Ümraniye’de kurulu bulunan İMES Sanayi Sitesi, 1986 yılından bu yana faaliyette. 50 değişik alanda faaliyet gösteren 910 atölye ile Türkiye’de, orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. 54 ana sektör altında üretilen ürünlerin büyük bir bölümü toplam 25 ülkeye ihraç ediliyor. 7 bin civarında işçinin çalıştığı sanayi sitesinde, kaynak, torna, gıda, […]
Ümraniye’de kurulu bulunan İMES Sanayi Sitesi, 1986 yılından bu yana faaliyette. 50 değişik alanda faaliyet gösteren 910 atölye ile Türkiye’de, orta ve büyük ölçekli sanayinin makine ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. 54 ana sektör altında üretilen ürünlerin büyük bir bölümü toplam 25 ülkeye ihraç ediliyor. 7 bin civarında işçinin çalıştığı sanayi sitesinde, kaynak, torna, gıda, kimya, makine, otomotiv yan sanayi, mobilya yan sanayi, elektrik, ambalaj, metal paslanmaz çelik sektörleri bulunuyor. İMES’te, hemen yanı başında bulunan Dudullu Organize Sanayi’deki fabrikaların da yan işleri yapılıyor.
İMES’ten içeri giren kişiyi, yeşil alanlar, çay ocakları, çardaklar karşılıyor. İşçileri ise uzun çalıma süreleri, düşük ücret ve baskı bekliyor.
İMES’in herhangi bir kapısından içeri girenleri, yeşil alanlar, parklar, çay ocakları, çardaklar ve halı saha karşılıyor. Birçok sanayi sitesine göre modern bir görüntüye sahip olan İMES, çalışma koşulları bakımından ise işçilere bu modernliği sunmuyor.
Sabah 07.15’te işe giren işçiler akşam ancak 18.30’da çıkabiliyor. İşçilerin büyük bir bölümü asgari ücretin biraz üstünde ücret alırken, 18 yaşın altında çalışan işçilere ise ancak 300 YTL civarında ücret veriliyor. Ustaların 700 YTL ile bin YTL arasın ücret aldığı sitede, sigortalar ise asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Daha çocuk denecek yaşta genç işçiler ve stajyerler, ucuz işgücü olarak patronların ilk tercihi durumunda. İlerde usta olma umuduyla tüm zor koşullara ses çıkarmadan çalışan genç işçiler, ayrıca iş güvenliğinden de yoksunlar.
10 yıllık işçi 500 YTL alıyor
30 işçinin çalıştığı bir atölyede kaynakçı olarak çalışan Ümit Aslan, 525 YTL ücret alıyor. 10 yıla yakındır İMES’te çalışan Aslan, kendi durumunda olan işçilerin ortalama ücretinin bu olduğunu söyledi. Aldıkları ücretin masraflarına yetmediğini anlatan Aslan, günde an az 10 saat çalıştığını, emeğinin karşılığını alamadığını belirtti.
Sadece sigortasının yatırıldığını kaydeden Aslan, “Gözümüzü kaynak aldığında bile sonraki gün yeniden işe çağrılıyoruz. Her gün kaynak dumanı soluyoruz ve birçok iç hastalıkla boğuşuyoruz” dedi. Zam ayı gelince kendilerine “Para yok” diyen patronun, Gebze’de yeni bir fabrika kurduğunu anlatan Aslan, işçilerin birbirine güvenmemesinin ve birlik olmamasının patronu güçlendirdiğini söyledi.
Aslan, “Umudun kendimizde olduğunu bilirsek o zaman patronlar geri adım atacaklar” diye konuştu.
Patronlar örgütlü
10 yıldır İMES’te çalışan 3 çocuk babası Medet Usta, 700 YTL aldığını ve bu parayla geçinemediğini dile getirdi. Aynı atölyede çalışan birkaç işçiyle daha konuşuyoruz.
Patronların kullandığı binayı göstererek “Onlar her zam dönemi bir araya geliyorlar, ortak hareket ediyorlar” diye konuşuyorlar. İşçilerin örgütsüzlüğünü anlatarak, diğer işçileri göstererek “Bunlardan bir halt olmaz” deyip çalışmaya gidiyorlar.
Daha önce sendikalı bir işyerinde çalışan ve temsilcilik yapan Selim Usta ise bu durumdan şikayet ediyor. 2 yıldır İMES’te çalıştığını kaydeden Selim Usta, birlik olmak zorunda olduklarını belirtti.
Örgütlü olanlar örnek olmalı
Hasan Ceylan 13 yaşında İMES’te çalışmaya başlamış. Şu an 30 yaşında. İMES’te işçilerin daha iyi koşullarda çalışmasının kendi ellerinde olduğunu anlatıyor. Hasan Ceylan, “Küçük yaşlardan itibaren ağır iş koşullarında, düşük ücrete ve sağlıksız ortamlarda çalışıyoruz. Patronlar daha fazla para kazanmak için işçilere inanılmaz baskı yapıyorlar. Onlar, ortak hareket ederken bizim de nasıl hareket edeceğimizi gösteriyorlar aslında. Bir talebimiz karşısında ‘İşine gelmezse kapı dışarı’ diyorlar” diye konuşuyor.
Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işçilerle de ortak hareket etmeleri gerektiğini belirten Hasan Ceylan, oradaki örgütlü işyerlerinin kendilerine örnek olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kaynak: İnan Dursun – Yunus Demir /Evrensel Gazetesi