Bir insanın gelişimi durdurulmalı mıdır? Bu sorunun yanıtı, Amerika’da felçli bir çocuğa uygulanan tedavi sonrasında aranmaya başlandı. Amerika’da yaşayan 6 yaşında Ashley isimli bir kız çocuğunun, doğuştan gelen bir felç hastalığı nedeniyle doktorların tavsiyesi ve ailesinin onayı ile gelişimi durduruldu. 3 yıl süren hormon tedavisinin ardından, çocuk bundan sonraki yaşamını hep 6 yaşında imiş gibi […]
Bir insanın gelişimi durdurulmalı mıdır?
Bu sorunun yanıtı, Amerika’da felçli bir çocuğa uygulanan tedavi sonrasında aranmaya başlandı.
Amerika’da yaşayan 6 yaşında Ashley isimli bir kız çocuğunun, doğuştan gelen bir felç hastalığı nedeniyle doktorların tavsiyesi ve ailesinin onayı ile gelişimi durduruldu.
3 yıl süren hormon tedavisinin ardından, çocuk bundan sonraki yaşamını hep 6 yaşında imiş gibi sürdürecek.
İlerideki gelişmeler dikkate alınarak, bazı organları da alınan çocuğun, ailesi ve doktorlar tüm dünyada tıp çevrelerinde tartışma konusu oldu.
Bazı insan hakları savunucuları ve tıp çevreleri, bu olayın bir tür ötenazi olduğu görüşünü savunuyor.
Konu hem tıp etiğini hem de insan haklarını içeren karmaşık bir yapı haline gelmiş durumda. Bir insanın doğal gelişiminin engellenmesi, ileride tedavisi için uygun doğabilecek uygun koşullardan yararlanmasına olanak tanınmaması başlıca tartışma konularını oluşturuyor.
Geçtiğimiz günlerde Sabah gazetesinde yer alan bir haberle Türkiye’nin de gündemine taşınan gelişimi durdurma olayı ile ilgili çeşitli görüşler dile getiriliyor.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz bu tedaviyi ve alınan kararı insani bulmadıklarını söyledi.
Boyraz açıklamasında şunlara değindi:
“Bu dolaylı yoldan bir insanın yaşamını sonlandırmak anlamına da gelmektedir. Tıp alanında hemen hergün yeni bir gelişme yaşanmaktadır. Yakın zamana kadar tedavi edilemez denilen birçok hastalık tedavi edilebilir haline gelmiştir.
Bundan sonraki yaşamını 6 yaşında bir insan olarak sürdürmek zorunda bırakılan Ashley, için hayat burada dondurulmuştur.
Bu kararı alanlar, kendilerini ikna etmiş olabilirler. Ancak bugün için iyileşme şansı olmayan bir hastanın yarın doğabilecek şansını da yok etmenin kimsenin hakkı olmadığına inanıyoruz.
Uygulanan bu tedavinin ve alınan bu kararın, insani açıdan da, tıbbi açıdan da tartışmaya açık olduğunu düşünüyor ve başkalarına örnek oluşturmamasını umut ediyoruz.”
Fiziksel Engelliler Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy ise; Amerikalı ailenin çocuğunun gelişimini durdurmasını bir insanlık ayıbı olarak niteledi. Gürsoy; Ötanazi izni verilmeyen bir ülkede maalesef özürlü bir çocuğun gelişimi hekimlerce durdurulabiliyor” dedi.