Aile hekimliğine yönelik protestolar devam ediyor. Bu uygulamanın yaşama geçtiği Denizli ve Samsun’da karşılaşılan sorunlar uygulamaya yönelik karşıt sesleri artırıyor. Aile hekimliği uygulamasının yaşama geçtiği Denizli ve Samsun’da karşılaşılan sorunlar, uygulamaya yönelik karşıt sesleri artırıyor. Her iki ilden gelen Tabipler Odası açıklamaları uygulamanın olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyor. Denizli’de eylem Denizli Tabipler Odası tarafından, Delikliçınar Meydanı’nda […]
Aile hekimliğine yönelik protestolar devam ediyor. Bu uygulamanın yaşama geçtiği Denizli ve Samsun’da karşılaşılan sorunlar uygulamaya yönelik karşıt sesleri artırıyor.
Aile hekimliği uygulamasının yaşama geçtiği Denizli ve Samsun’da karşılaşılan sorunlar, uygulamaya yönelik karşıt sesleri artırıyor. Her iki ilden gelen Tabipler Odası açıklamaları uygulamanın olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyor.
Denizli’de eylem
Denizli Tabipler Odası tarafından, Delikliçınar Meydanı’nda düzenlenen “Aile Hekimliğine Hayır” eyleminde konuşan Oda Başkanı Dr. Hasan Akşık, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın gerçekte sağlığı bozma programı olduğunu söyledi. Basına yaptığı açıklamada Akşık, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile devletin sosyal işlevi olan sağlık hizmeti verme yükümlülüğünden vazgeçtiğini, tüm sağlık harcamalarının genel sağlık sigortasıyla vatandaşın cebinden karşılanmasının amaçlandığını belirtti. Programla birlikte, sağlık hizmetinden yararlanabilmek için ödenen vergilere ek olarak sağlık priminin de ödenmesi gerekeceğini ifade eden Akşık, “Ayda 150 YTL’den fazla geliri olan herkes sağlık primi ödemek zorunda kalacaktır. Primini ödemeyenler, hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamayacak” dedi.
Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin, hizmetlerin daha pahalıya satın alınması ve sağlık harcamalarının artması anlamına geldiğini savunan Akşık, “sağlıkta dönüşüm, gerçekte sağlığı bozma programıdır” dedi.
Samsun’da aile hekimliği köyleri vurdu
Samsun’da 1 Mart’ta başlayan aile hekimliği uygulaması nedeniyle sağlık ocakları kapatılan köylerden gelen tepkiler artarken, Samsun-Sinop Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, uygulama nedeniyle sağlık ocakları kapatılan Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü’deki köylerde toplam 41 kişiye aşı yapılamadığını söyledi.
Şahan, dün Samsun-Sinop Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, aile hekimliği uygulamasından en çok sağlık ocakları kapatılan köylerin mağdur olduğunu belirtti. Vezirköprü, Çarşamba ve Bafra ilçelerinin köylerinde, sağlık ocaklarının kapatılması sonucu çocuk ve yetişkinler de dahil olmak üzere 41 kişinin aşısının yapılamadığını ifade eden Şahan, “Bu sayı, aşı hizmetini alamayan ve nereye gideceklerini ve ne yapacaklarını bilemedikleri için bize başvuranların sayısı. Aslında, bizim bilmediğimiz yüzlerce mağdur vatandaş var” dedi.
“Kaos yaşanıyor”
Samsun-Sinop Tabip Odası olarak, aile hekimliğinin öncesini ve devreye girdikten sonra yaşananları takip ettiklerini de vurgulayan Şahan, “Sağlıkta dönüşüm adı altında yapılan bu uygulamaları yalnızca ‘sağlıkta kaos’ olarak tanımlayabiliriz. Bu uygulamalarla birlikte sağlık ocaklarının kapatılması, bulaşıcı hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına yol açacaktır. Aile hekimliğinin Samsun’da devreye girdiği 1 Mart’tan itibaren geçen 18 günlük sürede yaşanan iş aksaklığı, tamamen vatandaşımızın sağlığını hedef almaktadır” diye konuştu.
Kaynak: soL.org.tr