Belçika’nın Flaman bölgesinde belediyeye ait konutlarda kiracı olabilmek için getirilen Flamanca bilme şartı 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Yılbaşından itibaren geçerli olan yeni düzenlemeye göre, kira fiyatları piyasadan çok daha düşük olan ve genelde yabancı kökenlilerle düşük gelir grubunun tercih ettiği sosyal konuta hak sahibi olabilmek için Flamanca bilme şartı getirildi. Yeni yasaya göre kiracı […]
Belçika’nın Flaman bölgesinde belediyeye ait konutlarda kiracı olabilmek için getirilen Flamanca bilme şartı 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor.
Yılbaşından itibaren geçerli olan yeni düzenlemeye göre, kira fiyatları piyasadan çok daha düşük olan ve genelde yabancı kökenlilerle düşük gelir grubunun tercih ettiği sosyal konuta hak sahibi olabilmek için Flamanca bilme şartı getirildi.
Yeni yasaya göre kiracı adaylarından kontrat imzalamadan önce diğer resmi evrakların yanında Flamanca diplomasını da göstermesi istenecek. Şayet yeterli düzeyde Flamancaya hakim değilse, dili öğrenmek için iki yıl süre tanınacak.
İki yıl sonra tekrar teste tabi tutulacak olan kiracılar bu süre zarfında kiralarını aksatmaz, oturdukları sosyal konuta hasar vermez ve çevreyi rahatsız edici davranışlarda bulunmazlarsa sosyal konutta oturmaya devam hakkı kazanacaklar. Aksi takdirde kira anlaşmaları iptal edilecek ve sosyal konuttan çıkartılabilecekler.
Belçika’da bu yasadan önce bir kez sosyal konuta hak kazanan kişiler ömür boyu o konuttan çıkartılamıyorlardı. Kişilerin vefat etmesi ya da kendi rızası ile konutu terk etmeleri bekleniyordu. Yürürlüğe giren yeni kanunla birlikte belediyelerin yetkileri artırılırken, genelde yabancı kökenli ve düşük gelir grubunun tercih ettiği sosyal konutlarda görülen ‘gettolaşma’ sorununun önüne geçilmesi hedefleniyor.
Flaman Bölgesinde geçerli olacak olan ve yaklaşık bir yıl önce alınan kararın gecikmeli olarak yürürlüğe girmesinde, Valonların engelleme girişimi etkili oldu. Valonlar, ayrımcılık yapıldığı ve anayasal haklarının çiğnendiği gerekçesi ile Danıştay’a başvurmuşlardı. Danıştay’ın ‘dil şartı getirilmesi ayrımcılık değildir’ şeklindeki kararından sonra parlamentoda oylanarak kabul edilen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gideceklerini duyuran Valon Bölgesi Devlet Bakanı André Antoine gerekirse olayı Avrupa Komisyonuna taşıyacaklarını bildirdi.
ANF NEWS AGENCY