYARILARA […]
Hükümete Beyaz Çağrı: ”Sağlık Ocağımıza dokunmayın ”
Kocaeli Sağlık Platformu Santral Sağlık Ocağı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla hükümetin sağlık alanında yaptıklarını eleştirdi ve ‘ ‘Sağlık Ocaklarımızı kapattırmayacağız, sahip çıkacağız”dedi
Santral Sağlık Ocağı önünde dün toplanan Sağlık Emekçileri basın açıklaması yaparak hükümetin politikalarını eleştirdi. Basın açıklamasında ”Sağlık ocağımıza dokunmayın, sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganları attı.
”HÜKÜMET UYARILARA KULAK TIKIYOR”
Sağlık Platformu adına basın açıklaması yapan Kocaeli Tabip Odası genel sekreteri Nilay Etiler, iktidarın yapılan tüm uyarılara rağmen toplumdan gelen sese kulaklarını tıkadığını IMF ve Dünya Bankası kaynaklı bir proram sürdürmeye devam ettiğini söyledi. Etiler, ”Sağlık alanındaki tahribat, artık tarif edilemez boyutlara ulaşmıştır. Halkımızın sağlığı ulus ötesi tekellerin önüne atılmakta piyasa koşullarının insafına terk edilmektedir. Çağdaş sağlık yaklaşımı tedavi edici hekimlikten koruyucu hekimliğe doğru bir yönelime çevrilirken hükümet, 50 yıla yakın süredir hizmet veren halkımıza mal olmuş her bir tuğlasında halkımızın emeği olan sağlık ocaklarını pervasızca kapatmak istemektedir”dedi. Sağlık ocaklarının kapatılarak yerine konulmak istenen ”Aile hekimliği”sisteminin birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi anlamına geldiğini Dünya bankası raporlarında tüm çıplaklığıyla görüldüğünüde ifade eden Etiler, ”Yapılmak istenenin insanların hastalanmasından kazanç elde etmek, daha çok hasta yaratarak ilaç ve teknoloji satmayı hedefleyen tekellerin gelirlerini arttrmaktır. Sağlıklı bir toplumu hedefleyen ”Koruyucu sağlık hizmetleri” ortadan kaldırılmak istenmektedir” dedi.
”SAĞLIKTA TİCARET ÖLÜM DEMEKTİR”
Etiler, ” Her aileye bir doktor, istediğiniz saatte bir telefonla evinize gelecek, aile albümlerinizde aynı fotoğrafı paylaşacağız doktor söylemlerinin gerçek dışı olduğu Düzce’de başlatılarak 10 ile daha yaygınlaştırılan uygulamalarda ortaya çıkmıştır. Aile hekimliği pilot uygulamasının başlatıldığı illerin sağlık ocaklarının en etkin çalıştığı iller arasından seçilmeside rastlantı değildir. 224 sayılı ”Sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi hakkında kanun” un pilot uygulamasının 1963 yılınd a sağlık hizmetlerinin en sorunlu yerlerden biri olan Muş’tan başladığını hep birlikte hatırlayalım.”dedi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez ön koşulu olan ve hastane önle rinde yığılmaları önleyecek olan birinci basamaktan sevk zorunluluğunun kaldırılmış olmasının aile hekimliğinin finans modeli olar ak önümüze sürülen Genel sağlık Sigortası’nın daha şimdiden iptal edilmiş olduğunu ve hükümetin sağlıkta dönüşüm programının çöktüğünü söyleyen Etiler, genel seçimlere giderken salt göz boyamaya dönük pilot uygulamalar ın yaygınlaştırılması gibi uygulamalardan bu nedenle kaçınılması gerektiğni söyledi. Etiler, sağlıkta ticar etin ölüm demek olduğunu da hatırlattı.
BEYAZ ÇAĞRI
Sağlık Bakanlığı’nınb 2007 yılı bütçe görüşmelerinde komisyonda tyaptığı konuşmada verdiği bilgilerden de bahseden Etiler, ” Aşılanma oranı yüzde 78’den yüzde 93′ çıkmıştır. Sağlık Ocaklarımızda yılda 115 milyon poliklinik 18 milyon lişiye aile planlama hizmeti sunmaktadır. Bu rakamlar sağlık ocaklarının kapatılmasını değil ihtiyaç olan bölgelerde yenilerinin kurulmasını gerektirmektedir. Halen 6.200 sağlık ocağımız vardır. İhtiyaç ise, bu rakamın 10 bine çıkarılmasıdır. Bakanlık, ithal hekim getirmek yerine bu eksiği gidermek üzere gayret göstermeli, sağlık ocaklarında görev yapan pratisyen hekim meslektaşlarımıza ve sağlık ekibine teşekkür edilmelidir.”dedi. Yaptıkları basın açıklaması ile hükümeti bir kez daha uyardıklarını söyleyen Etiler, beyaz Eylemler’in ilk çağrısını sağlık hizmetlerinin ilk basamağı olan sağlık ocaklarında yaptıklarını ifade etti. Sağlık alanında yapılması gerekenleri sıralayan Etiler, ”Aile hekimliği pilot uygulamalarına başka illere yaygınlaştırılmamalı, başlatılan pilot uygulamalar ise derhal sonlandırılmalıdır. Pilot uygulamasının başladığı illerde geçici görevlendirme yapılan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerine son verilmelidir. Sağlık Ocakları toplumun malıdır. Sağlık ocaklarını kapatmak yerine kentsel alanlar başta olmak üzere ihtiyaç olan bölgelere yenileri inşa edilmeli, mevcutların eksiklikleri gide rilmelidir. Sağlık ocağı binalarının aile hekimlerine muayenehane olar ak kiralanması uygulamasına son verilmelidir. Birinci basamkta görev yapan sağlık çalışanlarına kalıcı, özlük haklarına yansıyan ”Birinci basamak tazminatı” ödenmelidir. Basamaklandırılmış sağlık hizmeti modeli benimsenmeli ve sevk zinciri işletilmelidir. Sağlık personeli tanımlanan işi dışında görevlendirilmemeli, asli uğraş alanlarında görevlendirilmelidirler. Toplum sağlığını önceleyen nitelikli, parasız, eşit, ulaşılabilir sağlık hizmeti sunulmalı, hizmetin finansmanı ise faiz-rant gibi gelirlerin vergilendirildiği dolaylı vergilerin kaldırıldığı gelire göre toplanan vergilerden oluşturulan genel bütçeden karşılanmalıdır.”dedi.