ILO’nun her yıl açıkladığı ”Küresel İstihdam Eğilimleri” raporuna göre, güçlü ekonomik büyümeye karşın küresel işsizlik geçen yıl da yüksek düzeyini sürdürdü. Çalışanların yoksulluğunun azaltılmasında ise pek az ilerleme kaydedildi. Rapora göre, dünya genelinde çalışan insan sayısının artmasına karşın, işsiz sayısı geçen yıl 195.2 milyon gibi rekor düzeye çıkarken, küresel işsizlik oranı yüzde 6.3 oldu. Dünyadaki […]
ILO’nun her yıl açıkladığı ”Küresel İstihdam Eğilimleri” raporuna göre, güçlü ekonomik büyümeye karşın küresel işsizlik geçen yıl da yüksek düzeyini sürdürdü.
Çalışanların yoksulluğunun azaltılmasında ise pek az ilerleme kaydedildi.
Rapora göre, dünya genelinde çalışan insan sayısının artmasına karşın, işsiz sayısı geçen yıl 195.2 milyon gibi rekor düzeye çıkarken, küresel işsizlik oranı yüzde 6.3 oldu.
Dünyadaki 1 milyar 370 milyon çalışan yoksulun durumunda pek az iyileşme sağlanabildiği ifade edilen raporda, işsizlik oranının düşürülmesi veya daha fazla yükselmemesi için ekonomik büyümeyle iş yaratma arasındaki bağlantının pekiştirilmesi gerektiği belirtildi.
”İstihdam verimlilik oranında artmıyor”
Raporda yer verilen diğer eğilimler şöyle:
Son 10 yıl içinde dünyada verimlilik yüzde 26 artarken, istihdam kapsamındaki nüfus ancak yüzde 16.6 olarak gerçekleşti.
İşsizliğin en ağır etkilediği kesim gençler (15-24 yaş grubu) oldu. Toplam 86.3 milyona ulaşan genç işsizler, geçen yıl toplam işsizlerin yüzde 44’ünü oluşturdu.
Erkeklerle kadınlar arasındaki istihdam açığı 2006’da da devam etti. Geçen yıl 15 ve daha yukarı yaşlardaki kadınların yüzde 48.9’u istihdam edilirken, bu oran 10 yıl önce yüzde 49.6 idi. Geçen yıl erkeklerin yüzde 74’ü, 1996’da ise yüzde 75.7’si istihdam ediliyordu.
Küresel istihdam içinde hizmet sektörünün payı, geçen yıl yüzde 39.5’ten yüzde 40’a çıktı. Böylece hizmet sektörünün küresel istihdam içindeki payı ilk kez yüzde 39.7’den yüzde 38.7’ye inen tarımı geçti. Sanayi sektörünün toplam istihdam içindeki payı ise yüzde 21.3 olarak gerçekleşti.
Bölgesel eğilimler
Dünyanın birçok bölgesinde, işsizlik oranlarının 2005-2006 yıllarında kayda değer bir farklılık göstermediği belirtilen raporda, en büyük azalmanın gelişmiş ekonomiler ile AB ülkelerini oluşturan bölgelerde görüldüğüne işaret edildi.
Buralarda işsizlik oranının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0.6’lık bir azalmayla yüzde 6.2’ye indiği bildirilen raporda, en düşük işsizlik oranına sahip bölgenin ise yüzde 3.6 oranıyla Doğu Asya olduğu belirtildi.
İşsizlik oranının Güney Asya’da yüzde 5.2, Güneydoğu Asya ve Pasifik’te ise yüzde 6.6 olduğu kaydedilen raporda, işsizliğin en yüksek olduğu bölgelerin ise yüzde 12.2 oranıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika, yüzde 9.8 oranıyla da Sahra Güneyi Afrika olduğu ifade edildi.
Sahra Güneyi Afrika’nın aynı zamanda çalışan yoksulluğunun en yaygın görüldüğü bölge olduğuna dikkat çekilen raporda, ”Her 10 kişiden 8’i, günde 2 dolardan az kazanarak aileleriyle yaşamaktadır. Bu da insana yakışır iş açığını gidermenin, bölgesel ve küresel bir öncelik olduğunu ortaya koymaktadır” denildi.
Günde 1 dolar kazanarak çalışan yoksulların toplam sayısının bu bölge dışında bütün dünyada 2001-2006 yılları arasında azaldığı belirtilen raporda, aynı dönem içinde günde 2 dolardan az kazanarak çalışan yoksulların sayısının AB dışındaki Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde azaldığı, en büyük azalmanın ise 65 milyon kişi ile Doğu Asya’da görüldüğü bildirildi.
Raporda, gençlerin yetişkinlere göre işgücü piyasasında daha fazla güçlükle karşılaştığı, kadınların erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadığı ve insana yakışır işin hala kıt olduğu belirtilerek, hükümetlerin ve uluslararası topluluğun, dünyanın birçok bölgesinde görülen olumlu ekonomik koşulları istihdamın genişlemesine dönüştürecek çabalara girişmeleri gerektiği ifade edildi.
Kaynak: cnnturk.com