Haber-Sen’in hazırladığı rapora göre 12 Ocak 2004’ten bu yana genel müdür yardımcıları dahil 286 yönetici görevden alınarak yerine AKP’ye yakın isimler atandı Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), TRT’de 3 yıllık süreçte AKP yanlısı kadrolaşmayı rakamlarla ortaya koydu. Rapora göre TRT’nin eski genel müdürü Şenol Demiröz ‘ün göreve başladığı 12 Ocak 2004’ten bu yana […]
Haber-Sen’in hazırladığı rapora göre 12 Ocak 2004’ten bu yana genel müdür yardımcıları dahil 286 yönetici görevden alınarak yerine AKP’ye yakın isimler atandı
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), TRT’de 3 yıllık süreçte AKP yanlısı kadrolaşmayı rakamlarla ortaya koydu.
Rapora göre TRT’nin eski genel müdürü Şenol Demiröz ‘ün göreve başladığı 12 Ocak 2004’ten bu yana genel müdür yardımcıları dahil 286 yönetici görevden alınarak yerine AKP’ye yakın isimler atandı. Teftiş Kurulu Başkanı Tahsin Güler ‘in de aralarında bulunduğu 23 daire başkanından 20’si, 47 daire başkan yardımcısından 23’ü, 7 bölge müdürü (şu anda 4 bölge müdürü görevi vekâletle yürütüyor), 8 radyo müdürünün 5’i, 3 televizyon müdürü ve 351 müdür ve müdür yardımcısının 219’unun görevi değiştirildi. Haber-Sen’in derlediği verilere göre, bu yöneticilerden bir bölümü de birkaç kez değişti. Haber-Sen’in derlemesinden dikkat çeken bölümler şöyle:
– Yayın ve Programlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı üç kez ( Serpil Akıllıoğlu, Bekir Erdem, Muhsin Mete ) değiştirildi.
– Televizyon Dairesi Başkanı üç kez ( Sağhan Dolu, Muammer Göz, Muharrem Sevil ) değiştirildi.
– Ankara Televizyonu Müdürü üç kez ( Süleyman Saylan, Bekir Erdem, Muhsin Yıldırım ) değiştirildi.
Bu dönemde özellikle Hasılat Dairesi ile Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, yani kurumun mali işleri ve denetiminin vekâletle yürütüldüğüne dikkat çekilen raporda, yönetim tarafından görevden alınan daire başkanlarından 3’ünün ise mahkeme kararıyla görevlerine döndüğü belirtildi.
Adam kayırıldı
Raporda, TRT yönetiminin bazı kişilere maddi olanaklar ve özlük hakları sağlamak amacıyla atamalar yaptığı savunuldu. Raporda, bu kişilerin kısa bir süre sonra görevden alındığı, çünkü TRT’de yöneticiliğe atandıktan sonra kazanılan bazı hakların görevden alındıktan sonra da geçerli olduğu vurgulandı. Sendika, TRT yönetiminin kendi yandaşlarına yüksek maaş ve yüksek ek göstergeden emekli olma olanağı sunduğunu da belirtti.
Raporda, kadrolaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için özellikle Hizmetlerin Tanımı, Bu Hizmetlere Atanacaklarda Aranacak Özel Nitelikler ve Atama Şartları Yönetmeliği’nin sık sık değiştirildiğinin de altı çizilerek, bazı kadrolara atanmak için gerekli süre koşullarının ve sınavların zorluk derecelerinin değiştirildiği, kurama alınacak personelin eğitim düzeylerinin indirildiğine dikkat çekildi.
Kaynak: Cumhuriyet – Esra Yazdıç