Sivas’ta ekonomik durumu iyi olmayan aileler arasında yapılan araştırmada, yoksul kesimin büyük bir bölümünün Türkiye’nin AB’ye girmesinin yoksulluk sorununu çözmeyeceğini düşündüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nejat Üstün’ün 2 yıldır sürdürdüğü “Sivas’ta yoksulluk” konulu araştırma sonuçlandı. Kentteki 1595 yoksul hane reisiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, yoksulların yüzde 76.3’ü Türkiye’nin en önemli […]
Sivas’ta ekonomik durumu iyi olmayan aileler arasında yapılan araştırmada, yoksul kesimin büyük bir bölümünün Türkiye’nin AB’ye girmesinin yoksulluk sorununu çözmeyeceğini düşündüğü ortaya çıktı.
Cumhuriyet Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nejat Üstün’ün 2 yıldır sürdürdüğü “Sivas’ta yoksulluk” konulu araştırma sonuçlandı. Kentteki 1595 yoksul hane reisiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, yoksulların yüzde 76.3’ü Türkiye’nin en önemli sorununu işsizlik, yüzde 13.7’si de yoksulluk olarak değerlendirdi.
Araştırmaya katılanların, “Avrupa Birliğine girdiğimizde sizce bu sorun çözülür mü?” sorusuna yüzde 46.5’i “hayır”, yüzde 27.8’i “kısmen” ve yüzde 13.4’ü “evet”, yüzde 12.2’lik bir oran da “daha kötü olur” şeklinde yanıt verdi.
Anket uygulanan kişilere geleceğe ilişkin umutları sorulduğunda ise yüzde 51.7’si “gelecekte daha kötü olur” yanıtı verirken, yüzde 21.8’i geleceğin bugünden farklı olmayacağını, yüzde 26.6’sı ise yoksulluğun gelecekte azalacağını ve ortadan tamamen kalkacağını düşündüğünü söyledi.
Yoksul kesimin yarıya yakın bir kısmının Avrupa Birliği hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadığının da belirlendiği araştırmada, bunun nedenlerinden birinin araştırmaya katılan kişilerin eğitim seviyelerinin düşük olmasından kaynaklandığı belirtildi.
Kredi kartı kullanım alışkanlıkları hakkında da saptamalarda bulunulan araştırmada çok düşük gelire sahip olan bu kesimde kredi kartı kullanımının yok denecek kadar az olduğu, gelir arttıkça kredi kartı kullanım oranının da arttığı tespit edildi.
Kaynak: Sabah