25 yıldır devam eden Devrimci Yol davası; ilginç hukuksal sonuçlara da imza atıyor. Davadaki kayıp 275 dosyayı soran ve bu dosyalar olmadan savunma yapamayacağını söyleyen davanın avukatlarından Ömer Kavili, “mahkemeye hakaret” suçundan davalık oldu. Dev Yol davası, 2003 yılında Yargıtay’a gönderilmişti. Avukat Kavili ise Yargıtay’a teslim edilen 465 klasörün birinci sayfasında düzeltme yapıldığını belirterek, Yargıtay’a […]
25 yıldır devam eden Devrimci Yol davası; ilginç hukuksal sonuçlara da imza atıyor. Davadaki kayıp 275 dosyayı soran ve bu dosyalar olmadan savunma yapamayacağını söyleyen davanın avukatlarından Ömer Kavili, “mahkemeye hakaret” suçundan davalık oldu.
Dev Yol davası, 2003 yılında Yargıtay’a gönderilmişti. Avukat Kavili ise Yargıtay’a teslim edilen 465 klasörün birinci sayfasında düzeltme yapıldığını belirterek, Yargıtay’a itiraz etmişti. Giden dosyada düzeltme olduğunu düşündüğü için aslına bakmak isteyen Kavili’ye izin verilmedi. Dava Yargıtay’a gönderildikten sonra 27 Aralık 2004 tarihinde görülen ilk duruşmasında Kavili, “Biz avukatız. Bu koşullarda savunma yapacak olursam, müvekkilime ihanet etmiş olurum” dedi.
Kavili, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dev Yol duruşmalarında da, “savunma için dosyaların tamamının sunulmadığını ve savunma yapabilmek için delilleri görmek zorunda olduklarını” sürekli tekrarlıyordu. Kavili, 2 Ekim 2006’da görülen karar duruşmasında, davada 740 klasör olmasına rağmen 465 klasörün Yargıtay’a gönderildiğini ve geriye kalan klasörlerin kayıp olduğunu belirtmiş, mahkemeden istedikleri 738’inci klasörün de ibraz edilmediğini kaydetmişti. Kavili, bu eksikler tamamlandığında savunma yapacağını söylemiş, görmedikleri belgelerle ilgili savunma yapmaya yetkili olmadıklarını dile getirmişti. Mahkemenin, savunma için süre vermemesi üzerine ise “Kişisel ahlakım ve meslek onurum adına böyle bir faaliyette yer almak istemiyorum” diyerek salonu terk etmişti.
Bilirkişi incelemesi istendi
Bunun üzerine Avukat Kavili’ye, duruşmadaki sözleri nedeniyle “mahkemeye hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan avukat, evrakta tahribat olabileceği kuşkusuyla dizin pusulaları üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasını istiyor. Geçen cuma günü görülen duruşmada da Avukatı Hüseyin Biçen, bilirkişi incelemesi talebini yineledi. Hakim Ziya Ünal ise bu gibi konularda bilirkişi incelemesi yapılamayacağını bildirdi.
Kavili, avukatı olduğu bir davada, savunma yapmak isterken yargılandığının altını çizerek, avukatlık sıfatıyla dosyayı görmek istemesi kadar normal bir şey olamayacağını söyledi. Talebinin, “muhbirlik” suçlamasıyla kendine döndüğünü dile getiren Kavili, 1996’da 740 klasör varken, Yargıtay’a 465 klasörün gönderildiğini, diğerlerinin kayıp olduğunu hatırlattı. Kavili, bu şekilde savunma yapmasının imkansız olduğunu ifade ederek, mahkeme boyunca göremediği dizin pusulalarını, ilk kez yargılandığı mahkeme sürecinde sanık sıfatıyla görebildiğine dikkat çekti.
Savcı; avukatın, mesleğinin gereğini yerine getirdiğini ve suçun oluşamayacağını belirterek, Kavili’nin beraatini istedi. Kavili ve Avukatı Biçen ise bilirkişi incelemesi talebinin üzerinde duracaklarını belirterek, savunma hazırlamak için mahkemeden süre istedi. Dava, 8 Şubat 2007 tarihine ertelendi.
Kaynak:Evrensel