Bugün Çalışan Gazeteciler Günü. 10 Ocak 1961’de çıkartılan 212 Sayılı yasayla gazete çalışanları geniş sosyal haklar kazanmıştı. Ancak bugün bu haklardan yararlanan “çalışan gazeteci” büyük gazetelerde dahi parmakla gösteriliyor. Gazetecilerin önemli bir bölümü iş yasası hükümlerine göre çalıştırılıyorlar. 212 Sayılı yasa gazetecilere, iş sözleşmelerini yazılı olarak yapma, sözleşmelerde işin türü ve ücret miktarının yazılması, yüksek […]
Bugün Çalışan Gazeteciler Günü. 10 Ocak 1961’de çıkartılan 212 Sayılı yasayla gazete çalışanları geniş sosyal haklar kazanmıştı. Ancak bugün bu haklardan yararlanan “çalışan gazeteci” büyük gazetelerde dahi parmakla gösteriliyor. Gazetecilerin önemli bir bölümü iş yasası hükümlerine göre çalıştırılıyorlar.
212 Sayılı yasa gazetecilere, iş sözleşmelerini yazılı olarak yapma, sözleşmelerde işin türü ve ücret miktarının yazılması, yüksek sigorta pirimi ödemesiyle erken emeklilik gibi haklar kazandırmıştı.
Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika’nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.
O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.