İran’ın nükleer programının durdurulmasına çalışan altı ülkenin diplomatları, bugün Londra’da bir araya geliyor. Toplantıda, Tahran yönetimine hangi yeni yöntemlerle baskı uygulanabileceği tartışılacak. Toplantı kararı, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun, İran’ın kendisine verilen sürede, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığını teyit etmesi üzerine alınmıştı. Kurumun raporunda İran’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık ayında aldığı karara uymayarak, uranyum […]
İran’ın nükleer programının durdurulmasına çalışan altı ülkenin diplomatları, bugün Londra’da bir araya geliyor. Toplantıda, Tahran yönetimine hangi yeni yöntemlerle baskı uygulanabileceği tartışılacak. Toplantı kararı, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun, İran’ın kendisine verilen sürede, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığını teyit etmesi üzerine alınmıştı. Kurumun raporunda İran’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık ayında aldığı karara uymayarak, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini genişlettiği de belirtilmişti.
Amerikalılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın, İran konusunda ortak bir zemin bulacakları konusunda iyimser. Washington, İran’ın kendisine verilen sürede uranyum zenginleştirmeyi durdurmaması sonrası, Birleşmiş Milletler’in bu ülkeye yönelik olarak daha sert yaptırımlar uygulamasını umuyor. Ancak diplomasi muhabirimiz, bugünkü toplantıda özellikle Rusya ve Çin’in bu talebe direneceğini söylüyor.
Muhabirimize göre bugünkü toplantı muhtemelen, İran’ı müzakere masasına çekmeyi amaçlayan ve hızlanan yeni süreçte ilk adım. Gelinen noktadaysa İran’ın nükleer programıyla bağlantılı kişilere seyahat yasağı uygulanması ve İran’la ticarete sınırlamalar getirilmesi gündemde.
Öte yandan Londra’daki toplantı öncesi Amerika Birleşik Devletleri İran’ı, nükleer programından vazgeçmemesi halinde, ekonomisinin zarar göreceği yolunda uyardı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bazı mali kuruluşların şimdiden İran’dan çekildiklerini söyledi. Condoleezza Rice ayrıca İran’da yakında yabancıların, ülke için hayati önem taşıyan petrol ve doğalgaz sekoöılerine yatırımı keseceklerini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Tahran’ın nükleer emellerinden vazgeçmesi halinde, kendisinin İran ve ABD arasında üst düzey temasları yeniden başlatacağını da sözlerine ekledi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedineced ise daha önce ülkesinin nükleer programına yönelik suçlamaları reddetmişti. Ahmedinecad programı, freni ve geri vitesi olmayan bir trene benzetmişti.
Bu arada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman yedi ülkenin dışişleri bakanları da Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki toplantılarında, İran’la ilgili son gelişmeleri de ele aldı. Bakanlar İran’ın nükleer programının yarattığı gerilimin tehlikeli bir boyuta ulaştığı uyarısında bulundular ve sorunun çözümü için güç kullanılmaması gerektiğini vurguladılar.
Kaynak: BBC