TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, Hükümet’in yargı kararlarına karşın, bor madenlerinin özelleştirilmesi için kolları sıvadığını söyledi. Küçük, “Kanunlar hiçe sayılarak bor madenlerimizi önce kendi yandaşlarına sonra da uluslararası güçlere teslim etmek amacıyla ihaleye çıkılıyor” dedi. Küçük yaptığı açıklamada, Hükümet’in özelleştirmelerde yürütmeyi durdurma kararları karşısında “kanunları hiçe saydığını” söyledi. Küçük, AKP iktidarının […]
TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, Hükümet’in yargı kararlarına karşın, bor madenlerinin özelleştirilmesi için kolları sıvadığını söyledi.
Küçük, “Kanunlar hiçe sayılarak bor madenlerimizi önce kendi yandaşlarına sonra da uluslararası güçlere teslim etmek amacıyla ihaleye çıkılıyor” dedi.
Küçük yaptığı açıklamada, Hükümet’in özelleştirmelerde yürütmeyi durdurma kararları karşısında “kanunları hiçe saydığını” söyledi. Küçük, AKP iktidarının bor madenlerinin işletilmesi görevini yürüten Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde kadrolaştığını ifade ederek, “Hükümet özelleştirme gayreti içinde. Son ihale ile bor madenlerimizin devlet eliyle işletilmesine son verilmek isteniyor” dedi.
Küçük, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yılda 10 bin ton disodyum oktaborat tetrahidrat üretebilecek tesis kurulması, işletmeye alınması ve İdarece 36 aylığına kiralanması hizmeti alınacağına ilişkin 19 Şubat 2007 tarihli ihale duyurusuna dikkat çekti. Küçük, “Kanunlar hiçe sayılarak bor madenlerimizi önce kendi yandaşlarına sonra da uluslararası güçlere teslim etmek amacıyla ihaleye çıkılmaktadır. İhale konusu, bahsedildiği üzere basit bir hizmet alımı ihalesi değildir” açıklamasını yaptı.
Tesisler Devrediliyor
İhale şartnamesine göre, tesislerin 36 ay sonra yükleniciye devredileceğini belirten Küçük, şunları söyledi: “Siz tesisi kurun sonra ben size üç yıl kira vereyim, üretim yapıp sorunları gidereyim, müşterilerinizi, pazarınızı oluşturayım, kısacası meyveyi iyice olgunlaştırıp hazırladıktan sonra yani 36 ayın sonunda tesisi size devredeyim sizin olsun deniliyor. Hem birilerini nemalandır, hem de bor madenlerini özelleştirmiş ol, çifte vurgun diye buna denir herhalde.”
Özelleştirmede Son İstasyon
Enerji Bakanı Hilmi Güler’in, “Bor konusunda bizim yaklaşımımız özerk bir yapıya doğru gidiştir. Muhtemelen bunun son istasyonu Özelleştirme olabilir” sözlerini anımsatan Küçük, şöyle devam etti: “Bunlar bir sav veya öngörü değildir. Çünkü, açıktır ki, hiçbir şirket veya iş adamı projesi yapılmış bir tesisi kendi kurabilecek birikimi varken başkasına yaptırmaz. Yaptırdığını varsayalım ama bunu üç yıllığına işletmek üzere kiralamaz ve sonra da alın sizin olsun demez. Kadrolaşma çabaları, baskılar ve sürgünler ile tecrübeli iş gücü kaybına rağmen hala bu işi yapabilecek teknik elemanlar Eti Maden İşletmelerinde mevcuttur. Sonucu 2840 sayılı Yasa’yı işlevsizleştirmek ve delmek üzere planlanan bu hukuka aykırı işlemden vazgeçin.”