Dünya Sosyal Forumu Tamamlandı: Başka bir Afrika mümkün Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Dünya Sosyal Forumu sona erdi. Sağlık sorunları, insan hakları ihlalleri ve yoksullukla mücadele tartışmalarıyla Afrika’nın ön plana çıktığı forumun bilançosu 7. Dünya Sosyal Forumu sona erdi. Nairobi’deki foruma beklendiği gibi yüzbin kişi katılmadı ama katılanların ortak görüşü, forumun Afrika’da toplanmasının bu kıtadaki hareketlerin […]
Dünya Sosyal Forumu Tamamlandı: Başka bir Afrika mümkün
Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Dünya Sosyal Forumu sona erdi. Sağlık sorunları, insan hakları ihlalleri ve yoksullukla mücadele tartışmalarıyla Afrika’nın ön plana çıktığı forumun bilançosu
7. Dünya Sosyal Forumu sona erdi. Nairobi’deki foruma beklendiği gibi yüzbin kişi katılmadı ama katılanların ortak görüşü, forumun Afrika’da toplanmasının bu kıtadaki hareketlerin ilişkisini sağladığı. Katılımcıların çoğu doğal olarak Afrika ülkelerinden geliyordu ve Afrika’nın sorunları ön plana çıktı.
Yoksulluğu protesto maratonu
Bu yıl Kenya’da yapılan Dünya Sosyal Forumu, başkent Nairobi’nin gecekondu mahallelerinde yapılan bir maraton ile sona erdi. Forumdan yüzlerce katılımcı yoksulluk ve adaletsizliği protesto için koştular. Koşamayan binlerce kişi de yürüdü.
Katılımcıların çoğu forumun sonuçlarından memnundu. Hem Afrikalılar birbirleri ile hem de diğer kıtalardan gelenler Afrikalılarla tanıştı. Sosyal Foruma katılan batılı birçok yardım kuruluşu, kendilerine uygun ortaklar buldular. Ama forumun sonucu sadece çevrecilerin, insan hakları savunucularının ya da sosyal hizmet uzmanlarının birbirini tanıması olmadı, aynı zamanda politik kararlar alındı.
Serbest ticaret anlaşması tartışma yarattı
Avrupa Birliği’nin Afrika, Pasifik ve Karayip Bölgelerinden 77 ülke ile imzalamaya çalıştığı serbest ticaret anlaşmasını protesto bunlardan biri. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Davos’taki konuşmasında, AB Dönem Başkanlığındaki programlarının odak noktalarından birini de Afrika’nın oluşturduğunu söylemişti. Bununla kastettiği Afrika, Pasifik ve Karayip ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktı. Davos’taki Ekonomi Forumu’na karşı kurulan Dünya Sosyal Forum katılımcıları ise bu anlaşmaya ortaklara eşit ve adil fırsat vermediği için karşı çıkıyorlar.
Nairobi’de forumun öne çıkan konularından biri insan hakları ihlalleri oldu. Ama sadece politik anlamda değil, gündelik yaşamın temel ihtiyaçları açısından da. Binden fazla toplantı konusu arasında, su ihtiyacı ve sıkıntısının birinci sırada gelmesi tesadüf değildi. Tüm dünyadaki özelleştirmeler insanın temel ihtiyaçlarından biri olan suyun gittikçe pahalılaşmasına, küresel ısınma ve çevre kirliliği ise su kaynaklarının azalmasına yol açıyor.
“Sağlığa yüzde 15”
Nairobi’den çıkan bir başka kampanyanın sloganı “%15, hemen şimdi”. Bununla kastedilen Afrika ülkeleri hükümetlerinin beş yıl önce bir zirvede kararlaştırdıkları gibi, bütçenin % 15’ini sağlık harcamalarına ayırmaları. Afrika’daki aids, sıtma ya da kolera gibi salgın hastalıklar bu kıtanın geleceğini tehdit ediyor. Ama bu kararı alan devlet ve hükümet başkanları şimdiye kadar uygulamaya geçmediler. Tıpkı, bütçelerinin yüzde birini kalkınma yardımına ayırmaya söz veren gelişmiş endüstri ülkeleri gibi.
Masai temsilcisi eve iyi duygularla döndü
Afrikalı katılımcılar buna rağmen tüm dünyadan gelen misafirleri ile görüş alışverişinin umut verici olduğunu söylüyorlardı. Kenya’daki Masai halkını temsilen foruma katılan Joshua Liaram görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:
“Ben, burada dünyanın bizim sorunlarımıza sahip çıktığını gördüm. Şimdi eve iyi duygularla dönüyorum. Bir şeyler değişecek ve iyi olacak. Bu kadar insanın dünyanın dört bir yanından gelmesi sonuçsuz kalamaz. Bu bize umut verdi. Bu yüzden de büyük ülkelerin büyük liderlerine şunu söylemek istiyorum: Uzmanlarınızın sözüne kulak verin. Dünya iklimindeki ısınmayı durdurmalı ve halkınıza hizmet etmelisiniz.”
DW – Ayşe Tekin