Mersin Üniversite Hastanesi’nde Dev Sağlık İş tarafından 7 Aralık 2006 perşembe günü tüm çalışanların kadrolu statüye geçirilmesi talebiyle bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada son günlerde başbakan ve hükümet tarafından dile getirilen geçici personelin çalışma statülerinin değiştirilmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısının kamuda çalışan tüm işçilere ayrımsız kadro verilmesi şeklinde düzenlenmesi talep edildi. Açıklamada ayrıca 4/B uygulamasının […]
Mersin Üniversite Hastanesi’nde Dev Sağlık İş tarafından 7 Aralık 2006 perşembe günü tüm çalışanların kadrolu statüye geçirilmesi talebiyle bir basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada son günlerde başbakan ve hükümet tarafından dile getirilen geçici personelin çalışma statülerinin değiştirilmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısının kamuda çalışan tüm işçilere ayrımsız kadro verilmesi şeklinde düzenlenmesi talep edildi. Açıklamada ayrıca 4/B uygulamasının iş ve ücret güvencesi sağlamadığı, pek çok konuda bugün iş kanunları ile sağlanan pek çok güvenceden mahrum bırakılacağı ifade edilerek “bu yasa tasarısı ile geçici çalışmanın bir biçimini bitiriyoruz iddiasıyla ondan daha güvencesiz ve geçici bir başka çalışma biçimi hayata geçirilmek istenmektedir.” denildi.
“Nitelikli Bir Sağlık Hizmeti İçin Kadro İstiyoruz” yazılı pankartın açıldığı basın açıklaması sırasında işçiler tarafından “4/B’ye Hayır”, “Kadrolu Çalışmak İstiyoruz” sloganları atılırken ayrıca çalışanların taleplerini içeren dövizler ve sendika flamaları açıldı.
Dev Sağlık İş Çukurova Bölge Şubesi yönetim kurulu üyesi Mustafa Türktan tarafından okunan açıklamanın ardından 4/B statüsünün kadro olduğu yalanının balon olduğu belirtilerek üzerinde 4/B yazılı balonlar işçiler tarafından patlatıldı.
Hastane kafeteryası önünde saat 12:30’da yapılan ve asistan, hoca ve kadrolu çalışanların da destek verdiği eyleme 250 çalışan katıldı.
Eylemde okunan basın açıklaması metni
BASINA VE KAMUOYUNA
Son günlerde sözleşmeli-geçici çalışan işçilerin çalışma statülerinde önemli hak kayıpları yaşatacak bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Kamuoyuna ‘geçici işçilere kadro veriliyor’ şeklinde ifade edilen bu yasa tasarısı gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Çünkü adı geçen yasa tasarısının isminde de belirtildiği gibi, söz konusu olan ‘geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrosu ile sözleşmeli personel pozisyonlarına’ geçirilmeleridir. Yani yasa kapsamına giren çalışanların sadece bir kısmı kadrolu çalışmaya hak kazanacaklar.
Yine basından ve yetkililerden yapılan açıklamalardan üniversite hastanelerinde Maliye Bakanlığı’ndan vizeli işçi statüsünde çalışanların 4/B yani ‘Sözleşmeli Personel’ statüsüne geçirilmek istendiği anlaşılıyor.
Kamuoyunda çok yakından bilinen ‘Sözleşmeli Personel’ uygulaması bugün özellikle eğitim ve sağlık alanında yüz binlerce çalışanı mağdur eden bir statüdür. Ücret ve iş güvencesi olmayan 4/B statüsünde çalışan emekçiler dahi bu çalışma biçiminden rahatsız olmakta ve çeşitli şekillerde kadro isteklerini dile getirmektedir.
Bu statüde çalışanlar ne memur ne de işçi sayılmaktadırlar. 4/B’li personele imzalatılan sözleşmelerde sebep göstermeksizin işten çıkartılabileceklerine dair hükümler bulunmaktadır. Bu durum çalışanların şu an İş Kanunu ile korunan iş güvencelerinin ellerinden alınması anlamına gelmektedir. Çalışanların ücretleri döner sermaye gelirlerinden ödendiği için ücret garantisi de yoktur. Bugün ülkemizdeki pek çok devlet hastanesi döner sermaye gelirleri yetersiz kaldığı için Sözleşmeli Personelinin maaşlarını aylarca ödeyememiştir. Ayrıca 4/B’li çalışanların ücretleri merkezi olarak belirlendiği için çalışanların ücretlerini ve diğer güvencelerini geliştirmek için pazarlık hakları yoktur. Bunların dışında 4/B statüsüne geçilmesiyle birlikte ikramiye, işsizlik sigortası gibi pek çok konuda hak kaybının yaşanması da gündeme gelecektir.
Yani bu yasa tasarısı ile geçici çalışmanın bir biçimini bitiriyoruz iddiasıyla ondan daha güvencesiz ve geçici bir başka çalışma biçimi hayata geçirilmek istenmektedir.
Meselenin bir başka yönü daha vardır: Mevcut yasanın kapsamı dışında kalan Maliye Bakanlığı vizesi olmayan ve pek çoğu taşeron şirketlerde çalışan işçiler. Geçici işçi statüsünde çalıştıkları tartışmasız olan bu arkadaşlarımızın yasanın kapsamı dışında bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir.
Kamuda vizeli, geçici, şirket işçisi … gibi farklı statülere ve farklı koşullara sahip çalışma biçimleri uzun yıllardan beri artık kangren halini almış, bir eşitsizlik ve huzursuzluk kaynağı olmuştur. Bu yasanın öncelikli amacı kamuda var olan ücret ve statü eşitsizliğini gidermek olmalıdır. Bunun tek biçimi ise tüm çalışanların iş ve ücret güvencesi sağlayan kadrolu statüde çalıştırılmasıdır
Sonuç olarak taleplerimizi kısaca tekrar ifade etmek gerekirse:
1. Vizeli çalışanlara ücret ve iş güvencesi sağlanarak KADRO verilmelidir.
2. Yasanın kapsamı sadece vizeliler değil vizesiz çalıştırılanları ve şirket işçilerini de kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
Bizler işimizi en nitelikli ve en verimli şekilde yapmak istiyoruz. Bunun içinde güvenceli çalışmak ve kadro istiyoruz. Başbakandan ve hükümetten geçtiğimiz günlerde ifade edilen “yılbaşından itibaren geçici işçi sözü duymak istemiyorum” sözünün gereğini yerine getirmesini ve kadro tespiti yapılırken Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun davranılmasını talep ediyoruz.
Mustafa Türktan
DİSK/ Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Şubesi
Yönetim Kurulu Üyesi
Kaynak: Dev Sağlık İş