Dünyanın sayılı elektronik devlerinden biri olan Siemens’te, yolsuzlukların ardından şimdi de kaçak işçi skandalı yaşanıyor. Almanya’nın en büyük ve dünyanın ise sayılı elektronik devlerinden biri olan Siemens tekelinde, skandalların ardı arkası kesilmiyor. Farklı ülkelerdeki üst düzey yöneticilere rüşvet verme suçundan, tekele ait 5 bin civarındaki banka hesabında usulsüzlük yapıldığı suçlamalarına kadar birçok suçlama ile karşı […]
Dünyanın sayılı elektronik devlerinden biri olan Siemens’te, yolsuzlukların ardından şimdi de kaçak işçi skandalı yaşanıyor.
Almanya’nın en büyük ve dünyanın ise sayılı elektronik devlerinden biri olan Siemens tekelinde, skandalların ardı arkası kesilmiyor. Farklı ülkelerdeki üst düzey yöneticilere rüşvet verme suçundan, tekele ait 5 bin civarındaki banka hesabında usulsüzlük yapıldığı suçlamalarına kadar birçok suçlama ile karşı karşıya olan tekel, şimdi de kaçak işçi çalıştırma skandalı ile gündeme girdi.
Alman Federal Gümrük Dairesi’ne bağlı Köln’deki “Mali Denetim Kaçak İş Bölümü” tarafından yapılan incelemelerde, Siemens’in kaçak işçi çalıştırdığı tespit edildi. Tekelin, kiralık işçilerin vergi ve sosyal sigorta primlerini ödemediği de ortaya çıktı.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre ödenmeyen sigorta primleri ile vergilerin toplam miktarı, onbinlerce Avro ile ifade ediliyor. Söz konusu rakamın, aylık veya yıllık mı olduğu konusunda bilgi verilmezken Siemens’i büyük bir cezanın beklediği açıklandı.
Siemens’in savunması
Bu arada kamuoyunda her türlü güvenirliğini yitiren Siemens tekeli, rüşvet ve yolsuzluk gibi olayların yaşanmaması için “ciddi önlemler” alacağını açıkladı. Kısa bir süre önce bazı önlemler alındığını bildiren tekel yönetimi, alınacak yeni önlemlerin daha “geniş kapsamlı” olacağını ileri sürdü.
Alınacak bu özel tedbirler için özel araştırma yaptıklarını savunan Siemens yönetimi, “Artık rüşvet alınan ve verilen ülkelerdeki bütün faaliyetlerimizi donduracağız” açıklamasında bulundu. Bu inceleme ve araştırmanın bir süre devam edeceğini bildiren tekel sözcüsü, “Siemens’in bütün ticari ilişkileri gözden geçirileceği gibi rüşvet konusunda söz konusu ülkedeki genel yaklaşım üzerine de bir rapor hazırlanacak” ifadelerini kullandı. Dünyanın 190 ülkesinde ticari ilişkileri ve temsilcileri olan Siemens’in, bütün bu ülkeleri incelemesinin uzun süreceğini belirten sözcü, tekelin bütün zorluklara karşın rüşvetsiz, temiz ve adil bir rekabet ortamı içinde faaliyetlerini sürdürme yanlısı olduğunu savundu.
‘Temiz Adam’ ödülleri!
Siemens’in dünya çapında 480 bin çalışanı olduğunu belirten Siemens sözcüsü, yönetim kurulunun, bütün çalışanları için sorumluluk duyduğunu söyledi. Bunun için tekelin, çalışanlarını rüşvet almamaya ve vermemeye teşvik ettiğini ve sürekli uyardığını açıkladı.
Ayrıca tekelin “rüşvet ve yolsuzluğa karşı verdiği savaşta” öne çıkan çalışanlara, “Temiz Adam” ödülü verileceği açıklandı. Bu ödüle paralel olarak “etik değerlere en fazla sahip çıkanlara” da ödül verileceği ifade edildi.
Kaynak: Evrensel