İnşaat Mühendisleri Odası, milletvekillerine “Mortgage Yasası’nı onaylamayın” çağrısında bulundu. İMO, 19 Şubat 2007 tarihinde TBMM gündeminde bulunan yasa tasarısıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Milletvekillerine Çağrı: Mortgage Yasası’nı Onaylamayın İnşaat Mühendisleri Odası basın aracılığıyla milletvekillerine çağrıda bulunarak bu hafta TBMM’ye getirilecek olan “Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun […]
İnşaat Mühendisleri Odası, milletvekillerine “Mortgage Yasası’nı onaylamayın” çağrısında bulundu. İMO, 19 Şubat 2007 tarihinde TBMM gündeminde bulunan yasa tasarısıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Milletvekillerine Çağrı: Mortgage Yasası’nı Onaylamayın
İnşaat Mühendisleri Odası basın aracılığıyla milletvekillerine çağrıda bulunarak bu hafta TBMM’ye getirilecek olan “Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı”nın onaylanmamasını istedi. İMO, AKP Hükümetinin halkın konut ihtiyacını karşılamayı değil, finans sisteminin sorunlarını çözmek istediğini belirtti. Her isteyenin ev sahibi olacağı gibi bir yanılsama yaratıldığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası açıklamasında “Konut fiyatlarının ucuzlayacağı, faiz oranlarının aşağıya ineceği yönündeki beklenti büyük hayal kırıklığına yol açacaktır. Yasanın, sadece banka faizini karşılayabilecek olanlara kolay kredi sağlamak dışında bir sonucu yoktur.” denildi.
İnşaat Mühendisleri Odası, ‘yasayı onaylamayın’ çağrısını şu gerekçelere dayandırdı:
Bu yasa;
– Halkın konut talebini karşılamayacak, sadece arzı artıracaktır.
– Finans kuruluşlarının getiri ve gelir uyumuna göre düzenlenmiştir.
– Risk yönetimini finans kuruluşları lehine, faiz ve dövize endeksli olarak belirlemiştir.
– Teminat havuzu güvencesini finans kuruluşları lehine düzenlemiştir. Tüketicinin havuzdan hiçbir çıkarı yoktur.
– Sermaye piyasası ve aracılar için güvence sağlamakta, tüketiciyi korumamaktadır.
– Depreme karşı güvenli yapı sorununu çözmekten uzaktır. Çünkü asli amacı bu değildir. Güvenli yapı proje-tasarım-imalat ve denetim süreçleri sonunda oluşmaktadır.
– Fon maliyetlerini azaltarak sermaye piyasasına önemli likidite sağlamaktadır.
– Rehinli (ipotekli) sistem veya finansal kiralama sistemi şeklinde Meclis’e sunulan ve 36 maddeden oluşan yasanın 14 maddesi finansla ilgilidir; borç ve faiz yükü altına girenlerin yükümlülükleri ve paranın nasıl tahsil edilebileceğini düzenlemektedir.
– 36 madde arasında tüketiciye kolaylık sağlayan, tüketici güvencesini – Sigorta kuruluşlarını güçlendirerek, finans kuruluşlarının güvencesini sağlamakta, ancak mesleki açıdan sorumluluk taşıyan mühendis ve mimarlara hiçbir güvence getirmemektedir.
– Bağımsız denetim sorumluluğunu, kamusal sorumluluğu bulunan TMMOB ve bağlı odalara değil, finans kuruluşlarının atadığı sorumlulara vermektedir.
– Halkın konut edinmesi için en minimal maliyetli sistem olan kooperatifçiliği ortadan kaldırmaktadır.
Kaynak: tmmob.org.tr