Zonguldak ve çevresindeki maden işçilerinin Zonguldak’tan Ankara’ya başlattıkları yürüyüşün 16. yılı nedeniyle dün Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından bir açıklama yapıldı. Basın açıklamasında 4 Ocak 1991 tarihinde başlayan yürüyüşün çıkış nedenleri anlatıldıktan sonra “Büyük Yürüyüşümüz 16. yılında ülkemiz demokrasi mücadelesine ve ülkemizi yönetenlere ışık tutuyor” denildi. GMİS basın açıklamasında yürüyüşün başarıya ulaştığı ve dönemin iktidarının […]
Zonguldak ve çevresindeki maden işçilerinin Zonguldak’tan Ankara’ya başlattıkları yürüyüşün 16. yılı nedeniyle dün Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından bir açıklama yapıldı.
Basın açıklamasında 4 Ocak 1991 tarihinde başlayan yürüyüşün çıkış nedenleri anlatıldıktan sonra “Büyük Yürüyüşümüz 16. yılında ülkemiz demokrasi mücadelesine ve ülkemizi yönetenlere ışık tutuyor” denildi.
GMİS basın açıklamasında yürüyüşün başarıya ulaştığı ve dönemin iktidarının ilk seçimlerde kaybettiği görüşüne yer verildi.
İktidar tarafından her türlü yöntemle engellenmeye çalışılan, işçilerin büyük umutlarla ve kararlılıkla başlattığı yürüyüş, sendika yönetimiyle hükümet arasında Bolu’da yapılan bir toplantı sonrasında Mengen’de durdurulmuştu.
İşçiler bekledikleri nitelikte bir anlaşma göremeyince moral bozukluğu içinde evlerine dönmek zorunda kalmıştı.
Yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden maden işçileri gelişmeleri dikkatle izliyor. Zonguldak, Kilimli işletmesini ziyaret eden GMİS Genel Başkanı ve Türk-İş Teşkilatlanma Sekreteri Çetin Altun, sözleşmenin zor geçeceğini, her şeye hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.
Altun, bu sözleşme döneminde, Türk-İş Koordinasyon Kurulu’nun belirleyeceği oranda ücret artışı talep edeceklerini de belirtti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu ile yapılacak sözleşme yaklaşık 11 bin maden işçisini kapsayacak ve 1 Ocak 2007’den itibaren yürürlüğe girecek.