Venezüella Başkanı Hugo Chavez’e ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetme yetkisi veren önerge, enerji sektörünü de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Venezüella Parlamentosu Başkanı Cilio Flores, yapılacak değişikliğin Başkan’a petrol, doğalgaz ve elektrik sektörlerinde değişiklikler yapma imkanı tanıyacağını söyledi. Flores yetkileri genişletme kararının Çarşamba günü yapılacak parlamento oturumunda onaylanmasını bekliyor. Bu özel oturum, dışarıda, açık havada yapılacak. Flores […]
Venezüella Başkanı Hugo Chavez’e ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetme yetkisi veren önerge, enerji sektörünü de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Venezüella Parlamentosu Başkanı Cilio Flores, yapılacak değişikliğin Başkan’a petrol, doğalgaz ve elektrik sektörlerinde değişiklikler yapma imkanı tanıyacağını söyledi. Flores yetkileri genişletme kararının Çarşamba günü yapılacak parlamento oturumunda onaylanmasını bekliyor.
Bu özel oturum, dışarıda, açık havada yapılacak. Flores bu şekilde, kararı Venezüella halkının huzurunda alacaklarını söyledi. Önerge, Chavez’e aldığı kararları 18 ay süreyle kongre onayına başvurmaya gerek kalmadan uygulama imkanı sağlıyor. Hugo Chavez ay başında, stratejik sektörlerde millileştirmeye gitmek için devrimci yasalar çıkarmak istediğinden söz etmiş, parlamentodan bu konuda yetki istemişti.
Chavez daha önceki konuşmalarında kimleri hedef alabileceği konusunda bazı ipuçları verdi. ABD merkezli Caracas Elektrik Şirketi ile telefon ve telekomünikasyon devi CanTV’nin adının anılması ardından, özellikle ülkenin hisseleri halka açık en büyük şirketi olan CanTV’nin hisseleri değer kaybetti. Chavez’in bir diğer hedefi de ülkenin doğusundaki Orinoco bölgesindeki petrol rafinerileri oldu. Bu rafineriler BP, Exxon Mobil, Chevron, Total gibi dünya devlerince işletiliyor.
Venezüella dünyanın beşinci büyük ham petrol ihracatçısı. Venezüella lideri geçen yıl, devlet petrol şirketinin bu işletmelerde çoğunluk hissesi olmasını istediğini söylemişti. Kongre’den istediği yetkileri aldığında ne ölçüde bir millileştirmeye girişeceği merakla bekleniyor. Chavez ayrıca cumhurbaşkanının görevde kalma süresine getirilen kısıtlamaları kaldırmak ve merkez bankasının özerkliğini sınırlandırmak istediğini de gizlemiyor.
Muhalifleri, Chavez’in adımları ile totaliter iktidara doğru gittiğini savunuyor. İktidara mensup milletvekilleri ise halkın Chavez’e desteğini cumhurbaşkanlığı seçimiyle tazelediğini; dolayısıyla parlamento kararının bu tercihin bir uzantısı olduğunu savunuyor.
Kaynak: BBC