Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Karakaya, deprem vergisi adı altında toplanan paralarla bütçe açıklarının kapatılıp borç ödemesi yapıldığını söyledi. 28 Şubat Sivil Savunma Günü, İl Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından düzenlenen program ile kutlandı. Konya Sivil Savunma ekipleri çalışmalarını gösterirken, bir yaralıyı sedye üzerinde halatlarla 5 katlı Defterdarlık binasına taşıdı. Daha sonra […]
Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Karakaya, deprem vergisi adı altında toplanan paralarla bütçe açıklarının kapatılıp borç ödemesi yapıldığını söyledi.
28 Şubat Sivil Savunma Günü, İl Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından düzenlenen program ile kutlandı. Konya Sivil Savunma ekipleri çalışmalarını gösterirken, bir yaralıyı sedye üzerinde halatlarla 5 katlı Defterdarlık binasına taşıdı. Daha sonra yaralıyı yine halata bağlayarak yere indirip, ambulansa bindirdi.
50 bin insan ölecek
Esnaf Odaları Toplantı salonunda yapılan etkinlikte ise sivil savunmanın önemi anlatıldı. Doğal afetlerle ilgili açıklama yapan Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Muazzez Karakaya, Türkiye’nin bir doğal afet ülkesi ve bu gerçek ile yaşamak zorunda olduğunu söyledi. İstanbul’un deprem gerçeği ile yaşamak zorunda olduğunu ifade eden Prof.Dr. Karakaya, “İstanbul Kuzey Anadolu Fay kuşağı üzerinde. Burada 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Böyle olduğu zaman olabilecekler nelerdir. Bu bir senaryo. Ama, zemin özellikleri, yapılaşma ve diğer parametereler ele alınarak hesaplanmış bir rakam. 30 binin üzerinde bina yıkılacak. 40 bin hasarlı bina oluşacak. 50 bin insanımız yaşamını yitirecek ve en az 50 milyar dolar kayıp söz konusu olacak” dedi.
Toplanan paralar afetler için kullanılmıyor
Türkiye’de doğal felaketlerle yaşanması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Karakaya, “Ancak, bunlarla yaşarken mücadele de etmeliyiz. Can ve mal kaybını minimuma indirecek tedbirler almalıyız. Bunlar felakeletler olduğu zaman söyleniyor. Ama gerekli tedbirler alınmıyor. Ulusal bir afet politikamızın oluşması lazım. 2006 yılında DPT’nin hazırlamış olduğu afete karşı alıcak tedbirler konusunda hiç bir şey yapılmamıştır. Deprem vergisi adı altında iletişimden, banka hizmetlerinden yurt dışı çıkışlarından alınanan paralardan toplanan 6.5 katrilyonluk fon oluşturulmuştur. Fakat bu para afetler için değil, bütçe açıklarının kapatılması, IMF borçlarının ödenmesi gibi değişik kaynaklara aktarıldığının bilgisine sahibiz.
Yaşanacak depremde önce tedbirleri alamamış durumdayız. Bir felaket ülkesi olan ülkemizde ulusal deprem konseyi kapatılmıştır. Ulusal afet komisyonu veya ulusal afet genel müdürlüğü gibi bir birim altında tüm felaketleri kapsayan alt birimler açılmalı. Bilgi bankası oluşturulmalı ve alınacak öncesi ve sonrası tedbirlerin bir koordinasyonla yürütülmelidir” dedi.
Kaynak: Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)