TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bugün TMMOB binasında yaptığı basın açıklaması ile Kocaeli’nin karşı karşıya kaldığı susuzluk sorunu ile ilgili yetkilileri göreve çağırdı. Basın açıklamasında TMMOB’un yaptığı tespitler ve yaşanılan olumsuzluk karşısında alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulunuldu. SU TARTIŞMASI SİYASİ ÇEKİŞMEDEN ÖTEYE GİTMEMİŞTİR Açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yalçın Ergen yaptı. Ergen, insanın […]
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bugün TMMOB binasında yaptığı basın açıklaması ile Kocaeli’nin karşı karşıya kaldığı susuzluk sorunu ile ilgili yetkilileri göreve çağırdı. Basın açıklamasında TMMOB’un yaptığı tespitler ve yaşanılan olumsuzluk karşısında alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulunuldu.
SU TARTIŞMASI SİYASİ ÇEKİŞMEDEN ÖTEYE GİTMEMİŞTİR
Açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yalçın Ergen yaptı. Ergen, insanın yaşayabilmesi için ihtiyacı olan ve tarih boyu birçok büyük savaşa uğruna yaşandığı su, bugün modern çağın kentlerinin en önemli gereksinimi olduğunu ve ilimizinde başlıca sorunu olduğunu ifade etti. Kentimizde su sıkıntısı ile ilgili zaman zaman ülke ve kent kamuoyunda açıklamalar yapıldığını ancak Yuvacık Barajı’nın işletmesinden sorumlu olan yetkililerin 3 aylık su kaldığını ifade eden açıklamalarından sonra sorunun yetkililer nenlinde tartışılmaya başlandığını sözlerine ekledi. Ergen, “Gelinen noktada üzülerek belirtmeliyiz ki yapılan tartışmalar baraj projesinin doğruluğunu ya da yanlışlığını değerlendirmeye yönelik bir siyasi çekişmeden öteye geçmemiştir ve bugün kent halkının kapısına dayanan susuzluk sorununa alternatif çözümler hayata geçirilmemiştir.yuvacık barajında su tüketimi bu şekilde devam ederse yaklaşık 4-5 günlük su kalmıştır. Diğer kritik bir nokta ise arıtma tesisinin susuzluk nedeni ile durması halinde tekrar devreye girmesi için en az 8 gün gerekmektedir. Yerel yönetim İstanbul’dan su alacağını söyleyerek kamuoyunu bugüne kadar rahatlatmıştır. Ancak her hangi bir kriz yönetimi uygulamamıştı” dedi.
İSKİ’DİN İZMİT’E SU ALINACAK ALT YAPI YOK
Ergen, Kocaeli Valiliğinin önderliğinde kurulan bir komisyonun 2005 yılı Mayıs ayında hazırlanan Kuraklık Yönetim Planı ve mevcut koşulları incelediklerinde karşılarına korkutucu bir tablonun çıktığının altını çizdi. Ergen, yaptıkları incelemeler sonucunda elde ettikleri tespitleri şöyle sıraladı: “Kentin Su ihtiyacının tahminen yüzde 80’inden fazlası Yuvacık Barajı’ndan karşılanmaktadır. Haziran 2006’da ilgili şirketin uyarılarına rağmen, bir kriz yönetim planı olan Kuraklık Yönetim Planının göz ardı edildiği ve planın gereklerinin büyük ölçüde yerine getirilmediğini düşünüyoruz. Gökçedere barajı hattından Yuvacık Barajı’nın yaklaşık yüzde 5’i kadar su alınabileceğini tahmin etmekteyiz. İSKİ’den İzmit’e su alabilecek alt yapımız mevcut değildir. Yine geçmişte İSKİ’nin Gebze’yi besleyen aktarma istasyonları Kocaeli Büyükşehir sınırları genişledikten sonra sökülmüştür. Bu nedenle Gebze’nin Darıca gibi bazı bölgeleri dışında İSKİ’den su alma ihtimalinin olmadığını öngörüyoruz. Kentimizdeki sarfiyatın başlıca nedeni olan kayıp ve kaçaklar İSU’nun alt yapı çalışmaları ile yüzde 60’ların üzerinden kendi ifadeleri ile yüzde 50’lerin altına çekilmiştir. Bu çabalar geleceğe yönelik en önemli adımlardır. Ancak uzun vadeli çözümler olup sorunun kısa zamanda aşılmasına fayda sağlamazlar.”
ÖNLEMLER ALINMAYA BAŞLANMALI
Yaptıkları tespitlerden sonra yetkililere seslenen Ergen şunları söyledi: “Kocaeli Kuraklık Yönetim Planının 4. aşaması derhal uygulamaya konulmalıdır. Bugünden itibaren akşam saatlerinde en az 10 saatlik su kesintilerine başlanmalıdır. Hat kaçaklarını en az indirmek için depolardaki seviyeler ve hat basınçları en düşük düzeyde tutulmalıdır. Eğer uygulamaya geçilmediyse, Gökçedere Barajı ve İSKİ’den alabileceğimiz en fazla miktarda suyu almaya derhal başlamalıyız. Kentimizin yıllık sarfiyatı olan 130 milyon metreküp suyun yaklaşık yüzde 50’si kayıp ve kaçak olduğuna göre bu konudaki çabaların ne kadar önemli olduğu açıkça görülmekte ve bu çalışmaların arttırılarak sürdürülmesi gerekmektedir.”