Temel gıda maddeleri üzerindeki katma değer vergisinin kaldırılmasının ardından Venezüella hükümeti gıda üretimini düzene sokmak için girişimlerde bulunmaya başladı. Hafif Sanayi ve Ticaret Bakanı Maria Christina Iglesias ve Toprak ve Tarım Bakanı Elias Jaua yaptıkları açıklamalarda besin maddelerinin üretildikleri alan, üretim miktarı, üretim kalitesi, dağıtım yolları, dağıtıcıların çalışma ve sözleşme şartları gibi besin zincirinin bütün […]
Temel gıda maddeleri üzerindeki katma değer vergisinin kaldırılmasının ardından Venezüella hükümeti gıda üretimini düzene sokmak için girişimlerde bulunmaya başladı. Hafif Sanayi ve Ticaret Bakanı Maria Christina Iglesias ve Toprak ve Tarım Bakanı Elias Jaua yaptıkları açıklamalarda besin maddelerinin üretildikleri alan, üretim miktarı, üretim kalitesi, dağıtım yolları, dağıtıcıların çalışma ve sözleşme şartları gibi besin zincirinin bütün halkalarına yeni kriterler getireceklerini belirterek, üreticilerin bu şartlara uymaya direnmesi durumunda besin üretimi alanının da tamamen kamulaştırılacağını söylediler. Özellikle et ve et ürünlerinin dağıtımında stokçuluk, istifçilik ve karaborsa yüzünden ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Iglesias, “artık gıda maddelerinde sorun yaşamaya tahammülümüz yok. Yeniden yapılandırılacak üretim zincirinde en ufak bilinçli aksamanın cezası ağır olacak” dedi. Özel üreticilerin temel gıda ürünlerini karaborsaya düşürdüklerini söyleyen Iglesias, “gıda ürünleri hükümetimizin belirlediği resmi fiyatların birkaç katı üzerinden halkla buluşuyor. Buna dur demenin zamanı geldi. Özel üreticiler bu tutumlarında direnirlerse bütün alanın kamulaştırılmasıyla karşılaşacaklar” diye konuştu.
Bu hafta yapılan yeni fiyatlandırma oranınca et ve et ürünlerinde “resmi fiyat”a göre %38 artış oldu ancak bu rakam karaborsadaki fiyattan %30 daha düşük. Süt, yumurta, tavuk ve tavuk ürünleri fiyatları da yeniden belirlendi. Özel üreticiler pastorize sütü hükümetin belirlediği fiyatları düşük bulmaları sebebiyle üretmiyorlar ve onun yerine fiyatı hükümetçe belirlenmemiş yağsız süt üretiyor ve satıyorlardı. Iglesias, “ulusal hükümetimiz Bolivarcı halkımızla birlikte bu alanda da insiyatifi eline almaya niyetli. Bundan böyle herhangi bir alandaki soruna doğrudan müdahele etmeye kararlıyız” diye konuştu. Toprak ve Tarım Bakanı Elias Jaua da yaptığı açıklamada ürünlerin hasat sonrasında pazara ulaşımda nakliyat ücretlerinden kaynaklı ciddi problemler yaşadıklarını ve bu ücretlerin makul seviyeye çekilmesi için harekete geçtiklerini belirtti.
Chavez: Besin dağıtım sektörü kamulaştırılabilir
Özel üreticilerin et ve et ürünlerini istiflemesi ve yüksek fiyatlardan pazara sunmasını “bardağı taşıran damla” olarak tanımlayan Chavez, “eğer et endüstrisinde faaliyet gösteren özel firmalar bu ahlaksız uygulamayı devam ettirmeye çalışırlarsa halkımız bu sektörü kendi yönetimi altına alacaktır. Müdahele etmemiz ve kamulaştırma yapmamız gereken bir durumda sadece birkaç saat düşünürüz, en ufak bir tereddüde de düşmeyiz. Bu konuda bundan sonra çok daha dikkatliyim. Yeni belirlenen fiyatlar karşısında eğer bir boykotla karşılaşırsak “karşı-boykot” ilan etmekten de çekinmeyiz ve kazanan da biz oluruz çünkü son derece haklıyız” dedş ve kurallara uymayan özel üreticiler hakkındaki kararlarda insiyatifin Halk Meclisleri’nde olduğunu belirtti.
[Venezuelanalysis/Latinbilgi -S.T]