Türkiye sermayesinin en üst düzeydeki temsilcilerinden oluşan Türkiye Sanayici İşadamları Derneği, yayınlandığında büyük fırtınalar koparan demokrasi raporunun gözden geçirilmiş yeni bir baskısını yaptı. İlk kez Prof. Dr. Bülent Tanör tarafından hazırlanan ve bu nedenle onun anısına adanan raporun son baskısının hazırlıklarını ise Prof. Dr. Zafer Üskül yaptı. Rapor, demokratikleşmenin sağlanması için Anayasa ve yasalarda yapılması […]
Türkiye sermayesinin en üst düzeydeki temsilcilerinden oluşan Türkiye Sanayici İşadamları Derneği, yayınlandığında büyük fırtınalar koparan demokrasi raporunun gözden geçirilmiş yeni bir baskısını yaptı.
İlk kez Prof. Dr. Bülent Tanör tarafından hazırlanan ve bu nedenle onun anısına adanan raporun son baskısının hazırlıklarını ise Prof. Dr. Zafer Üskül yaptı.
Rapor, demokratikleşmenin sağlanması için Anayasa ve yasalarda yapılması gereken değişiklikleri sıralıyor. Yalnızca Anayasa’da yapılması istenilen değişiklik sayısı 58 olarak bildiriliyor.
Türkiye’de en fazla tartışma konusu olan, partileri, dernekleri, sendikaları kapatılması tehdidi altında bırakan dil sorunu da raporda ele alınıyor.
TÜSİAD, demokrasi raporuyla “Anadil öğretiminin resmi dil yanında, en zanıdna seçimlik ders olarak okutulmasını sağlayacak düzenlemeler”in yapılmasını istiyor.
Rapordaki çarpıcı talepler şunlar;
Cumhurbaşkanlığı yetkileri daraltılmalı,
Milli Güvenlik Kurulu kaldırılmalı, Genel Kurmay Başkanlığı Savunma Bakanlığına bağlanmalı,
Yerel yönetimler, sorunların yerinden çözümüne olanak verecek biçimde reforma tabi tutulmalı,
Olağanüstü hal süresince çıkarılan KHK’ler belirli bir süre için TBMM’de onaylanmaması halinde yürürlükten kaldırılmalı,
Din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı, İmam Hatip Liselerine kız öğrenci alınmamalı,
Askeri yargı kaldırılmalı.