Fatih Belediyesi Sulukule’de dönüşüm projesi için çalışma yaparken, Güldür ailesinin evini ‘yanlışlıkla’ yıktı. Olayda kasıt gören aile yargıya başvuracak Sulukule Neslişah Mahallesi’nde oturan Güldür ailesi önceki sabah evde yoktu. Aynı saatlerde Fatih Belediyesi’nin yıkım ekibi işbaşındaydı. İçinde eşyaların olduğu ev, birkaç dakika içinde yerle bir oldu. Betonların altından Güldür ailesinin eşyaları görünüyordu. Komşuların ‘evinizi yıktılar’ […]
Fatih Belediyesi Sulukule’de dönüşüm projesi için çalışma yaparken, Güldür ailesinin evini ‘yanlışlıkla’ yıktı. Olayda kasıt gören aile yargıya başvuracak
Sulukule Neslişah Mahallesi’nde oturan Güldür ailesi önceki sabah evde yoktu. Aynı saatlerde Fatih Belediyesi’nin yıkım ekibi işbaşındaydı. İçinde eşyaların olduğu ev, birkaç dakika içinde yerle bir oldu. Betonların altından Güldür ailesinin eşyaları görünüyordu. Komşuların ‘evinizi yıktılar’ telefonuyla olaydan haberdar olan aile şaşkına döndü. Fatih Belediyesi’nin açıklaması şöyleydi: “Yanlışlık yapılmış. Asıl hedef sağdaki binaydı.”
Fatih Belediyesi, 2005 Eylül’ünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’yla ortak bir projeye imza attı. Projeye göre Sulukule’de sur içindeki Hatice Sultan ve Neslişah mahallelerinde ‘yenileme’ yapılacaktı. Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Yaşatma Derneği’ni temsilen Şükrü Pündük ve beş kişi karara karşı çıkarak 13 Aralık 2006’da yürütmeyi durdurma davası açtı. Bazı ev sahipleri belediyeyle anlaşarak evlerini sattı.
Bu nasıl özür?
Önceki gün Neslişah Mahallesi’nde iki tane bina yıkıldı. Ancak biri Fatih Belediyesi’nin tabiriyle ‘yanlışlık’ olmuştu. Altı kişilik Güldür ailesi, kepçe kapıya dayandığında evde yoktu. Evin anne ve babası, üç çocuklarıyla birlikte Ankara’daydı. Ailenin büyük oğlu 19 yaşındaki İsmet Güldür dedesine gitmişti. İsmet Güldür, evlerini belediyeye satmadıklarını belirterek, “Haber vermeden yıktılar. Eşyalarımız vardı içeride. Ne olacak şimdi?” dedi. Ailenin akrabası olan Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Şükrü Pündük Fatih Belediyesi’ni aradı. Belediyedeki yetkiliden aldığı cevap “Yıkım bilgimiz dahilinde değil. Özür dileriz” oldu. Pündük, “Bu nasıl bir özür? Nasıl yanlışlık yapıyorlar? Ayrıca yıkım yaparken ne elektriği kesmişler, ne suyu. Orada çocuklar oynuyor. Ya birini elektrik çarpsaydı? Kasıt var. Dava açacağız” dedi.
‘Hasar görünce indirmişler’
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’se şu açıklamayı yaptı: “Arkadaşlar büyük metruk binayı yıkarken o ev de hasar görmüş. Camları kırıkmış, hasar görmüşken indirmişler. Belediyenin operatörü yapmış, bir sıkıntı olmuş tabii. Kurumumuz muhakkak onların zararını karşılar. Gerekirse mahkemeye de gidilir.”
Kaynak: Umay Aktaş-Radikal