Arz kontrol edilmesine rağmen fiyatlar en dibe vurdu Fiskobirlik’in tasfiyesinin bir adımı olarak AKP hükümeti tarafından arz fazlasının kontrolü amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez fındık alımlarında devreye sokulmuş ve şimdiye kadar piyasadan 160 ton kadar fındık çekmiştir.12 Eylül Olağanüstü kongresinden sonra seçilen sözde yeni FKB yönetimi de 50 bin tonun üzerinde piyasadan fındık […]
Arz kontrol edilmesine rağmen fiyatlar en dibe vurdu
Fiskobirlik’in tasfiyesinin bir adımı olarak AKP hükümeti tarafından arz fazlasının kontrolü amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez fındık alımlarında devreye sokulmuş ve şimdiye kadar piyasadan 160 ton kadar fındık çekmiştir.12 Eylül Olağanüstü kongresinden sonra seçilen sözde yeni FKB yönetimi de 50 bin tonun üzerinde piyasadan fındık çekmiştir. Tüm arz fazlası alımlarına rağmen fındık fiyatları 7,00 YTL den 2,00 YTL’ ye Cumhuriyet tarihinin en sert düşüşlerini yaşamıştır. Birileri de üreticilerden aldıkları emanet evraklarla üreticiden aldığı fındığı Ofise vererek, Cumhuriyet tarihinin en haksız kazançlarını hanelerine yazdırmışlardır. TMO alımlar sırasında fındık üreticisine kış ortasında fındık kurutturmuş, nem ve karışılabilirlik oranları gerekçesiyle her türlü alım zorluğunu çıkarmış oysaki emanetçi ve vekaletçi tüccara kapılarını ardına kadar açmıştır. Bir gün önce nem gerekçesiyle fındık üreticisinden almadığı fındığı bir gün sonra tüccarın elinden gece yarılarında kamyonlarla sorgusuz sualsiz almıştır.
Ülke Ekonomisi ve Fındık Üreticisi Kaybetti…
İhracatçılar Birliği daha önceki yıllarda ihracat miktarlarını ve döviz girdilerini haftalık açıklamalarla kamuoyu ile paylaşırken bu yıl bu uygulamadan vazgeçildi. Eylül ayı verileri 5 haftalık bir bölümü içine alacak şekilde açıklandı. Bu verilere göre ihraç edilen fındık miktarı 2005 yılında 48 bin ton iken bu yıl 25 bin tona elde edilen gelir de 100 kg iç fındık da 926 dolardan 460 dolara geriledi.Eylül,Ekim ve Kasım aylarını içeren 3 aylık süre dikkate alındığında geçen dönemde 100 kg iç fındık ortalama 920 dolardan bu dönemde 451 dolara gerilemiştir. 3 aylık sürede ihraç edilen miktar 101 bin tondan 103 bin tona çıkmış nerdeyse yerinde saymıştır. Oysa Tacirler grubu yıllardır ürün fiyatlarını baskılayalım oluşacak düşük fiyatlar ihracatı artıracak diyorlardı. Fındık fiyatları düştüğü halde dış alıcılar fındığa pek rağbet etmemiş ve Eylül ayı verilerine göre alımlarını azaltmışlar,3 aylık dönemde de geçen döneme göre kayda değer bir artış olmamıştır. Bu durumda hem ülke ekonomisi zarara uğratılmış hem de fındık üreticisi gelir kaybına uğramıştır.
Fındık Üreticisi Daha da Yoksullaştı
AKP hükümetinin iktidar olduğu 2002 yılında fındık fiyatları 2,00 YTL iken,2003 yılında 2,70-3,50 YTL, 2004 de 5,250-7,00 YTL, 2005 de 7,40 – 2,00 YTL ‘dir. Fındık 2006 yılında ortalama 2,80 YTL’dan piyasada alıcı bulmuş, 160 bin ton kadar fındık TMO tarafından ortalama 3,60 YTL ve 50 bin ton kadar fındık da FKB tarafından ortalama 4,60 YTL karşılığında üreticiden alınmıştır.Ancak FKB bu alımlar karşısında henüz hiçbir ödeme yapmamıştır. Çiftçinin durumunun daha iyiye gittiğini ileri süren AKP hükümeti,kendi dönemlerinde tarımsal kredilerde patlama olduğunu ifade etmişlerdir. Şüphesiz ki çiftçiler tarafında kullanılan tarımsal krediler çok artmıştır. Ancak bu paralar tarımsal üretime ve yatırıma akmamış borç sarmalına dönüşmüştür.Fındık üreticisi daha da borçlanmış ve satın alma gücü daha da azalmıştır.Aşağıdaki tablo bu durumun fotoğrafını çekmektedir.
Tabloyu irdelediğimizde 2002 yılında bir tüp gaz alabilmek için 7,50 kg fındık satmak zorunda kalan bir üretici 2006 yılında aynı tüp gazı alabilmek için 11,50 kg fındık satmak zorunda, 2002 yılında 1kg fındıkla 3 kg toz şeker alırken,2006 da 1,70 kg şeker alabilmekte, 2002 yılında 1 kg fındıkla 1,8 lt mazot alırken 2006 da 1,4 lt mazot alabilmekte 2002 de 1 kg fındıkla 9 adet ekmek alırken 2006 da 6 adet ekmek alabilmektedir.
Canik Dağları Aşılmayı Bekliyor
Fındık üreticileri uğradıkları gelir kayıpları sonrasında yoksulluk ve göç ile karşı karşıya gelmişler, 24 Temmuzda Fatsa da Özgürlük ve Dayanışma Partisinin(ÖDP) fındık mitinginde seslerini yükseltmişler ardından 30 Temmuzda Ordu da Ziraat Odaları, Muhtarlar Derneği ve Esnaf Odalarının ortaklaşa düzenlediği mitingde yüz binler olmuşlar ve alanlara sığmamışlardır. Yoksulluk ve yoksunluğun dayatmasıyla fındık üreticisi uzun bir süre Karayolunu trafiğe kapatarak sesini dünyaya duyurmuştur. O mitingde kürsüyü kullanan Ziraat Odaları yetkilileri fındık üreticisinin haklı taleplerini Başkente taşıyacaklarını ifade ederek hiç kimse “Canik Dağları Aşılmaz Zannedilmesin” demişlerdir. Ancak olumsuz gelişmelerin devam etmesine rağmen sözlerinde durmamışlar ve sessizliğe bürünmüşlerdir.
Fındığımıza Sahip Çıkalım, Mücadeleyi Ortaklaştıralım
Fındık üreticileri sendikası olarak Fatsa mitinginde kürsüyü kullandık, Ordu mitingine kitlesel destek sunduk ve her platformda fındık sorunlarını gündeme taşımaya çalıştık. “Tarım Reformu” adı altında Kooperatiflerimizi elimizden alıp, tarımımızı şirketleştirmek isteyenlere karşı Ziraat odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, Muhtarlar derneği, kooperatif üyeleri, Çiftçi Sendikaları ve kitle örgütleriyle ortak bir akıl yaratmaya ihtiyacımız var. Kar hırslarıyla yanıp tutuşan çok uluslu yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerine karşı küresel bir direniş ancak ve ancak bu ortak akılla sağlanabilir.
* Fındık-Sen Başkanı