18 Nisan 2006 günü Ankara’da Genel Sağlık Sigortası (GSS) karşıtı eylemde yaşanan olaylarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma sonuçlanarak, bir ceza davası açıldı. Çoğunluğu Halkevi üyesi olan 47 sanık hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve polise mukavemet suçlamasından hapis cezaları talep edilmekte. Sanıklar arasında Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, Örgütlenme Sekreteri […]
18 Nisan 2006 günü Ankara’da Genel Sağlık Sigortası (GSS) karşıtı eylemde yaşanan olaylarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturma sonuçlanarak, bir ceza davası açıldı.
Çoğunluğu Halkevi üyesi olan 47 sanık hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve polise mukavemet suçlamasından hapis cezaları talep edilmekte.
Sanıklar arasında Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut ve Kültür Sekreteri Özgür Tüfekçi ile, KESK’e bağlı SES ve BES sendikası yönetici ve üyeleri de yer almakta. Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın hakkında ise delil yetersizliği gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.
Davanın ilk duruşması, 2 Mayıs 2007 günü Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Hatırlanacağı üzere 18 Nisan 2006 günü Ankara’da gerçekleştirilen GSS eylemi esnasında, KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve Halkevleri tarafından TBMM’ye düzenlenen yürüyüşe Atatürk Bulvarı’nda polis müdahale etmiş, Halkevleri kortejine polisler tarafından silahla ateş edilmişti. Savcılık, bu esnada Halkevciler tarafından yolun trafiğe kesildiğini ve çıkan arbedede 8 polis memurun yaralandığını iddia etmekte.
Aynı gün akşam saatlerinde ise, Ankara Kızılay Metro İstasyonu içinde Halkevleri Genel Merkezi’nden çıkan Halkevcilere polis keyfi olarak müdahale etmiş, olayda Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha yaralanmıştı.
Polisler hakkında yapılan suç duyuruları ise, Memurların Yargılanmasına Dair Yasa hükümlerine takılarak, Valilik tarafından soruşturma ve yargılama izni verilmemesi ile sonuçlandı. Bu başvuruların Halkevleri avukatları tarafından iç hukuk yollarının tükenmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine taşınması hazırlıkları sürmekte.
Bu arada davayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen soruşturmada Kenan Demir ve Müslüm Karabulut adlı Halkevi üyeleri muhtelif tarihlerde tutuklanmış ve aylarca cezaevinde kalmıştı.
Sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde bir yıkıma yol açacağı gerekçesiyle halkın ve demokratik kuruluşların yoğun tepkisini çeken GSS Yasası ise, bilindiği üzere önce Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi, ardından da Anayasa Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildi.
AKP hükümeti, bu tepkilere ve gelişmelere rağmen anılan yasayı 2007 Temmuz ayında yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı açıklamıştı.
Kaynak: Halkevleri Basın Bürosu