İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve 30 Ocak 2007 Salı günü TBMM genel kurulu’nda görüşülecek olan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı bugün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde […]
İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri AKP hükümeti tarafından hazırlanan ve 30 Ocak 2007 Salı günü TBMM genel kurulu’nda görüşülecek olan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı bugün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti. Eyleme sağlık meslek örgütlerinin yanı sıra Halkevleri de katılarak sağlık çalışanlarına destek verdiler.
Sağlık çalışanları tarafından “Torba Yasa” olarak tanımlanan bu Tasarı ile getirilmeye çalışılan İthal Ucuz Hekim… Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası… Eğitim Hastanelerinde AKP Kadrolaşması… Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması gibi değişikliklerin sağlık çalışanları üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin dile getirildiği eylemde TTB Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy: “AKP iktidarı, ülkenin başka konularla meşgul olduğu dönemlerde, pürüzlü bir çok yasayı yan yana getirip, yeni ifadesiyle ‘torba yasa’ biçiminde adeta kapkaç yapar gibi meclisten geçirmeye çalışıyor. Bugün Türk Tabipleri Birliği heyeti diğer oda temsilcileriyle birlikte, mecliste grup başkan vekilleri ve milletvekilleriyle görüşecekler. Umuyoruz ki burada bu sorun çözülür, geri alırlar yasayı ve tarafların soğukkanlı biçimde, bilimsel verileri temel alarak ortak çözümlere kavuşulması konusunda bir kapı açarlar. Bu olmadığı takdirde geçmişte dönemlerde olduğu gibi eylemlerimiz devam edecektir.” dedi.
SES Aksaray Şube Başkanı Rabia Tuncer ise: “AKP Hükümetinin sağlık alanında yaptığı olumsuz düzenlemelerden yalnızca sağlık çalışanları değil halk olarak etkileniyoruz. Bugün Radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerini 5 saatten 7 saate çıkaran zihniyet, tarafların görüşlerini almıyor ve gerekçe olarak Avrupa Birliği ülkelerini sunuyor. Gelişmiş ülkelerin Radyoloji alanındaki olumlu taraflarını bize yansıtmadan çalışma saatlerini uzatıp Radyoloji çalışanlarının kanserden ölmesinin yolunu açıyor. Anestezi uzmanının olmadığı bölümlerde bu sorumluluğu Anestezi teknisyenleri üstlenecek, yani ameliyathanede hasta uyutup hasta uyandıracak bu da çok büyük bir risk. Yine sağlık alanında kötü koşullarda çalışan hizmetlisinden, hemşiresinden hekimine kadar… koşullar düzeltilmeden, bakması gereken hasta sayısı verilmeden, altyapı yetersizlikleri düzeltilmeden hastanelerde yaşanılan olumsuzluklara yönelik mali sorumluluk sağlık emekçilerine çektiriliyor, biz tüm bunlara karşı buradayız, bu uygulamalar geri çekilinceye kadar mücadelemiz sürecek” dedi. Ardından İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Semih Güngör’de bir konuşmayla eyleme destek verdi.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen’in okuduğu basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Basın açıklamasının tam metni şöyle;
Haber ve fotoğraflar: sendika.org
İthal Ucuz Hekim… Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası… Eğitim Hastanelerinde AKP Kadrolaşması… Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması
100 BİN HEKİMİN VE 100 BİNLERCE SAĞLIK EMEKÇİSİNİN BAŞINA GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILAN TORBA YASAYA KARŞI 30 OCAK 2007 SALI GÜNÜ
“İTİRAZ EYLEMİ”NDEYİZ!!!
AKP Hükümeti tarafından hazırlanan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ilgili komisyonun katılmaması nedeniyle 25 Ocak 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülemedi ve 30 Ocak 2007 Salı gününe ertelendi.
“Torba Yasa” olarak tanımlanan bu Tasarı ile getirilmeye çalışılan değişikliklerin bazıları şunlardır:
1- İthal ucuz hekim çalıştırmanın yasal altyapısının hazırlanması
1219 sayılı Kanun’daki “Türkiye Cumhuriyeti’nde hekimlik yapmak ve ne biçimde olursa olsun hasta tedavi edebilmek için Türkiye Tıp Fakültesinden diploma almak ve Türk bulunmak gereklidir” ifadesindeki “ve Türk bulunmak” ibaresi madde metninden çıkarılmak istenmektedir.
Bu yasal düzenlemeyle uluslararası deneyim ve bilgiden faydalanma amacı değil, sadece eğitim ve çalışma imkanları bizden daha kötü olan çevre ülkelerden gelecek ve düşük ücretle çalışmaya razı hekimlerin istihdamı hedeflenmektedir. Hükümet, böylece Sağlıkta “Dönüşüm” Programı’nın gereği olarak sağlık piyasasına ucuz iş gücü oluşturmak, yedek işsiz hekim ordusu yaratmak istemektedir. Nitekim Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Türki Cumhuriyetlerde aylık 100- 150 dolara çalışacak yabancı hekimler var” sözleri bu amacı açıkça ortaya koymaktadır.
“İthal hekim” çalıştırmanın diğer hedefi de sağlık “pazarı”nı uluslararası sermayeye açmaktır. Hükümet’in amacı hiçbir şekilde Türkiye sağlık sisteminin sorunlarını çözmek değil, başta Dubai şeyhi El Maktum olmak üzere uluslararası sağlık patronlarına kârlılık alanları yaratmaktır.
2- Tüm hekimlere zorunlu mali sorumluluk sigortası
Tasarı’yla ister kamuda, ister özelde çalışsın tüm hekimlere mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmektedir. Tasarı’nın gerekçesinde sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının elverişsizliğinden kaynaklı tıbbi hata yapma olasılığının yüksekliği nedeniyle bu düzenlemenin yapılmak istendiği açık olarak belirtilmektedir. Hükümetin sağlık ortamındaki yetersizlikleri gidermek yerine bu yetersizlikler üzerinden sigorta kuruluşlarının fonlarına katkı sağlamayı düşünmesi ve hekimleri potansiyel suçlu olarak görmesi akıl almaz bir çabadır.
Bu Tasarı yasalaştığı takdirde Türkiye’de hekimlik yapmak fevkalâde zorlaşacak; büyük miktarlardaki tazminat davalarının baskısı altındaki hekimler riskli hastalara gerekli tıbbi girişimlerde bulunmaktan kaçınacaklardır.
“Zorunlu mali sorumluluk sigortası” ile hekimlere ek bir gider yaratılırken, kontrolü doğrudan Bakanlık tarafından yapılacak devasa sigorta anlaşmalarıyla sağlık ortamı yine piyasa ile baş başa bırakılmaktadır.
3- Eğitim hastanelerindeki şef/şef yardımcılığı kadrolarına sınavsız olarak atama yapılması
Düzenlemeye göre atamalar, Bakanlık tarafından belirlenmiş jürinin yapacağı değerlendirme sonucu hazırlanan rapor ışığında yine Bakanlık tarafından yapılacaktır. Oysa benzer yönde daha önceden yapılan düzenlemelerin hukuka aykırı olduğu Anayasa Mahkemesi ve diğer yargı organlarının kararlarıyla açıkça ortaya konulmuştur. AKP Hükümeti ise eğitim hastanelerinde artık bir işgal harekatına dönüşmüş olan partizanca kadrolaşma uygulamalarını devam ettirmek istemektedir. Siyasetin her türlü müdahalesinden uzak olması gereken eğitici kadrolarına liyakata değil sadakata dayalı olarak kendi yandaşlarını atamanın yollarını, hukuku dolanarak bulmaya çalışmaktadır.
4- Eğitici kadrolar beş yılda bir sil baştan
Yasa Tasarısı klinik şefi, şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atananların beş yıllık sürelerle Bakanlıkça değerlendirilmeleri ve yeterli görülmeyenlerin uzman
kadrolarına nakledilmeleri yönünde bir hüküm içermektedir. Bu değerlendirme için kriterlerin ne olacağı ise tanımlanmamaktadır. Bu durumda halen bu unvanları kazanmış olanlar da dahil bütün eğitici kadroların kaderi partizanlıkta sınır tanımayan Sağlık Bakanlarının iki dudağı arasında olacaktır.
5- Tıpta Uzmanlık Tüzüğü
1219 sayılı Yasa’da değişikliğe gidilerek Tıpta Uzmanlık Eğitimi yönetmelikle düzenlenmeye çalışılmaktadır.
1219 sayılı Yasa’da yapılacak bir değişiklikle tıpta uzmanlık eğitiminin tüzük yerine yönetmelikle düzenlenmesi, Tüzüğün çıkması için tarafların uzlaşmasını şart koşan Danıştay’ı sürecin dışında bırakırken, Sağlık Bakanlığı’nı tıpta uzmanlık eğitimiyle ilgili düzenlemelerde tek yetkili konumuna getireceği için ciddi sakıncalar içermektedir.
Tıpta Uzmanlık Kurulu’nda üyelerin çoğunluğunu Sağlık Bakanlığı tarafından atananlar oluştururken, TTB sadece bir üye ile temsil edilmektedir.
6- Radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması
Tasarı’yla 2368 sayılı Kanun’un 2. maddesi değiştirilerek radyoloji çalışanlarının günlük beş saat olan mesai sınırları ortadan kaldırılmaktadır. Çalışma ortamlarının fiziki koşulları düzeltilmeden, radyoloji cihazlarının kontrolleri yeterli olarak yapılmadan, çalışanların düzenli sağlık kontrollerinden geçmeleri sağlanmadan sadece işletmenin ihtiyaçlarına göre çalışma sürelerinin uzatılması çalışanlar için yeni hak kayıpları anlamına gelmektedir.
7- Anestezi teknisyenlerine hasta uyutma yetkisi
Kanun Tasarısı ile anestezi teknisyenlerinin anestezi uzmanı veya bunun bulunmadığı hallerde ameliyatı yapan ilgili uzmanın gözetiminde ve direktiflerine uygun olarak anestezi iş ve işlemlerini yapmaları öngörülmektedir.
Oysa anestezi biliminin gelmiş olduğu düzey göz önünde bulundurulduğunda cerrahın gözetiminde de olsa, anestezi uzmanının denetimi olmaksızın anestezi teknisyenlerine bu sorumluluğun verilmesinin bir dizi sorunlara yol açacağı aşikârdır.
8- Devlet memurları kanununa göre 40 saat olan mesai saati; Hekim, hemşire, sağlık teknisyeni gibi sağlık meslek mensupları için 45 saattir. Bizler en ağır koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin, daha iyi hizmet vermek için mesai saatlerinin düşürülmesini talep ederken; bu kanun tasarısıyla, eşitsizlik daha da derinleştirilmekte, kamu sağlık kurumlarında sağlık meslek mensubu olmayan personelin de çalışma saati 45 saate çıkarılarak angarya yaygınlaştırılmaktadır.
Gerek kamuda gerek özel sektörde çalışan; akademisyen, uzman, asistan, pratisyen bütün hekimlerin ve sağlık emekçilerinin bu Yasa Tasarısı’na şiddetle karşı olduklarını daha önce defalarca yetkililere ve kamuoyuna duyurduk. Hükümet ise, ne yazık ki, bizlerin bu itirazını duymamak ve anlamamakta ısrar etmektedir.
Siyasi iktidarın mesleğimize ve meslek onurumuza yönelik bu tavrına karşı 29 Ocak 2007 Pazartesi günü doktoru, hemşiresi, teknisyeni, hizmetlisiyle tüm sağlık emekçileriyle bir kez daha buluşacak ve Tasarı’nın TBMM Genel Kurulu’ndan geri çekilmesini talep edeceğiz.
100 bin hekimin ve 100 binlerce sağlık emekçisinin başına torba geçirmeye çalışan bu Torba Yasa’nın muhtemel görüşülme tarihi olan 30 Ocak 2007 Salı günü ise saat 09.00-12.00 arasında bütün Türkiye’de “İtiraz Eylemi” gerçekleştireceğiz ve 12.30’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapacağımız basın açıklamasıyla, duymak ve görmek istemeyen siyasi iktidarı son kez uyaracağız.
Aynı gün temsilcilerimiz TBMM’ye de giderek görüşlerimizi ve tepkilerimizi Hükümet’e ve siyasi partilere ileteceğiz.
“İtiraz Eylemi”miz 30 Ocak 2007 günü sağlık kuruluşlarından hizmet almaya çalışacak hastalarımıza karşı değil; hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını ve halkın sağlık hakkını gözetmeden sağlık ortamını piyasa ve siyasi kadrolaşmaya teslim etmeye yönelik bu Tasarı’ya karşıdır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
İSTANBUL TABİP ODASI
İSTANBUL ECZACI ODASI
İSTANBUL DİŞ HEKİMLERİ ODASI
SES İSTANBUL ŞUBELERİ