DİSK’in, 40. kuruluş yıldönümü düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 26 Şubat’taki “DİSK 40 yıllık dostlarıyla buluşuyor” isimli geceye, aralarında Arif Sağ, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram ve Genco Erkal’ın bulunduğu sanatçılar katılacak. Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 40. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul ve bölge temsilciliklerince yıl boyunca etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerde, DİSK geleneğinin ve örgütlenmesinin tanıtılması […]
DİSK’in, 40. kuruluş yıldönümü düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 26 Şubat’taki “DİSK 40 yıllık dostlarıyla buluşuyor” isimli geceye, aralarında Arif Sağ, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram ve Genco Erkal’ın bulunduğu sanatçılar katılacak.
Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 40. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul ve bölge temsilciliklerince yıl boyunca etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerde, DİSK geleneğinin ve örgütlenmesinin tanıtılması ve örgütlenme mücadelesinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Etkinliklere 12 Şubat’ta DİSK tarihi ve arşivinin kamuoyuna açılmasıyla başlanacak. “40 yıllık tarihimizle gurur duyuyor ve onu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” temalı etkinlik için DİSK’in 12 Şubat 1967’de kuruluş kongresinin yapıldığı Çemberlitaş Şafak Sineması seçildi.
13 Şubat’ta saat 14.00’de Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde “DİSK Kuruluş Nedenleri ve Mücadele İçinde DİSK Kurumsal Kimliği” isimli panel düzenlenecek. Kuruluş yıl dönümünün bir diğer etkinliği ise “DİSK 40 Yıllık Dostlarıyla Buluşuyor” adıyla gerçekleştirilecek.
Lütfü Kırdar Kültür Merkezi’nde 26 Şubat Pazartesi günü saat 19.00’da başlayacak gecede, Arif Sağ, Ataol Behramoğlu, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Genco Erkal, Mazlum Çimen, Mehmet Ali Alabora, Meral Okay, Moğollar, Mustafa Alabora, Onur Akın, Rahmi Saltuk, Ruhi Su Dostlar Korosu, Sadık Gürbüz, Selda Bağcan, Suavi, Timur Selçuk, Yavuz Bingöl, Yavuz Top ve Zülfü Livaneli sahne alacak.
40. yıl etkinlikleri kapsamında, daha sonra da DİSK’in 40 yıllık tarihinde kilometre taşları olarak belirlenen günler için ayrı ayrı etkinlikler düzenlenecek.
Öte yandan, 1977 yılı 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan can kayıplarının 30. yılı olması nedeniyle bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının tarihsel önemine uygun olarak kutlanması için de çalışmalara başlandı.
DİSK’İN TARİHİ
T. Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş, Gıda-İş ve T. Maden-İş (Zonguldak) sendikalarının Türk-İş’i, “sermaye ve hükümetlerin çıkarlarına uygun sendikacılık anlayışı” ve “uzlaşmacı politikaları” nedeniyle eleştirmeleri ve geçici olarak ihraç edilmeleri DİSK’in kuruluşunun temellerini attı.
Bu sendikaların 12 Şubat 1967’deki ortak genel kurulları, İstanbul Çemberlitaş Şafak Sineması’nda toplandı ve DİSK kuruldu. 13 Şubat 1967’de DİSK’in kuruluş başvurusu yapıldı ve kuruluş ilan edildi.
“Sınıf ve kitle sendikacılığı” anlayışıyla hareket eden DİSK’in kuruluşunun ardından, iş bırakma ve grevler sık sık kamuoyu gündemine geldi.
Türkiye tarihinin en büyük işçi eylemlerinden biri olan 15-16 Haziran genel direnişi DİSK’in öncülüğünde gerçekleşti. DİSK, 1970’li yıllardaki demokrasi mitinglerine, 1 Mayıs kutlamalarına ve Devlet Güvenlik Mahkemesinin kurulmasına karşı yürütülen kampanyalara da öncülük etti.
DİSK, 1975-80 döneminde bir çok yöneticisi ve üyesini faşist saldırılar sonucu kaybetti. DİSK’in Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler de T. Maden-İş Sendikasının genel başkanlığını yürüttüğü 22 Temmuz 1980 tarihinde sendikaya gitmek üzere evinden çıktığında faşist katillerin silahlı saldırısı sonucu öldürüldü. Kısa sürede büyüyen DİSK, 12 Eylül faşist darbesi ile kapatıldığında yaklaşık 500 bin üye sayısına ulaşmıştı.
DİSK’in şimdiki genel başkanı Süleyman Çelebi.
DİSK, 12 Eylül’ün ardından açılan en büyük davalardan birine konu oldu. 1477 sendikacı, sendika yöneticisi, iş yeri temsilcisi ve sendika personelinin yargılandığı DİSK Davası, 24 Aralık 1981’de başladı. Davada 160 dosya birleştirildi, 78 sanık hakkında idam cezası istendi. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Askeri Mahkemesi, yargılama sonunda, DİSK ve üyesi sendikaların kapatılmasına, 261 yönetici ve 3 uzmanın toplam 2 bin 53 yıl cezalandırılmasına karar verildi.
Askeri Yargıtay 3. Dairesi 16 Temmuz 1991’de mahkemenin kararını bozdu ve sanıkların beraatlerini kararlaştırdı. 10 yılı bulan yargılama sürecinde DİSK yöneticileri ortalama 4 yıl tutuklu kaldı.
DİSK’te bugüne kadar Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, Kemal Nebioğlu, Rıdvan Budak, Vahdettin Karabay genel başkanlık yaptı. Konfederasyonun genel başkanlığını halen Süleyman Çelebi yürütüyor.
Kaynak: AA