Yeni ‘Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun bugünkü resmi gazetede yayınlanması ile özel eğitim kurumu öğretmenlerine sendika üyesi olma yolu açıldı. Yasada özel okul öğretmenlerinin sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununa ve 4857 sayılı İş kanununa tabi oldukları belirtiliyor. Böylece özel okul öğretmenleri işçi sendikalarına üye olabilecekler. Yasada özel eğitim kurumu olarak; […]
Yeni ‘Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun bugünkü resmi gazetede yayınlanması ile özel eğitim kurumu öğretmenlerine sendika üyesi olma yolu açıldı.
Yasada özel okul öğretmenlerinin sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar kanununa ve 4857 sayılı İş kanununa tabi oldukları belirtiliyor. Böylece özel okul öğretmenleri işçi sendikalarına üye olabilecekler.
Yasada özel eğitim kurumu olarak; okul öncesi eğitim kurumları, dersaneler, motorlu taşıt sürücü kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim okulları… gibi öğretim kurumları ifade ediliyor.
Özel okul öğretmenlerine sendikalaşma yasağı 1980 sonrasında 2 kanunla beraber getirilmişti. 2821 sayılı Sendikalar kanundaki ilk yasak 1995 yılında kaldırılırken, 1983 yılında kabul edilen 625 sayılı Özel Eğitim Kurumları yasasındaki yasak günümüze kadar varlığını sürdürmüştü.
DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası da uzun süredir özel okul öğretmenlerinin sendikalaşması için hukuk mücadelesini sürdürüyordu.
sendika.org