“… İnsanlara, gelecekte olabilecekleri bildiklerini varsayma hakkının verilmesi müthiş kötülüklere yol açar…” Leo Tolstoy 28 Kasım günü “genişletilmiş” NATO’nun 26 devlet başkanı, hükümet yöneticisi, savunma Bakanı ve üst düzey subayları Letonya’nın Riga kentinde toplanıyor. Toplantının mekanı eski bir Sovyet Cumhuriyeti. Riga’da, daha önce Sovyetler Birliği’nin jeopolitik yörüngesinde olan ülkeler, Polonya, Romanya, Letonya, Litvanya, Estonya, Slovakya […]
“… İnsanlara, gelecekte olabilecekleri bildiklerini varsayma hakkının verilmesi müthiş kötülüklere yol açar…” Leo Tolstoy
28 Kasım günü “genişletilmiş” NATO’nun 26 devlet başkanı, hükümet yöneticisi, savunma Bakanı ve üst düzey subayları Letonya’nın Riga kentinde toplanıyor.
Toplantının mekanı eski bir Sovyet Cumhuriyeti. Riga’da, daha önce Sovyetler Birliği’nin jeopolitik yörüngesinde olan ülkeler, Polonya, Romanya, Letonya, Litvanya, Estonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti de dahil olmak üzere, genişletilmiş NATO’nun 26 üyesi ilk kez bir araya geliyor. Bu, Moskova’nın Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki etkisine açıkça meydan okuyor ve NATO genişlemesinin Rusya’nın bitişiğinde sürdüğünü gösteriyor.
Bu zirvede İsrail yok ama NATO son iki yılda Tel Aviv ile yakın bir çalışma ilişkisi geliştirdiğine göre, pratikte İsrail zaten NATO’nun bir ortağı konumunda. NATO’nun Riga zirvesi, NATO’nun Akdeniz yöresindeki üyeleri ve İstanbul İşbirliği İnisiyatifi üyeleri için Roma’da uygulanacak olan eğitim programını yürürlüğe koyacak. Bu ikinci ortaklığa ise İsrail ve birkaç arap ülkesi de dahil.
ABD bu toplantıyı Amerika’nın “uzun savaşı” konusunda bir görüş birliği oluşturmak için kullanacak. Toplantının amacı, ABD’nin öncülüğünde Ortadoğu’da ve Orta Asya’da sürdürülen, stratejik açıdan ise petrol ve boru hatları ile çok yakın ilişkişi olan askeri maceralar için Avrupa politik çevrelerinin ve askeri-endüstriyel kurumların desteğini garantilemek.
Gündemde, İran Körfezinde ve Doğu Akdeniz’deki askeri yığılma ve Washington’un “Yeni Ortadoğu”su var.
Bu zirveye paralel olarak 27 Kasımda başlayan bir güvenlik konferansı (Riga Konferansı) ise politikacıları, en üst düzey subayları, büyük şirket yöneticilerini, savunma ve dış politika uzmanlarını, onlarla üst düzey ilişki içindeki medya kişiliklerini ve Yeni Dünya Düzeni akademisyenlerini bir araya getirecek. George Marshall ‘ın Transatlantik Merkezi tarafından örgütlenmiş olan bu paralel etkinlik, bir çok bakımdan resmi Zirve’den daha önemli bir stratejik ağırlık taşıyor. Clinton yönetiminde dış işleri bakanı yardımcısı olan Ronald D. Asmus’un başkanlığındaki Transatlantik Merkez’in organize ettiği bu toplantının görevi, NATO adına, Avrupa ve Amerika arasında “transatlantik bir dialog” sağlamaktan ötede, aktif bir şekilde, geniş Ortadoğu ve Karadeniz yörelerinde işbirliği geliştirmek.
Bu konferans, ABD’nin geniş Ortadoğu’daki askeri gündemi konusunda bir görüş birliği oluşturmaya kararlı…
Avrupa’nın askeri-endüstriyel kurumlarını Fransız-Alman havacıklık holding’i EADS’ın ve Italyan Finemecanica’nın ileri gelenleri temsil edecek. Lockheed Martin’in Avrupa Başkanı Scott Martin’de hazır bulunacak. Dış İlişkiler Consey’in (CFR) ve ABD Senatosunun bazı elemanları ve Soros, Carnegie, Konrad Adenauer ve Robert Schuman Vakıfları gibi kurumların temsilcileri de Konferansa katılacaklar.
Katılımcılar arasında uluslararası ilişkilerde perde arkasında rol aldığı bilinen bazı önemli kişiler de var. Eski ABD Milli Güvenlik danışmanı ve “Büyük Satranç Tahtası” adlı kitabın yazarı Zbigniew Brzezinski, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, Eski Mossad Yöneticisi ve Başbakan Netanyahu’nun danışmanı Uzi Arad, şimdi Cohen Grubuna katılmış olan ama Bush’un ilk döneminde İçişleri Bakanı yardımcısı olan Marc Grossman, Alman Bundestag’ın Dış İşleri Komitesi’nden Şansöliye Angela Merkel’in danışmanı ve İsrael’in sıkı destekçisi Karl-Theodor zu Guttenberg, ABD NATO komitesi başkanı, Neocon’ların “uzun savaş” doktrinini formüle etmiş olan “Yeni Amerika Yüzyılı Projesi” grubunun yönetim kurulu üyesi Bruce P. Jackson var.
Riga Konferansı’nın önemli konularının arasında ise, NATO’nun Ortadoğu’daki rolü, daha geniş bir konu olan “enerji güvenliği” ve NATO’nun ilerde Ukrayna ve Gürcistan’ı da içine alacak şekilde genişlemesi bulunuyor. Rusya’nın kapısının eşiğinde yer alan bu iki eski Sovyet Cumhuriyeti gittikçe daha çok ABD-NATO yörüngesine giriyor. Bu ülkeler, 1999’da NATO ile imzalanan GUUAM adlı askeri işbirliği anlaşmasının katılımcıları, ve Hazar denizi petrollerinin taşınma koridorları ve boru hatlarında stratejik bir rol oynuyorlar.
Bu etkinliklerin, Rusya’nın burnunun dibinde, Letonya’da gerçekleştirilmesi, yalnız Rusya’nın Vladimir Putin’inin değil Belarus Başkanı Aleksandr Lukashenko’nun da yüzüne çarpılan bir tokat oluyor, çünkü Belarus siyasi muhalefetinin önemli isimleri de bu toplantıya katılıyorlar.
NATO’nun İstanbul İşbirliği İnisisyatifi’nde yer almış olan Akdeniz’li ortakları, Fas, Mısır, Ürdün, Tunus ve İsrail de davetliler listesinde.
Medya tarafından izlenecek olan resmi programdaki görüşmelerin dışında, üç, birbiriyle ilişkili stratejik konuda, Konferans, kapalı kapılar ardında “Gece Kuşu” görüşmelerine yer verecek.
Birinci Gece Kuşu görüşmesi: Enerji Güvenliği, NATO ve AB ne rol oynayabilir?
İkinci Gece Kuşu görüşmesi: Ukrayna Ve Gürcistan NATO üyeliğine uygun adaylar mı?
Üçüncü Gece Kuşu Görüşmesi: NATO Ortadoğu’da Rol Oynayabilir mi?
Kapalı kapılar ardında, bu belirtilen görüşmelerin yanısıra bir dizi görüşme daha olacağını, ve bunların Ortadoğu’da ABD-İngiltere-İsrail’in askeri gündemiyle doğrudan bağlantılı olacağını tahmin etmek pek te zor değil.
26 Kasım 2006
http://www.rigasummit.lv/nfil/Riga_Conference_Participant_List_26_Nov_06.doc
Adresinden, Riga Konferansı katılımcılarının tam listesine ulaşılabilir.
[Globalresearch.ca adresinden Üstün B. Reinart tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir.]
*Yazının İngilizce orijinaline aşağıdaki URL adresinden ulaşılabilir.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=CHO20061126&articleId=3975