Ankara Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun, Prof. Dr. Baskın Oran’a kendisine tehdit ve hakaret mailleri gönderen kişilerle uzlaşma teklifinde bulundu. Oran, uzlaşma teklifini reddederek tehditte bulunan kişiler hakkında kamu davası açılmasını istedi. Baskın Oran, kendisine yönelik tehdit ve hakaretler hakkında başlatılan soruşturma kapsamında dün savcılığa ifade verdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, İnsan Hakları […]
Ankara Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun, Prof. Dr. Baskın Oran’a kendisine tehdit ve hakaret mailleri gönderen kişilerle uzlaşma teklifinde bulundu. Oran, uzlaşma teklifini reddederek tehditte bulunan kişiler hakkında kamu davası açılmasını istedi.
Baskın Oran, kendisine yönelik tehdit ve hakaretler hakkında başlatılan soruşturma kapsamında dün savcılığa ifade verdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Levent Korkut, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Atamer ve Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Hasan Ürel de Ankara Adliyesi’ne gelerek Oran’a destek verdi.
İfadenin ardından Adliye önünde basın açıklaması yapan Oran, daha önce de kendisinin tehdit edildiğini ancak bu tehdit hakkında takipsizlik kararı verildiğini söyledi. Takipsizlik kararının ardından ikinci defa bir tehdit dalgasıyla karşı karşıya kaldığını açıklayan Oran, bununla ilgili yaptığı suç duyurusunun sonuçlandırılmadığını ifade etti. Soruşturma kapsamında tehdit maillerinin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, Bodrum’dan bir otelden ve İstanbul Maltepe’den bir bilgisayardan geldiğinin tespit edildiğini belirten Oran bu kişilerle uzlaşmasının söz konusu olmadığını söyledi. Oran, soruşturma devam ederken geçen hafta yeni bir tehdit daha aldığını ve bununla ilgili de suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
“Devlet Bireyi Korumalı”
Devletin bireyi koruması gibi bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Oran, “Devlet bireyi korumazsa bireyin devlete olan saygısı kalmaz. Bireyin saygı duymadığı devlet olmaz” dedi. Yargı kurumlarını da eleştiren Oran şöyle konuştu:
“Azınlık Hakları Raporu nedeniyle Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve benim hakkımda açılan ve beraat ettiğimiz davayı Ankara Cumhuriyet Başsavcısı temyiz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı incelemesini yaparak bozma istemiyle ilgili daireye gönderdi.
Ancak Hrant Dink’i öldüren kişiyi azmettirdiği iddiası bulunan Yasin Hayal’in daha önceki bombalama eyleminden dolayı davası 1 yıldır halen Yargıtay’da bekliyor.”
“301 Tamamen Kaldırılmalı”
Oran, Dink cinayetinin ardından tekrar gündeme gelen 301. maddenin de kaldırılmasını istedi. Söz konusu yasanın nasıl değiştirilse değiştirilsin hiçbir şeyin değişmeyeceğini vurgulayarak, “301’in tamamen kalkması gerekir.Çünkü bir madde değil, o maddenin nasıl uygulandığı önemlidir. Bu linç atmosferinde nasıl uygulandığını tahmin etmeye gerek yok, görüyoruz” dedi.
Sarıbaş Kararı Bozulmuş
Azınlık Hakları Raporu hakkında TBMM kürsüsünden kendisi ve Kaboğlu için “finolar”, “devşirmeler” ve “kimin çocuğu olduklarını annelerine sorsunlar” şeklinde sözler eden ve 5 bin YTL tazminata mahkum edilen Süleyman Sarıbaş hakkındaki kararın da Yargıtay tarafından bozulduğunu söyledi. Oran, Yargıtay tarafından gerekçeli kararın henüz yazılmadığı bilgisini de verdi.
Baskın Oran’ın avukatı Oya Aydın da, hakaret davalarında usul gereği taraflara uzlaşma çağrısının yapılabileceğini belirterek, savcılığın müvekkili hakkındaki ölüm tehditlerini hakaret kapsamında değerlendirdiğine işaret etti.
İHD Başkanı Yusuf Alataş da insan hakları savunucularının, devletten koruma talep etmelerinin söz konusu olamayacağını belirterek, devletin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Birgün – İnan Gedik