İMKB günü yüzde 4.49 düşüşle kapadı. Gün boyunca 1.962 puanlık düşüş gösteren borsa endeksi günü 41.773,98 puandan kapadı. Dolar ise 1.41 YTL’ye sıçradı. Bu düşüşte Çin borsasında bugün yaşanan düşüşün önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor. Borsa’daki düşüşü etkileyebilecek diğer sebepler ise ABD eski Merkez Bankası Başkanı Greenspan “Amerikan ekonomisinin resesyona girmesi mümkündür” demesi ve petrol […]
İMKB günü yüzde 4.49 düşüşle kapadı. Gün boyunca 1.962 puanlık düşüş gösteren borsa endeksi günü 41.773,98 puandan kapadı. Dolar ise 1.41 YTL’ye sıçradı. Bu düşüşte Çin borsasında bugün yaşanan düşüşün önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor. Borsa’daki düşüşü etkileyebilecek diğer sebepler ise ABD eski Merkez Bankası Başkanı Greenspan “Amerikan ekonomisinin resesyona girmesi mümkündür” demesi ve petrol fiyatlarının yükselişi olarak gösteriliyor.
Türkiye’de geçtiğimiz günlerde sıcak para girişi 71 milyar dolara ulaşarak rekor kırmıştı. Borsa’daki düşüş dünya piyasalarındaki hareketliliğin etkisiyle sıcak paranın kâr realizasyonuna gitmiş olduğu anlamına geliyor.
Çin’de 140 milyar dolar buhar oldu
Çin borsasında bugün son 10 yılın en büyük düşüşü gerçekleşti. Bu düşüş Çin ekonomisinde bir günde 140 milyar dolar civarında kayba yol açtı. Bu rakam Türkiye’nin bir yıllık Gayri Safi Milli Hasılası’nın üçte birinde daha fazla.
Bugün yüzde 10 oranında düşerek 140 milyar doların buharlaşmasına neden olan Çin’deki Şanghay Borsası geçtiğimiz yıl yüzde 130 yükselişle dünyanın en çok kazandıran büyük borsası olmuştu. Şanghay borsasındaki yükseliş dün de rekor seviyeye ulaşmıştı.
“ABD ekonomisi reseyona girebilir”
ABD Merkez Bankası (FED) eski başkanı Alan Greenspan Amerikan ekonomisinin yıl sonunda resesyona girebileceğini söyledi. Greenspan, 2001 yılından beri büyüme sürecinde olan ABD ekonomisinin artık bu dönemin sonuna yaklaştığını ve bunun da ilk işaretlerinin görülmekte olduğuna dikkat çekti. Hong Kong’da düzenlenen bir toplantıya uydu üzerinden bağlanan Greenspan şunları söyledi: “Resesyondan bu kadar süre uzak kalınca bir sonraki resesyon sürecinin etkisi altına girmeye başlarsınız. Bu sürecin ilk işaretlerini görmeye başladık bile. Örneğin ABD şirketlerinin kar oranları. Rakamlar sabit bir seviyeye oturmuş durumda. Bu da bize büyüme sürecinin artık son safhasında bulunduğumuzu gösteriyor. 2007’nin son aylarında ABD ekonomisi resesyona girebilir. Zaten 2008 yılına yönelik ekonomide yavaşlama tahminleri şimdiden yapılıyor.”
Sendika.Org