“Kamusal sağlık hizmetlerinin Avrupa çapındaki hızla parçalanma süreci acilen durdurulmalıdır!” başlığıyla, değişik Avrupa ülkelerinden sağlık emekçileri ve sendikacılar tarafından uluslararası bir kampanya düzenlendi. Henüz kampanyanın birinci gününde kampanyayı düzenleyen inisiyatife Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 113 imza iletildi. Bunların 40’ı Almanya’dan, 42’si Fransa’dan, 20’si İspanya’dan, 8’i Portekiz’den, 4’ü İsviçre’den ve 50’si de Türkiye’den. Aşağıda imzalarını yayınladığımız bu […]
“Kamusal sağlık hizmetlerinin Avrupa çapındaki hızla parçalanma süreci acilen durdurulmalıdır!” başlığıyla, değişik Avrupa ülkelerinden sağlık emekçileri ve sendikacılar tarafından uluslararası bir kampanya düzenlendi. Henüz kampanyanın birinci gününde kampanyayı düzenleyen inisiyatife Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 113 imza iletildi. Bunların 40’ı Almanya’dan, 42’si Fransa’dan, 20’si İspanya’dan, 8’i Portekiz’den, 4’ü İsviçre’den ve 50’si de Türkiye’den. Aşağıda imzalarını yayınladığımız bu ilk çağrıcılar Avrupa’daki sağlık sisteminin çöküşüyle ilgili olarak 30 Mart günü Brüksel’de Avrupa Birliği’nin temsilcileriyle görüşme talebinde bulunuyorlar. Kampanya metni ve diğer bilgiler aşağıda
Kamusal sağlık hizmetlerinin Avrupa çapındaki hızla parçalanma süreci acilen durdurulmalıdır!
Bizler Avrupa’nın dört bir yanında görev yapan hastane çalışanları, doktorlar ve sendikacılarız. Her birimiz kendi ülkemizde garanti altına alınmış ve her vatandaşa eşit olarak sunulan kamusal sağlık hizmetlerinin ve sosyal güvenlik sistemimizin çeşitli yasal yollarla parçalandığını görüyoruz. Bizleri vuran “reformları” koordine eden Avrupa Birliği kurumlarının temsilcileriyle acilen görüşme talep ediyoruz. Bizleri dinlemelerini ve sorularımıza cevap vermelerini istiyoruz; çünkü hepimizin sağlığın hangi hakla, neden ve kimler tarafından tehdit edildiğini bilmeye hakkımız var. Yataklı hastanelerin yatak sayılarının azaltılması, büyük hastanelerin, kadın doğum hastanelerinin ve acil servislerin kapatılması karşısında bütün Avrupa çapında bir isyan ortaya çıktı.
Maastricht Kriterleri ve Avrupa Birliği’nin bölgeselleştirme politikası hastanelerin özelleşmesine yol açıyor Bütün bu politikaların nedeni Avrupa İstikrar Paktı’nın hükümetlerimize emrettiği bütçe prensiplerinden kaynaklanıyor. Sağlığa yapılan harcamanın azaltılması, hastanelerin özelleştirilmesi politikalarının sebebinin Brüksel’in emrettiği bölgeselleştirme politikalarından kaynaklandığını söylediğimizde hata mı etmiş oluruz? İspanya’da, Almanya’nın tüm eyaletlerinde, İtalya’nın bütün bölgelerinde ve Fransa’da otonominin oluşmasının sebebi İstikrar Paktı’nı uygulayan Avrupa Birliği değil mi? Bu durum bölge otoritelerinin hastanelerin satılmasını hızlandırılmasını, “özel sektör-kamu ortaklığı”nın artırılmasını, bütün sosyal güvenlik sistemlerinde ilaç ücreti ödemelerinin azaltılmasını açıklamıyor mu?
Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve sağlık bütçesinin azaltılması ne demek? Yaşlı birisinin boş yatak olmadığı gerekçesiyle hastaneye kaldırılmasının reddedilmesi demek bu kişinin yaşamının tehlikede olması demektir. Sizin çözümünüz özetle şudur: Sağlık bütçesinde kesinti yaparken emeklilik yaşını 65, 67 ya da 70’e yükseltmek demek, emeklilik yaşı gelmeden maksimum sayıda işçi ölmelidir, demektir.
Avrupa Komisyonu, “sağlık profesyonellerinin ve hastaların sorumluluklarını güçlendirmeye” çağırıyor. Amacı ne? Bütün Avrupa ülkeleri aynı problemle karşı karşıya. İtalya, İngiltere, İspanya ve şimdi de Fransa ve Almanya’da birçok insan bir uzman ya da bir cerraha görünmek için altı, hatta on ay boyunca bekliyor. Parası olanlar ve özele gidebilenler tedavi olabiliyorlar ama ya diğerleri? Bütün bu ülkelerde ilaç reçetelerini kısıtlama baskısı, doktorlar için imkânsız bir durum yaratıyor ve binlerce insanın yaşamını tehlikeye atıyor.
Her gün yeni bir dramatik durumla karşılaşıyoruz. Bu dramatik durumlar kısa bir süre önce Doğu Avrupa’yı da içeren ülkelerimizde Avrupa Birliği direktiflerinin uygulanmasıyla yaşanıyor.
Vatandaşların, doktorların, hastaların, sağlık profesyonellerinin, Avrupa halklarının gerçeği bilme hakkı var.
Bizimle görüşmeyi kabul etmelisiniz. Her ülkede Avrupa Birliği ve onun direktiflerini muhtıralara taşıyacağız.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra gerek Doğu Avrupa’da gerekse Batı Avrupa’da kazandığımız kamusal sağlık sistemimizi, sosyal güvenlik sistemimizi aldığınız kararlarla nereye sürüklemeye çalıştığınızı bizlere cesur bir şekilde açıklayın.
İspanya: Leganes Hastanesi’nin özelleştirilmesine karşı bütün halk, seçilmiş vekilleri, sendikaları ve doktorlarıyla protestolar düzenliyorlar.
İsveç: Hastanelerin özelleştirilmesine ve “yeniden yapılandırılmasına” karşı kitlelerin tepkisi 2005 yılında hükümetin üniversite hastanelerini özelleştirmesini engelledi.
Fransa: II. Dünya Savaşı’ndan bu yana sağlık ağı Avrupa’nın en büyüğü olarak bilinen bir ülke olan Fransa’da kısa bir süre önce bir acil servisin, bir kadın doğum ve cerrahi hastanesinin kapatılmasına karşı her kent ve kasaba seçtikleri temsilcilerini bu kapatmalara karşı harekete geçirmeye çalışıyor. Bu öyle bir durum ki insanlar tedavi ücretlerini ceplerinden ödeme tehdidiyle karşı karşıya.
Danimarka: On binlerce protestocu yerel hükümetin uygulamalarından kaynaklanan çocuk yuvaları ve hastanelere ayrılan bütçede kısıtlamalara gidilmesine karşı eylemler örgütledi.
Portekiz: Hastane vergi oranları ve tedavi ücretlerinin karşılanmasında uygulanan kesintilere karşı Cumhuriyet Meclisi üyelerinin de katıldığı yükselen bir protesto dönemi başladı.
İtalya: Geçtiğimiz iki yıl içerisinde bölgeselleştirmenin sonucu olarak ortaya çıkan, hastanelerin kapatılması ve özelleştirilmesine karşı doktorların yüzde 95’inin katıldığı iki genel grev örgütlendi.
İngiltere: Sadece Rochdale kentinden 130 bin kişi, II. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ulusal sağlık hizmetlerinin parçalanması ve özelleştirilmesi döneminde gündeme gelen hastanelerinin kapatılmasına karşı dilekçelere imza attılar.
Almanya: 2006’nın birinci yarısında doktorlardan hemşirelere bütün kademelerden sağlık işçileri, talepleri doğrultusunda greve gittiler. Alman hükümeti hastanelere ayırdığı bütçeden 1,25 milyon avro kesinti yapmayı ve hastanelerin yüzde 25’ini kapatmayı planlıyordu. Hastane çalışanları, 220 bin kişilik katılımla sendikalarının çağrısı doğrultusunda 21 Ekim’de sokaklara döküldü. Bu reform, 70 milyon sigortalının sağlık sigortasını tehlikeye atıyordu. Ayrıca çalışanlara isteğe bağlı sigortalılığı getirerek özel sigorta bütçelerinin yaratılmasına neden oluyordu. Bu da kolektif sigorta sistemi yerine bireysel sigorta sistemini getiriyordu.
Türkiye: Sadece son iki yıl içerisinde SSK dispanserleri kapatıldı. SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na devredilerek devlet hastanelerine dönüştürüldü. Bu dönemde sayısız eylem yapıldı ancak bu eylemler yalnızca devrin ertelenmesini sağlayabildi. Bütün hastanelerde sağlık çalışanlarına döner sermayeden performans ücretleri verilmeye başlandı ve böylece doktoru doktora, hemşireyi hemşireye, sağlık işçisini sağlık işçisine kırdırarak ortak mücadelenin önü kesildi. Personel dağılım cetvelleri oluşturularak devlet hastanelerindeki personel sayısı azaltıldı. Sağlık çalışanları sözleşmeli yapılmaya başlandı ve bu yolla hak gaspları meşrulaştırıldı. Yaklaşık 150 ilaç ödeme kapsamından çıkartıldı. Yakında ilaçları sayıyla vermeye başlayacaklarından bahsediyorlar. Son yasa taslaklarında hastanelerin özerkliğinden söz ediliyor. Bu yolla hastaneler özelleştirilmeye hazırlanıyor ve “herkese parası kadar sağlık” diyorlar.
İLK İMZACILAR.
TÜRKİYE: Prof. Dr.Zeki Kiliçaslan, İstanbul Üniversit
esi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İşçi Kardeşliği Partisi (İKP) Genel Başkanı, Yalçın Mutlu SES Eskişehir Şube Başkanı, Ali Özek SES Bakırköy Şube Başkanı (Şube adına), TC. Sağlık Bakanlığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tuba Zengin Elbir Asistan Doktor, M. Fatih Kocakoztaş Asistan Doktor, Seniha M. Konuk Asistan Doktor, M. Salih Şahin Asistan Doktor, Mehmet Ali Işık Röntgen teknisyeni, Lütfiye Hızarcı Hemşire, Muharrem Kızılay Teknisyen, Sevgi İnce Hemşire SES İşyeri temsilcisi, Neriman Moğolkanlı Hemşire, Suat Suna Başeczacı, Hüseyin Yayla İşçi, Hüseyin Çevikkol İşçi, Muammer Karabey Memur, Ramazan Şanlı Memur, Seher Çetin İşçi, Nazife İnce İşçi, Nadire Yıldız Ayar Hemşire, Havana Çobanoğlu Radyoloji Teknisyeni, Mustafa Turgut İşçi, Ünal Gelgeç İşçi, Rıza Tepe İşçi, İsmail Güler İşçi, Hasan Erol İşçi, Arslan Çelik İşçi, Feti Derin İşçi, Cemal Demir İşçi, Fatma Aydınlı Hemşire, Suzan Satıcı Hemşire, Sevinç Duyuldu Teknisyen, Halil Takır Teknisyen, Zühre Kaya Teknisyen, Şengül Aydın Teknisyen, Cafer Sınırtaş Röntgen Banyocu, Derya Şahin Teknisyen, Nur Koç Sekreter, Aynur Arslan T. Sekreter, Mehmet Sarımsak Asistan Doktor, Gülgün Gün Uzm. Doktor, Burcu Kıvrak Psikolog, Gülden Boşgelmez Hemşire, Aysun Baltacı Hemşire, Gönül Uçar İşçi, Necla İnce İşçi, Aylin Sayan Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emine Çelebi İşçi, Rukiye Kurtgöz İşçi, Vildan Özdemir Hemşire
ALMANYA: Eva Gürster, Köln Hastahanesi SPD delegesi (Ver.di Sendikası); Kerstin Bunz, Köln (Ver.di) sendikal delegesi; Zerah Dur, Rhin klinikleri personel konseyi işçileri temsilcisi (Ver.di); Axel Sanden, Rhin klinikleri personel delegesi (Ver.di); Bürgit Büch, Rhin klinikleri sendika delegesi (Ver.di) Köln; Gerlinde Reichertz, Rhin klinikleri sendika delegesi (Ver.di) Köln; Jochen Nischk Rhin klinikleri personel delegesi (Ver.di) Köln; İngo Röser, Rhin klinikleri personel delegesi (Ver.di) Düren; Christel Hopt, Vestfalya klinikleri personel delegesi (Ver.di) Lengerich, SPD; Volker Thriefeld, Duisburg klinikleri sendika delegesi (Ver.di); Mile Kovacic, Leverkusen klinikleri sendika delegesi (Ver.di); Cornelia Matzke, eski milletvekili, Leipzig’de hekim; Udo Eisner, SPD’nin Berlin geçen dönem sağlık sorumlusu; Elke Falk, (Ver.di) Berlin; Rainer Döring, Ver.di’nin Berlin yönetiminden, Berlin Kamu Ulaştırma Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı; Lothar Hesse, (Ver.di) Mecklemburg- Batı Pomeranya; Rolf Nowak, Ver.di, Branderborg; Hans- Joachim Zimmer, Ver.di, emekli sağlıkçı, Berlin; Winfried Latsch, NGG, Berlin Gıda Sendikası; Jürgen Müller, SPD Berlin; Andreas Steiner, Barnim-Brandemburg SPD İşçi Komisyonu başkanı (Ver.di); Volkmar Schöne, Berlin SPD İşçi Konisyonu Yönetim Kurulu üyesi, Ver.di; Helmut Ludwig, SPD, Berlin; Andreas Koch, SPD Ver.di, Frankfurt-sur-le-Main; Bernd Wagner, Ver.di, Berlin; Monika Werneke, Ver.di’nin Berlin Eyaleti Kadım temsilcisi; Klaus Schüller, Thuringe SPD İşçi Komisyonu Üyesi, DGB Sendika Sekreteri; Manfred Birkhahn, Ver.di, Berlin; Carla Boulboulle, Kuzey Ren- Vestfalya Bölge Parlamentosu eski milletvekili, Öğretim elemanı, sendikacı (GEW), Berlin; Gotthard Krupp, Ver.di Berlin Eyalet Yönetimi ve SPD Berlin İşçi Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi;Volker Prasuhn, SPD, Ver.di, Berlin; Axel Zutz, SPD Berlin İşçi Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi, Yapı İşleri Sendikası (IG-BAU); Hans-Peter Fusshoven, Düsseldorf SPD İşçi Komisyonu üyesi; Jörg Leinkauf, Sağlık elemanı, Düsseldorf SPD İşçi Komisyonu üyesi; Hans-Jürgen Mees, Ver.di Düsseldorf Çevresi Yönetim Kurulu üyesi; Maria Meister, Düsseldorf, Ver.di., Sosyal Sağlık Hizmetleri; Hans Werner Schuster, Düsseldorf SPD İşçi Komisyonu Üyesi, bir Sağlık Okulunda öğretmen (Ver.di); Beate Sieweke, Düsseldorf SPD İşçi Komisyonu Üyesi; Volker Staab, (Ver.di) Düsseldorf.
AVUSTURYA: Schmid Rudi, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ)/SPÖ’de Sosyalist Bir Politika İnisiyatifi (isp) ; Rietenauer Karin, PÖ/isp ; Reimar Holzinger, SPÖ/isp ; Peter Ulrich Lehner, Mitbestimmung ; Alois Reisenbichler, SPÖ/ACUS ; Stefan Woltran, SPÖ/PKJ ; Alfred Heinrich, SPÖ/isp ; Maier Theo, SPÖ/isp ; Helga Theo, SPÖ/isp ; Roman Roscher, SPÖ/isp ; Werner J. Grüner, SPÖ/isp ; Jürgen Hirsch, SPÖ/isp
İSPANYA : Blas Ortega, Hastaların ve Hekimlerin Haklarını Korumaya Yönelik Sağlık Derneği Başkanı (AMDDE), UGT , Valencia ; Luis González, Sağlık Sendikası, CC OO, Seville ; Isabel Serrano, Severo Ochoa Hastahanesi Sendika Delegeleri Konseyi Başkanı, Leganés, Madrid ; J. Montes, Severo Ochoa Hastahanesi Hekimi, Leganés, Madrid ; Luis De La Torre, UGT Sağlık Sendikası, Barselona ; Teresa Ribelles, AMDDEM Genel Sekreteri, Valencia ; Rafael Palmer, AMDDEM Genel Başkan Yardımcısı, Palma de Majorque ; Tomás Aparicio, sendikacı, FSP-UGT, Valencia Üniversite Hastahanesi.; ManuelCapilla, Tres Forques de Valence’nin bölge derneği başkanı.; Gloria Ferris, Kamu Sağlığı Hekimi, Valencia. ; Palmira Muñoz, hemşire, sendikacı, FSP-UGT, Valencia ; Carmen San José, Hekim, Madrid ; Juan Pedrero Pérez, Andalucia CC OO Sağlık Federasyonu Yürütme Kurulu ; José Luis Limia Valle, Hekim, Sevilla ; José M. Poyatos, Cordue CC OO Sağlık Sendikası Genel Sekreteri. .
FRANSA : Prof. Dr. A. Bizien, G- Clemenceau Hastahanesi Servis Şefi ; Dr. S.
Belucci, Üniversite Hastahanesinde hekim ; J. Bertault, hemşire, Sendikacı ; Dr. B.
Bénet, Üniversite hastahanesinde hekim ; Luc Beranger, Sendikacı, Sosyal Güvenlik ; N. Bernard, Sosyal Güvenlik uzmanı ; Dr. T. Bui, serbest hekim ; Dr. J.-L. Chaberneau, Beclere Hastahanesi Pediatrik SMUR Sorumlusu ; D. Chalier, sendikacı, yardımcı sağlık elemanı ; M. Chambonnet, hemşirelik okulunda ögretim görevlisi, IFSI ; C. Cochain, sendikacı,yardımcı sağlık elemanı ; Noel Coudert, sendikacı, Sosyal Güvenlik ; Dr. M. Debat, hekim ; Dr. P. Debat, hekim ; L. Delrue, sendikacı, hastahane çalışanı ; Dr. N. Delépine, hastahanede hekim ; Dr. M.-H. Doguet, psikiyatr hekim ; D. Dutheil, laborant, sendikacı ; M. S. Dziomba, psikanalist ; Prof. Dr. F. Guérin ; Prof. Dr. Micheline Guillemette, Sosyal Güvenlik Uzmanı ; J. Guillez, laborant ; Dr. J.-P. Laporte, hastahanede hekim ; O. Leibovitch, yardımcı sağlık elemanı ; Dr. M.-P. Lemonnier, hastahanede hekim ; P. Navarro, hemşire, sendikacı ; Dr. F. Paraire, hastahanede hekim ; P. Audureau, Engelliler Derneği Sorumlusu ; B. Ricque, hemşire, sendikacı ; Dr. P. Rivière, psikiyatr hekim,Hopital de Jour Başhekim ; Denis Royer, sendikacı, Sosyal Güvenlik ; Prof. Dr. J.-C. Roujeau, H.- Mondor Hastahanesi hekimi; J. Saget, laborant, sendikacı ; R. Sale, Hastahane Bilişim Görevlisi, sendikacı.
Dr. P. Salvaing, Medikososyal hekimi ; G. Saux, hastahane yöneticisi ; Dr. G. Tominez, serbest hekim ; L. Viano, hastahane yöneticisi ; F. Widtmer, hastahane görevlisi, sendikacı..
PORTEKİZ : Ana Paula Ramos Fonseca, hekim,Carnaxide Sağlık Merkezi,
; Manuel S. Soares, hekim, Linda-a-Velha Sağlık Merkezi ; Henrique Coelho, Carnaxide Sağlık Merkezi Sağlık teknisyeni; Maria da Conceição Santos, hemşire, Santa Maria Hastahanesi ; Ana Rylde D. Monteiro, Portekiz Onkoloji Enstitüsü, hemşire ; Maria da Conceição Reis, hekim, ARS, Lisboa e Vale do Tejo ; João de Deus Baptista Galvão, S. Francisco Xavier Hastahanesi, kardiyolog hekim; John Peter Forei, nörolog hekim, Portekiz Onkoloji Enstitüsü
İSVEÇ: Jan-Erik Gustafssonn, Kamu Hizmetleri Sendikası
İSVİÇRE : Antonio Herranz, İsviçre Sosyalist Partisi (SSP) Sağlık Seksiyonu Yöneticisi, Montreux ; Mathieu Contet, Sendikacı, SSP, Sağlık, Fribourg ; Joëlle Gyselinck, Sendikacı SSP, Sağlık seksiyonu, Nyon ; Madeleine Montana, Sendikacı, SSP, Sağlık, Vevey.
Her türlü haberleşme için
Fransa:
Entente europeenne des travailleurs, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris
Tel: 01 48 01 88 28 – Fax: 01 48 01 88 36 – E-Mail: eit.ilc @ fr.olean.com
Almanya:
Carla Boulboulle, Postfach 120 755; 10597 Berlin
Fax: 030/313 16 62 – E-Mail: Carla Boulboulle@ t-online.de
Bu çağrının altına imza atacak herkesi, 30 Mart 2007 tarihinde Avrupa çapında sendikacılardan, milletvekillerinden, profesyonel sağlık personelinden ve hekimlerden oluşacak bir delegasyonla Brüksel’e iletilecek bir itiraz metnini birlikte hazırlamaya davet ediyoruz.
Kampanyaya www.sossaglik.org adresinden destek verebilirsiniz