Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol Yasası’nı veto ettiği için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e teşekkür ederken, yasanın sakıncaları nedeniyle bütünüyle baştan ele alınması gerektiğini söyledi. Öztaşkın, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in Petrol Yasası vetosunu değerlendirdi. Sezer’e teşekkür eden Öztaşkın, yasanın içeriğine ilişkin eleştirilerinin dikkate alınıp, iptal gerekçesi yapıldığını söyledi. Yasanın ülke menfaatlerine aykırı olduğunu belirten Öztaşkın; […]
Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol Yasası’nı veto ettiği için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e teşekkür ederken, yasanın sakıncaları nedeniyle bütünüyle baştan ele alınması gerektiğini söyledi.
Öztaşkın, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in Petrol Yasası vetosunu değerlendirdi. Sezer’e teşekkür eden Öztaşkın, yasanın içeriğine ilişkin eleştirilerinin dikkate alınıp, iptal gerekçesi yapıldığını söyledi. Yasanın ülke menfaatlerine aykırı olduğunu belirten Öztaşkın; memleket ihtiyacı olan petrolün aytırılma zorunluluğunun kaldırıldığını, yabancı şirketlere vergi muafiyeti sağlandığını, işletme ruhsatı sürelerinin 30 yıla kadar çıkarıldığını, Türkiye’nin kara ve deniz olmak üzere iki ruhsat bölgesine bölündüğünü anımsattı.
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün yetkilerinin kısıtlandığını, bu nedenle sektörde faaliyet gösteren şirketlerin denetim dışı kalma durumunun ortaya çıktığını kaydeden Öztaşkın, yargı açısından sadece tahkime bağlı olunacağı için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabiiyetin ortadan kaldırıldığını vurguladı.
Sezer’in Uyarılarına Dikkat Edilmeli
Cumhurbaşkanı Sezer’in ülke güvenliği ve çıkarları konusundaki uyarılarına işaret eden Öztaşkın, “Yapılması gereken, sadece iptal edilen dört maddenin değil, yasanın bütününün yeniden tartışılmasıdır” dedi.
Yeni düzenlemenin sendika, oda ve siyasi partileri de içeren bir toplumsal uzlaşma ile çıkarılması gerektiğini belirten Öztaşkın, şöyle konuştu:
“Petrol gibi 70 milyon insanın geleceğini ilgilendiren bir yasa, şirketlerin kar-zarar ilişkileri üzerine oturtularak çıkarılamaz. Türkiye’nin kısıtlı petrol kaynakları üzerinde yabancı şirketlerin hakimiyet kuracakları bir yasa düşünülemez. Türkiye’nin petrol rezervleri üzerinde tasarruf yetkisine birkaç şirketin sahip olmasını sağlayacak bir yasa çıkmamalıdır. Petrol hem dünyanın hem Türkiye’nin en stratejik ürünüdür. Böyle bir yasa ancak ve ancak toplumsal uzlaşı içerisinde çıkarılabilir. Ülke ve toplum yararı bu yasada hakim olmalıdır.”
Kaynak: ANKA