İngiltere Başbakanı Tony Blair İngiliz Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada yaz sonuna kadar Irak’tan 1600 asker çekeceklerini açıkladı. 1600 İngiliz askeri Irak’tan çekilirse savaş başladığında 40 bin olan Irak’taki İngiliz askerlerinin sayısı 5 bin 500’e düşmüş olacak. İngiltere Savunma Bakanı Des Browne askerleri nisan ve mayıs aylarında çekmeyi düşündüklerini açıkladı. Danimarka askerlerinin tamamını çekiyor Danimarka Başbakanı […]
İngiltere Başbakanı Tony Blair İngiliz Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada yaz sonuna kadar Irak’tan 1600 asker çekeceklerini açıkladı.
1600 İngiliz askeri Irak’tan çekilirse savaş başladığında 40 bin olan Irak’taki İngiliz askerlerinin sayısı 5 bin 500’e düşmüş olacak. İngiltere Savunma Bakanı Des Browne askerleri nisan ve mayıs aylarında çekmeyi düşündüklerini açıkladı.
Danimarka askerlerinin tamamını çekiyor
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Irak’ta İngiliz askerlerinin komutasında görev yapan 470 dolayındaki Danimarka askerinin tamamını ağustos ayına kadar çekeceklerini, bu askerlerin yerine küçük bir helikopter birliği konuşlandıracaklarını belirtti. Başbakan Rasmussen, 4 keşif helikopterinden oluşacak birlikte 9 askerin görev yapacağını kaydetti. Rasmussen, kararın, Irak hükümeti ve İngiltere ile birlikte alındığını ifade etti.
Savaşı bırakmıyorlar
İngiltere ve Danimarka’nın asker çekme kararı savaş alanını terk ediyorlarmış izlenimi bıraksa da yapılanlar daha çok Irak’ta yeni bir emperyalist saldırganlık planının adımlarına benziyor. Tony Blair’in 132 İngiliz askerinin ölümünden ders almadığı Irak’taki direnişçilerle ilgili olarak söylediği “Bu kişilerin ülkeleri özgürlüğe kavuşturma mücadelesi verdikleri iddiası açık bir yalandan ibaret” sözlerinden anlaşılıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, koalisyonun çatırdamaya başladığı savlarını reddederek, İngiltere’nin koalisyon ortaklarının üzerinde uzlaştıkları bir planı uygulamakta olduğunu savundu.
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak’tan asker çekeceği yönündeki açıklamasını, Irak’ta ilerleme kaydedildiğinin işareti olarak gösterdi.
Irak’taki işgalci kuvvetlerin ülkelere göre dağılımı:
ABD: 132.000
İngiltere: 7.100
Güney Kore: 3.200
Polonya: 900
Gürcistan: 800-850
Avustralya: 900
Romanya: 600-865
Danimarka: 460 (altı ay içinde çekilecek)
El Salvador: 380
Bulgaristan: 150
Sendika.Org-Dış Haberler