Dün Ankara’nın Saimekadın Mahallesi’nde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof Dr. Nejla Kurul Tural’ın katılımıyla şiddet konulu bir söyleşi yapıldı. Saimekadın Halkevi tarafından düzenlenen söyleşiye mahalle halkından 40’ın üzerinde kişi katıldı. “Şiddet” başlığı altında yapılan söyleşide aile içi şiddet, okullardaki ve toplumdaki şiddet, şiddetin sebepleri ve şiddetin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler tartışıldı. Prof Dr. […]
Dün Ankara’nın Saimekadın Mahallesi’nde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof Dr. Nejla Kurul Tural’ın katılımıyla şiddet konulu bir söyleşi yapıldı.
Saimekadın Halkevi tarafından düzenlenen söyleşiye mahalle halkından 40’ın üzerinde kişi katıldı. “Şiddet” başlığı altında yapılan söyleşide aile içi şiddet, okullardaki ve toplumdaki şiddet, şiddetin sebepleri ve şiddetin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler tartışıldı.
Prof Dr. Tural söyleşide yaptığı sunumda TV’de, gazetede, sokakta kısacası her yerde bireyin gittikçe artan şiddete tanık olması nedeniyle “şiddetin normalleşmesi” gibi bir sorun olduğunu belirtirken; bu normalleşmenin de etkisiyle aslında pek çok kişinin bir başkasına farkında olmadan da olsa şiddet uyguladığını söyledi.
Tural söyleşide yaptığı sunumda daha çok mikro iktidar ilişkilerindeki şiddet çeşitlerinin üzerinde durdu. Tural, Türkiye ve dünyadaki şiddet olaylarına dair çeşitli istatistikler de vererek mahallelileri bilgilendirdi.
Şiddetin tarihsel boyutları olduğunu, ataerkil yapının şiddeti içinde barındırdığını ifade eden Tural ancak iktidarın ortaklaşa şekilde paylaşıldığı bir toplumda şiddetin ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Şiddetin çeşitli şekilleri olduğunu belirten Tural yoksulluğun da bir şiddet çeşidi olduğunu ve yoksulluk denen şiddetin Türkiye’nin önemli bir kısmını içine aldığını söyledi.
Şiddeti doğuran sebeplerin ortadan kaldırılması için ötekileştirici “sen dili” yerine empati kurmayı gerektiren “ben dili” ya da kolektif bir bakış açısının ürünü olan “biz dili” kullanılması gerektiğini söyleyen Tural verdiği çeşitli örneklerle de yaptığı sunumu zenginleştirdi.
Tural’ın sunumu ardından söyleşiye katılan çok sayıda mahalleli de söz alarak konuya dair görüşlerini belirttiler ve Tural’a sorular yönelttiler.
Saimekadın Halkevi 2 hafta önce de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası üzerine bir halk söyleşisi düzenlemişti. Bu söyleşiye de Ankara Tabip Odası’ndan doktor Selçuk Atalay katılmıştı.
Sendika.Org-Ankara