TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, İKV, TİSK ve Hak-İş, 301’inci maddeyle ilgili değişiklik önerisi üzerinde uzlaşma sağladığı. İKV Başkanı Davut Ökütçü önerilerini açıkladı. CNN Türk’ün haberine göre Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesiyle ilgili olarak bir araya gelen ve DİSK’le TTB’nin daha önce çekildiği Hak-İş’in tek sendika olarak kaldığı grubun 301. madde önerileri netleşti. TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, İKV, […]
TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, İKV, TİSK ve Hak-İş, 301’inci maddeyle ilgili değişiklik önerisi üzerinde uzlaşma sağladığı. İKV Başkanı Davut Ökütçü önerilerini açıkladı.
CNN Türk’ün haberine göre Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesiyle ilgili olarak bir araya gelen ve DİSK’le TTB’nin daha önce çekildiği Hak-İş’in tek sendika olarak kaldığı grubun 301. madde önerileri netleşti.
TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, İKV, TİSK gibi sermayenin örgütlerinin yer aldığı grup ”Madde metnindeki ‘Türklük’ tanımı korunması, ‘aşağılama’ ifadesi yerine ‘tahkir ve tezyif’ denilmesini ” önerisinde netleşerek yasanın kökten değişmesinde yada kaldırılmasında değil revize edilmesinde görüş birliğine vardı.
Maddenin mevcut halinin muğlak ve farklı anlamlara yol açtığına kanaat getiren patronlar, hükümete yasada bu muğlaklığı giderecek düzenlemeler yapılmasını öneriyor.
CNN Turk’un haberinde yer alan bilgilere göre yasanın mevcut hali ve yasaya yönelik öneriler şöyle:
Tartışmalı 301’inci Maddenin Mevcut Hali:
1- Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
2- Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
3- Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
4- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
Yeni 301’nci Madde Önerisi:
1- Türklüğü, Türk milletini, TBMM’yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen tahkir ve tezyif edenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir.
2- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez.
Maddenin gerekçeli bölümüyle ilgili talepler:
Yanlış anlamalar, tereddütler, teknik olarak uygulama sorunları yaratan ‘Türklük’ kavramının, Anayasa’nın 66’ncı maddesinde tanımlandığı şekilde, “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür ” şeklinde anlaşılması gerekir.
Madde metnindeki ‘Türklük’ tanımının korunması gerektiğini belirten sivil toplum kuruluşları, maddenin gerekçe metninin ise Anayasa’nın 66’ncı maddesindekine uygun olarak düzenlenmesini önerdi.
* Mevcut maddedeki “aşağılama” ifadesi, anılan varlıkları “tahkir (aşağılama, onur kırma, onuruna dokunma) ve tezyif (birşeyi değersiz, adi, bayağı, aşağılık göstermeye çalışma, küçültmek isteme)” olarak değiştirildi.
* Ayrıca, mevcut maddekinin aksine, suçu işleyenlere tek ve aynı cezanın verilmesi uygun öngörüldü.
* Türk milletinin tahkir ve tezyif edilmesi suçunun yurtiçinde veya yurtdışında gerçekleştirilmesi açısından ise ceza farkı uygun görülmedi.
* Türkiye’nin ilk imzacıları arasında yer aldığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de, şiddet ve açık hakaret içermediği sürece insanların düşüncelerini ifade etmeleri gerektiğini savunduğu hatırlatıldı.