Üniversitelerde dört yıllık lisans öğrenimi gören ve iki dil bilen turizm bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde istihdam edilmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasına destek istemek için Türkiye Otel Lokanta Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası’na (OLEYİS) başvurdu. Mezunların taleplerini sendikaya ileten Balıkesir Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ayhan Dağdeviren, AA muhabirine yaptığı […]
Üniversitelerde dört yıllık lisans öğrenimi gören ve iki dil bilen turizm bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde istihdam edilmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasına destek istemek için Türkiye Otel Lokanta Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası’na (OLEYİS) başvurdu.
Mezunların taleplerini sendikaya ileten Balıkesir Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ayhan Dağdeviren, AA muhabirine yaptığı açıklamada; Türkiye’de 2005 yılı itibariyle 17’si devlet, 8’i özel 25 üniversitede lisans düzeyinde çeşitli bölümler altında turizm öğrenimi verildiğini, bu okullardan yılda yaklaşık 1500 öğrencinin mezun olduğunu anlattı. Dağdeviren, turizm bölümlerinden mezun olanların kamuda ve özel sektörde istihdam edilmeleri konusuna gerekli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.
Dağdeviren, özel sektörde ise sertifikasyon eksikliği olduğuna dikkati çekerek, bu alanda çalışacaklarda belli bir standart aranmaması nedeniyle işverenlerin nitelikli eleman istihdamı yerine, ucuz iş gücü olarak gördükleri niteliksiz kişileri tercih edip, bu kişileri düşük ücretlerle 3-4 aylığına istihdam etme yoluna gittiklerini söyledi.
Dağdeviren, turizm eğitimi alan mezunların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birimlerde, müzelerde, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinde, il ve ilçelerdeki turizm bürolarında, kamunun sosyal tesislerinde ve turizm alanında faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde rahatlıkla görev yapabileceklerini dile getirdi.
Ayhan Dağdeviren, sorunlarının çözümü için başta bakanlık nezdinde olmak üzere çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, turizm sektöründe faaliyet gösteren OLEYİS’ten de bu konuda destek beklediklerini kaydetti.
Sendikalaşmaya da katkısı olacaktır
OLEYİS Genel Başkanı Kamer Aktaş, faaliyet alanlarıyla ilgili bölümlerden mezun olan turizmcilerin kamu ve özel sektörde tercih edilmesi ve diğer sorunlarının çözümü için her platformda girişimde bulunacaklarını söyledi.
Eğitimli kişilerin sektörde istihdam edilmesinin sendikalaşma konusundaki faaliyetlere de katkı sunacağına inandıklarını belirten Aktaş, “Kalifiye eleman yokluğundan söz ediliyor. Aslında kalifiye elaman var ama donanımlarına uygun olarak istihdam edilmiyorlar. Staj sürelerinde maruz kaldıkları koşullar nedeniyle bazı kişiler de mesleklerinden soğuyorlar. Donanımlı insanların istihdamı ve sendikalara üye olması üye profilimizin kalitesini de yükseltecektir” dedi.
Kaynak: www.sol.org.tr