Kamuda çalışan 300 bini aşkın işçi, ücretlerine, sosyal haklarla ilgili ödemelerine ve fazla mesai ücretlerine 2 sene boyunca yapılacak zam miktarlarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmelerini bekliyor. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin tamamına yakınının örgütlü olduğu Türk-İş bünyesindeki sendikalar ise prosedür işlemlerini tamamlamak için çalışmalara başladı. Sendikalar, yetki işlemlerinin tamamlanmasının ardından kamu işveren sendikalarına görüşme […]
Kamuda çalışan 300 bini aşkın işçi, ücretlerine, sosyal haklarla ilgili ödemelerine ve fazla mesai ücretlerine 2 sene boyunca yapılacak zam miktarlarının belirleneceği toplu iş sözleşmesi görüşmelerini bekliyor.
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin tamamına yakınının örgütlü olduğu Türk-İş bünyesindeki sendikalar ise prosedür işlemlerini tamamlamak için çalışmalara başladı. Sendikalar, yetki işlemlerinin tamamlanmasının ardından kamu işveren sendikalarına görüşme çağrısı yapacak. İşçi ve işveren sendikaları arasındaki görüşmelerin başlamasından sonra, toplu iş sözleşmelerinde eşgüdüm sağlanması amacıyla Türk-İş bünyesinde “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu” oluşturulacak. Koordinasyon Kurulu, görüşmeler sürerken hükümetin görevlendireceği bir bakanla çerçeve anlaşması sağlanması doğrultusunda bir araya gelecek. Çerçeve anlaşması kapsamında işçilerin ücretlerine, sosyal yardım ödemelerine ve fazla mesai ücretlerine yapılacak artışlar kararlaştırılacak. İşyeri ve işkollarına ilişkin diğer konular ise işçi ve işveren sendikaları arasındaki görüşmelerde değerlendirilecek. Türk-İş’in temel istemlerinin, kazanılmış hakların korunması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücret ve sosyal hakların geliştirilmesi olacağı belirtiliyor. Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, genel seçimler öncesinde ülkenin önemli gündem maddelerinden biri olacağı ve seçimler öncesinde hükümeti çetin bir pazarlığın beklediği ifade ediliyor.
Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek bazı kamu işyerleri şunlar:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇAYKUR, Yurt-Kur, Eti Maden İşletmeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Basımevi Darphane ve Damga Matbaası, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, PETKİM Holding AŞ, BOTAŞ, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Merkez Bankası Banknot Matbaası, TÜBİTAK, İller Bankası, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, TEİAŞ, TEDAŞ, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları (THY), Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), TCDD, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Atatürk Orman Çiftliği, Toprak Mahsulleri Ofisi, Posta Telgraf Teşkilatı (PTT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Et ve Balık Ürünleri AŞ, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve bazı üniversiteler.
Kaynak: Cumhuriyet