Irak kaosunda ABD ve İngiltere’den sonra en çok insanını kaybeden ülke Türkiye. Üstelik Türkiye sivillerini kaybediyor. Irak’ta bugüne kadar 100’ü aşkın Türkiye vatandaşı öldü. Buna rağmen Türkiye’deki işsizlik sorunu nedeniyle Irak’ın binlerce insanımıza umut kapısı olmaya devam ediyor ve yüzlerce kişi ölümü göze alarak Irak’ta çalışmaya gidiyor. Tüm kaosa, tehlikeye rağmen, her yıl yüzlerce Türkiyeli, […]
Irak kaosunda ABD ve İngiltere’den sonra en çok insanını kaybeden ülke Türkiye. Üstelik Türkiye sivillerini kaybediyor.
Irak’ta bugüne kadar 100’ü aşkın Türkiye vatandaşı öldü. Buna rağmen Türkiye’deki işsizlik sorunu nedeniyle Irak’ın binlerce insanımıza umut kapısı olmaya devam ediyor ve yüzlerce kişi ölümü göze alarak Irak’ta çalışmaya gidiyor.
Tüm kaosa, tehlikeye rağmen, her yıl yüzlerce Türkiyeli, Irak yollarına düşüyor. Ülkeye özellikle Adana, Osmaniye ve Şanlıurfa’dan, yoğun işçi göçü yaşanıyor. Adana’dan yaklaşık 5 bin, Şanlıurfa’dan da 700 işçi, çalışmak için belirli dönemlerde Irak’a gidiyor. Türkiyeli işçiler Irak’ta yapı ustalığı, demircilik, aşçılık ve şoförlük yapıyor..
Önceden Irak’a gitmek için karayolunu tercih eden Türkiyeliler, çatışmalarda ve saldırılarda verilen kayıplar nedeniyle son iki yıldır havayolunu kullanıyor.
İşçiler Irak’ta 4 ay çalışıp 15 gün izin yapıyorlar. Aileler, çocuklarını, kardeşlerini, babalarını, eşlerini hasretle kucaklıyor. Geri dönüşse büyük bir hüzün.
Bugüne kadar Irak’ta onlarca Türkiyeli, hayatını kaybetti. Son uçak kazasıyla bu sayı daha da arttı.Ancak işsizlik, yoksulluk yani çaresizlik nedeniyle Irak, daha uzun süre Türkiyelilerin umut kapısı konumunu sürdürecek.
Böylece Türkiye Irak’ta savaşın taraflarından biri olmamasına rağmen, ABD ve İngiltere’den sonra en çok insanını kaybeden ülke kimliğini üzerinde taşımaya devam edecek.
Kaynak: NTV