DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, enflasyon oranlarıyla ilgili son çalışmasını yayınladı. Araştırmada TÜİK’in Türkiye ortalaması için yüzde 9,65 olarak açıklandığı yıllık enflasyonun, toplumun en yoksul yüzde 20’lik kesimine yüzde 10,61 olarak yansıdığı belirtildi. Kira, ekmek, ısınma ve ulaşım kalemleri üzerinden oluşturulan temel harcama indeksi ise yüzde 16,4’e ulastı. Enflasyonun toplum içindeki farklı gelir gruplarına da […]
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, enflasyon oranlarıyla ilgili son çalışmasını yayınladı.
Araştırmada TÜİK’in Türkiye ortalaması için yüzde 9,65 olarak açıklandığı yıllık enflasyonun, toplumun en yoksul yüzde 20’lik kesimine yüzde 10,61 olarak yansıdığı belirtildi.
Kira, ekmek, ısınma ve ulaşım kalemleri üzerinden oluşturulan temel harcama indeksi ise yüzde 16,4’e ulastı.
Enflasyonun toplum içindeki farklı gelir gruplarına da farklı biçimde yansıdığı vurgulanan Birleşik Metal-İş araştırmasına göre enflasyon en zengin dilim için yüzde 10 olarak gerçekleşti.
Gelir grupları ve enflasyon oranları şu şekilde saptandı:
2006 yılında en yoksul yüzde 20’lik kesimden en zengin yüzde 20’lik kesime sırasıyla, yüzde 10,61, 10,47, 10,3, 10,21, 10 oranında arttı.
Son bir yılda dar gelirlilerin zorunlu harcama kalemleri olan barınma, ısınma, ulaşım ve ekmek fiyatlarındaki artışın enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğine işaret edildi.
Ekmek fiyatları yıllık yüzde 16,39 artarken, kiradaki artış yüzde 21 oldu.
Isınma harcamalarındaki artış ise doğalgazda yüzde 24,49, kömürde yüzde 27,58, tüpte yüzde 13,38, odunda yüzde 11,65 olarak gerçekleşti. Buna göre, ısınma indeksi yüzde 15,39 oranında arttı.
Ulaşımda ise dar gelirlinin kullandığı toplu taşıma araçlardaki fiyat artışları vapurda yüzde 18,68, belediye otobüsünde yüzde 12,09, dolmuşta yüzde 16,48, metroda yüzde 11,76 oldu. Buna karşın tren banliyö ücretlerinde bir artış olmadı. Toplu taşıma indeksi için artış oranı yüzde 11,8’i buldu. Toplu taşıma, kira, ısınma ve ekmek üzerinden oluşturulan zorunlu harcama indeksi, bu verilerin eşit ağırlıklandırılması ile yüzde 16,4 olarak belirlendi.
Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun, aynı kurum tarafından açıklanan madde fiyatları ile ciddi çelişkiler taşıdığını savunuldu.
Emekçilerin gerçek enflasyonu ile TÜİK’in açıkladığı veriler arasında ciddi farklar görüldüğüne dikkat çeken BMS Yönetim Kurulu açıklamasında “Bu durum enflasyonun halkı yoksullaştırmanın, alım gücünü düşürmenin bir aracı olarak kullanıldığı konusundaki görüşleri güçlendirmektedir” denildi.
Birleşik Metal-İş Sendikası TÜİK’e karşı toplumda oluşan güvensizlik ortamının ortadan kaldırılması için bazı öneriler sundu.
BMS’nin önerileri şunlar:
-TÜİK, tüm emekçilerin yaşam standartlarını etkileyen, enflasyon rakamlarını hangi yöntem ve madde ağırlıkları ile belirlediğini, enflasyonun hangi kesimlere ne oranda yansıdığını açıklamalıdır.
-Her kesimin enflasyonu farklı olduğundan hareketle, ücretliler için ayrı bir enflasyon hesaplamasına gidilmelidir.
-Kamu için üretilen tüm veriler kamuoyunun bilgisine açılmalıdır.
-Kurum, emekçilerin denetimine olanak verecek şekilde yeniden yapılandırılmalı, emek örgütleri, yönetim kuruluna gözlemci üye olarak katılmalıdır.