Samsun-Sinop Tabip Odası Yönetim kurulu adına Başkan Dr. Cem Şahan bir basın açıklaması yayınlayarak Samsun’da okulda şiddet konusunda kamu yönetiminin yaptığı çalışmaların yeterli olmadığını söyledi. Şahan, okullarda şiddeti engellemenin yolunun izolasyon olmadığını yoksul olan öğrencilere karşı devletin sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamanın tam metni şöyle: BASIN AÇIKLAMASI -SAMSUN DA OKULDA ŞİDDET […]
Samsun-Sinop Tabip Odası Yönetim kurulu adına Başkan Dr. Cem Şahan bir basın açıklaması yayınlayarak Samsun’da okulda şiddet konusunda kamu yönetiminin yaptığı çalışmaların yeterli olmadığını söyledi.
Şahan, okullarda şiddeti engellemenin yolunun izolasyon olmadığını yoksul olan öğrencilere karşı devletin sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamanın tam metni şöyle:
BASIN AÇIKLAMASI
-SAMSUN DA OKULDA ŞİDDET KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YETERLİ DEĞİLDİR?
-OKULDA ŞİDDET KONUSUNDA SAMSUN KAMUYÖNETİMİ NE YAPIYOR?
Yeni değerler sistemimiz, şiddeti yaşamamızın bir parçası yapıyor. Modern çağın insanı, güven duygusundan yoksun yaşıyor. Medya her gün grup şiddeti, ölümcül şiddet çocuğa ve kadına yönelik şiddet, intihar, devlet şiddeti, uluslararası şiddet olayları ile doluyor. Korku toplumu ve güvensizlik ortamının yarattığı süreçte her mekan bir şiddet ortamına dönüşebiliyor.
Bir şiddet ortamı olarak okulda sistemin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son 10 yılda Türkiye’de örgün eğitim kurumlarında yaygın bir şiddet eğilimi görülüyor. Kuşkusuz okulda bir toplum, bir ortamdır. Şiddetin görülmemesi için hiçbir neden yoktur. Okul ortamı içindeki öğrenci, öğretmen, yönetici, bürokrat öğeleri de toplumsal çevrelerinde şiddetten geniş ölçüde etkilenmiş bir gruptur.
Siyasal erk olayı ne yazık ki sadece güvenlik sorunu olarak görme eğilimindedir. Hatta şiddete eğilimi olan öğrencileri okul ortamından uzaklaştırıp, açık eğitime gönderme düşüncesini bile kamuoyu ile paylaşmıştırlar. Bu her şeyden önce insancıl değildir. Bilimsel temelleri olmayan her yaklaşımın kabul edilemez olduğunu insan psikolojisini aykırı olduğu Samsun Kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
Okuldaki şiddeti, öncelikle nedensel yaklaşmalı buna neden olan faktörleri belirlemek gerekmektedir. Şiddetin kalıtımsal olarak açıklanması da artık geçerliliğini kaybetmiştir. Şiddet bugün tamamen toplumsal bir sorundur ve çevreden kaynaklanmaktadır. Yani çevredeki aile, okul, ekonomik örgütler vs… gibi toplumsal kurumlar devreye girmektedir.
Samsun’da bu konuda ne yapılmalı?
1. Okullardaki şiddet şiddetin çok yönlü boyutu ile ele alınmalıdır. Okullardaki şiddete yönelmek, günü kurtarmak zihniyeti ile ele alınmamalıdır. Geçen yıl üzücü olay sonrası Samsun Kamuoyunun gündemine oturan “Okul da şiddet” kavramı ve duyarlılığı canlı tutulmalıdır.
2. Samsun’da kamu yönetimi okulların tüm birleşenleri içeren, geniş katılımlı, sürekli insancıl, “Şiddete Yaklaşım” programları düzenlemelidir.
3. Samsun’da tüm öğrencilerin yoksulluk profili çıkarılmalıdır. Bilindiği öğrenciler arasında ki ekonomik farklılık da şiddete yol açmaktadır. Okullara farklı çevrelerden öğrenci alınması bu hususla teşvik edici olabilmektedir Yoksulluk profili ile “yoksul” olarak belirlenen öğrenciye karşı, siyasi erk ” Sosyal devlet olmak” gereğini yerine getirmelidir.
4. Şiddet-Medya etkisi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Medya ve özellikle TV ‘in şiddeti teşvik edici, destekleyici etkisi. Bu konuda bilimsel bir yaklaşım ile eğitici ve pekiştirici çalışmalara ihtiyaç vardır.
5. Hala otoparkları olan ve okulları piyasa koşulları altında kuşatılmış olan öğrencilerin, Samsun’da boş zaman değerlendirme olanaklarının yetersizliği göze çarpmaktadır. Ders geçme ve kredi sisteminin uygulanması ile gündeme gelen bu konu,hala çözümlenmiş değildir.Öğrenci ders dışı saatlerde boş geçen zamanını akıllı biçimde değerlendirecek olanaklara sahip değildir.Böylece rahatlıkla şiddete
yönelebilmektedir.
Okulların,
İnsan haklarına ve onuruna saygı ilkesini benimseyerek hayata geçirmeleri,
Ev, okul ve toplum arasındaki iletişimi güçlendirmeleri öğrenciler ve personel için katılımcı yollarla davranış kuralları belirlemeleri,
Bireyin, gelişim dönemlerini dikkate alan disiplin önlemleri almaları,
Şiddet olaylarına karşı net ve tutarlı bir tavır sergilemeleri ve bunları
görmemezlikten gelmemeleri,
Çocuk Haklarına dair sözleşmenin 12. maddesi doğrultusunda çocuklara kara verme süreçlerine aktif katılımlarını sağlamaları gerekmektedir.
Evet. Bilimsel verilerin açıkca ifade ettiği gibi okullarda şiddeti önlemenin yöntemi “İzolasyon” değildir. Samsun-Sinop Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Şiddet Komisyonu bu konuya “Samimiyet” ilkesi içinde yaklaşmakta konu ile ilgili birikimini ilgili kamu yönetimi ve sendikalarla paylaşmakta “YARAR” görmektedir.
Dr. Cem ŞAHAN
Samsun-Sinop Tabip Odası
Yönetim kurulu adına.