İnsan hakları derneği Ankara şubesi Altı aylık (Temmuz-Aralık 2006) -İç Anadolu bölgesi ağırlıklı- Cezaevi raporu TEMMUZ 2006 İşkence ve Kötü Muamele • 5 Temmuz 2006 günü İstanbul’da basın açıklaması yapan Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği (TUYAB) üyeleri Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nin kapatılması nedeniyle Sincan L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen kadın hükümlülerin dövüldüğünü bildirdiler. Açıklamada, kadın […]
İnsan hakları derneği Ankara şubesi
Altı aylık (Temmuz-Aralık 2006)
-İç Anadolu bölgesi ağırlıklı-
Cezaevi raporu
TEMMUZ 2006
İşkence ve Kötü Muamele
• 5 Temmuz 2006 günü İstanbul’da basın açıklaması yapan Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği (TUYAB) üyeleri Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nin kapatılması nedeniyle Sincan L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen kadın hükümlülerin dövüldüğünü bildirdiler. Açıklamada, kadın hükümlülerden Nilüfer Şahin, Figen Çağrı ve Necla Çomak’ın “çırılçıplak soyularak arandığı ve Sincan’da tek kişilik hücrelere konulduğu” belirtildi ve darp nedeniyle Adli Tıp Kurumu’nda muayene istekleri kabul edilmeyen hükümlülerin avukatları ile görüşme talepleri de ‘avukat defterimiz yok’ yanıtı verilerek reddedilmiştir” denildi. TUYAB üyeleri daha sonra Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına protesto mesajı gönderdi. ( 6 Temmuz 2006, Cumhuriyet)
• Adana Kürkçüler Cezaevi’nde siyasi tutuklu ve hükümlülerin ziyaretçilerinin kollarına vurulan “Terör”, “siyasi”, “görülmüştür” damgalarına artık “Önce vatan” da eklendi. Damgaları silenlerin ziyaret hakları gasp ediliyor. (Temmuz 2006- Alınteri)
• Ulucanlar Cezaevi’ni boşaltmak için yapılan işkenceli operasyon ve sürgün ile Sincan Kadın Cezaevi’ne götürülen Necla Çomak, Nilüfer Şahin ve Figen Çağrı adlı tutuklulara yönelik vajina ve anüs araması gibi işkence uygulamaları devam etmekte. Nilüfer Şahin tekrar tek kişilik hücreye atıldı ve 3 tutuklu mahkeme gidiş gelişlerinde çırılçıplak soyularak zorla vajina ve anüs aramasına maruz bırakılmaktalar. (11 Temmuz 2006-Alınteri)
İntiharlar
• Edirne’nin Uzunköprü ilçesindeki cezaevinde bulunan adli tutuklu Mehmet Köse, 10 Temmuz günü öldü. Köse’nin kendini astığı bildirildi. (11 Temmuz 2006, Star)
• “Konya’da iki küçük kızı tecavüz edip öldürdüğü” için tutuklanan Ali Kemal Tufan, 16 Temmuz günü Konya E Tipi cezaevinde intihar etti. (18 Temmuz 2006, Hürriyet)
• Bolu F Tipi Cezaevi’nde Yılmaz Uzun adlı adli tutuklunun disiplin cezaları ve infazının yakılması nedeniyle intihar ettiği bildirildi. (25 Temmuz 2006, Atılım )
Sağlık Sorunları
• Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde Bayram Kaymaz adlı siyasi hükümlünün belden aşağısının felç olmasına rağmen halen tek başına hücrede tutulduğu bildirildi. (1-3 Temmuz 2006, Özgür Gündem)
Tedavi Engellemesi
• Sincan 1 No’ lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kemal Ertürk isimli hükümlü kronik sarılık, hipertansiyon, şeker gibi hastalıklara sahip olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Güneş görmeyen tek kişilik bir hücreye atılan Ertürk havalandırmaya dahi çıkartılmıyor. (Alınteri – Temmuz 2006)
• Sincan 1 No’ lu F Tipi Cezaevi’nde mesane kanseri olan Erol Zavar ın “hapishane de kalamaz” raporu olmasına rağmen hala içeri de tutulmaya devam ediyor. ( 5 Temmuz 2006, İCİ raporu)
• İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olduğu için yeni yasalara birlikte tek kişilik hücrede tutulan Bayram Kaymaz, cezaevi revir doktoru tarafından yapılan yanlış iğne sonucu iki ayağından felç edildi. Hastaneye kaldırılan Kaymaz felçli ayaklarına zincir vurularak kısa süren tedavinin ardından tek kişilik hücresinde ölüme terk edilmiştir. En temel ihtiyacı olan beslenme ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan bayram Kaymaz’ın da yaşamı ağır risk altındadır. (5 Temmuz 2006, İCİ raporu)
AĞUSTOS 2006
İşkence ve Kötü Muamele
• 7 Ağustos günü Sincan F Tipi Cezaevi’nde bulunan eşi Erol Zavar’ı (Odak Dergisi Eski Yazı İşleri Müdürü) ziyaretine giden Elif Zavar’ ın koluna mektuplara vurulan “görüldü” damgasının basıldığı bildirildi. Elif Zavar, “damga vurulmadan mesane kanseri olan eşiyle görüştürülmeyeceğinin söylendiğini, bunun üzerine uygulamayı kabul etmek zorunda kaldığını kaydetti. Zavar ” son olarak 2 Ağustos günü ameliyata girdi. Hücrede 3 kişi kalıyorlardı. Hastalığı çok ciddi boyutlarda olduğu için görüşmem gerekiyordu” dedi. Damga uygulamasının “keyfi” olduğunu belirten Avukat Selçuk Kozağaçlı; son derece çirkin ve kabul edilemez bir uygulama, hukuki de değil, hak ihlalidir. Bilgisayarların çalışmadığı söylenerek bu tür keyfi uygulamalar yapılıyor, infaz sistemi çökmüş durumda. Aile görüşlerinde üst aramasından başlayarak çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor, kötü muamele derecesinde davranışlar sergileniyor. Teknik zorluklar bahane gösterilerek, ziyaretçilerin, avukatların, tutuklu ve hükümlülerin görüşme yapmaları işkence haline getiriliyor” dedi. (11 Ağustos 2006, Özgür Gündem)
• Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nin kapatılmasından sonra Sincan Kadın Cezaevi’ne sevk edilen kadın tutukluların “kötü muamele ve baskıya maruz kaldığı” bildirildi. Tutuklu yakınlarının 15 ağustos günü İHD Ankara Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir, sevk sırasında yaşanan onur kırıcı olayların sürdüğünü söyledi: Tutuklulardan Nilüfer Uzun’un yakını Gökçe Uzun, sevk sırasında yaşanan ‘zorla vajina ve anüs araması’ gibi onur kırıcı davranışların sürdüğünü, görüşlerin engellendiğini, cezaevi idaresi ile görüşme talebinin ise reddedildiğini belirtti. Nilüfer Şahin’in beş gün hücre cezası aldığını ifade eden Uzun, Şahin’in hastalanmasına rağmen hastaneye kaldırılmadığını, Temmuz ayındaki duruşmasına götürülmediğini bildirdi. Uzun, cezaevine 22 gündür sıcak su verilmediğini dışardan içme suyu almalarının engellendiğini, görüşlerde ayakkabılarının çıkartıldığını, duruşmalardan önce tutuklu ve hükümlülerin elbiselerinin zorla çıkartılarak arandığını belirtti. Figen Çakır’ın yakını Adile Demir de, Figen Çağrı’nın 5 günlük hücre cezasının bitmesinden sonra hücreye götürdüğü eşyalarının verilmediğini, görüşlerin sürekli ertelendiğini vurguladı. Necla Çomak adlı tutuklunun yakını Sibel Can ise mektuplara el konulduğu için kendisinden haber alamadıklarını bildirdi.( 16 Ağustos, Özgür Gündem)
• Sincan F Tipi Cezaevinde bulunan Erol Zavar’ın Cezaevi’nde dövüldüğü bildirildi. Elif Zavar 2 Ağustos günü bağırsak kanseri nedeniyle ameliyat olan eşinin 7 Ağustos günü cezaevine götürüldüğünü belirterek “16 Ağustos günü görüşe gittiğimde şiddete maruz kaldığını öğrendim. Kollarında ve vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar gördüm.” dedi. Eşinin cezaevine girişte arama nedeniyle görevlilerle tartışması üzerine, dövüldüğünü ve 150 metre sürüklendiğini ifade eden Elif Zavar, eşinin olayın ardından rapor istediğini cezaevi doktorunun bu talebi “gerek yok” diye yanıtladığını söyledi. Eşinin itirazı üzerine rapor hazırlandığını ancak içeriğinin gösterilmediğini belirtti. Elif Zavar daha önce de benzer durumlar için rapor aldıklarını fakat savcılığın her zamanki gibi takipsizlik verdiğini belirtti.(21 Ağustos 2006, Özgür Gündem)
• Sincan F Tipi Cezaevi’nde bulunan kadın tutuklulara yönelik baskılar nedeniyle 23 Ağustos günü İHD Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Kadın Tutukluların Ankara Merkez kapalı Cezaevinden nakli sırasında yaşadığı hak ihlallerinin sistemli bir işkenceye dönüştüğü belirtildi. Cezaevi yönetimi ile görüşme taleplerinin haftalarca kabul edilmediğini söyleyen Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Avukat Sait Kıran 15 Ağustos günü üç kadın tutuklunun kaldığı hücreye zorla bir pano asılmak istendiğini, tutukluların karşı çıkması üzerine hücrede bulunan fotoğrafların yır
tıldığını, Nilüfer Şahin’in sürüklenerek hücreden taşındığını, kötü muameleye maruz kaldığını söyledi. Şahin’in vücudundaki izlerin Avukat Akça Oflaz ve Avukat Filiz Kalaycı tarafından görüldüğünü anlatan Kıran; “askerlerin üzerini aramasına karşı çıkan tutuklu Figen Çağrı’nın da dövüldüğünü” söyledi. Kadınların zorla anüslerinin ve vajinalarının arandığını, aramada ayakkabılarını çıkarmayı reddeden mahkumlara görüş yasağı verildiğini, sıcak su, kitap ve mektupların verilmediğini belirten Kıran mahkumların suç duyurusunda bulunmasının engellendiğini, cezaevinde sürekli olarak yüksek sesle “Ölürüm Türkiyem” şarkısının çalındığını, kantin günlerinin sürekli değiştirildiğini söyledi. Cezaevi yönetimiyle görüşmelerinde “aynı aksaklıkları personelin de yaşadığı” yanıtını aldıklarını söyleyen Kıran, sorunların cezaevinin hazır olmaması ve kötü yönetimden kaynaklandığını söyledi. (24 Ağustos 2006, Özgür Gündem)
• Adana Kürkçüler E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Nesrin yazar’ı ziyaret eden annesi Ayşa Yazar’ın koluna “Önce Vatan” ve “Görülmüştür” yazılı damga vuruldu. (24 Ağustos Özgür Gündem)
• Adana 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’nde bulunan Abdurrahman Taşdelen adlı tutukluya işkence yapıldığı bildirildi. Taşdelen’in ablası Filiz Azbay, “görüş sırasında kardeşim, göğsüne çakılan tel zımbaları göstermek için gömleğinin düğmelerini açtı, bunlardan vücudunda 37 tane olduğunu söyledi. Bu sırada başlarında duran askerin kendilerine müdahale ettiğini belirten Azbay, kardeşinin bu şekilde işkence gören 8 asker daha olduğunu söylediğini ekledi. Halil İdilgül adlı tutuklu askerin babası İsa İdilgül, olay üzerine oğluyla görüşmek istediğini, oğluyla görüşmek yerine bir binbaşı ve bir yarbayın olduğu bir odaya götürüldüğünü, yarbayın kendisine “burası askeriye, herkes görevini yapmalı. Bunlar taşkınlık çıkarıyor, camları kırıyorlar, ranzaları yırtıyorlar. Bize karşı geliyor, onun için ceza verdik” dediğini aktardı. İsa İdilgül, şunları söyledi: ” Bende ne cezası işkence yapmışsınız” diye çıkıştım. Bunun üzerine binbaşı araya girerek, yok öyle bir şey, işkence filan yok. Hem bu şekilde hakaret etmeyin, bu sizin çocuğunuz için kötü olur” diyerek tehdit etti. Rasim Boyraz’ın annesi Mukaddes Boyraz da oğlu ile görüştürülmediğini söyledi. Murat Polat adlı tutuklu asker 2005 yılı Temmuz ayında aynı cezaevinde işkence nedeniyle ölmüştü. (26 Ağustos, Özgür Gündem)
EYLÜL 2006
İşkence ve Kötü Muamele-Görüş Engeli
• 7-8 Eylül tarihlerinde yaklaşık 20 gardiyan saat 11’de Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde hücrelere girerek havalandırmadaki tutuklu ve hükümlülere saldırıp, döverek ve yerlerde sürükleyerek hücrelere sokup havalandırmaları kapattılar. Saldırının gerçekleştirildiği Emriye Demirkıran’ın nişanlısının kapalı görüşüne gittiğinde açığa çıktı. Durumu aktaran tutuklu “bizi burada öldürecekler sizin haberiniz bile olmayacak” dedi. Bu olay sonrası cezaevindeki tüm tutuklu ve hükümlülere 20 aya kadar kapalı, 40 aya kadar açık görüş cezaları verilmiş durumda Daha önceden de verilen mektup cezalarıyla tecritin boyutu yükselmiş durumda (Alınteri Gazetesi)
• Avukat Muharrem Şahin, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde temiz su verilmediğini bu nedenle bir çok mahkumun hasta olduğunu açıkladı. Şahin mahkumların sorununu aktardıkları Diyarbakır Cumhuriyet Savcısının “temiz su içmek istiyorsanız, Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanırsınız, 3 gün sonra dışarı çıkarsınız ve temiz su içersiniz” yanıtını verdiğini aktardı. (12 Eylül, Evrensel-Özgür Gündem)
Haber Alma Özgürlüğü
• 8 Ağustos 2006 tarihinde Ulvi Yalçın adına yatırılan “Felsefe Bir Sır Değildir” ve “Dağlarda Yaşamın Dili” adlı kitaplar ‘toplatma kararı var’ denilerek verilmedi. Yine aynı tarihte başka bir kararda Özgür Ertürk adına yatırılan “Vietnam Halk Savaşı ve Amerika” ve Marksizm de Gerilla Savaşı” adlı kitaplar aynı gerekçeyle kendisine verilmemiştir. Toplatma kararı 20-30 yıl önce verilmiş ve bu karar kaldırılmıştır. Ama hala idare bunu kendisine dayanak yapmaktadır. (Hasan Rüzgar-Tekirdağ 1 No lu F Tipi Cezaevi)
Tedavi Engeli
• Amasya Cezaevinde Hatice Yaman adlı tutuklunu protezli ayağı çürüyor; buna rağmen tedavisi yapılmıyor. (24 Eylül 2006-Yürüyüş)
Görüş Engeli
• 30 Ağustosta açık görüş umuduyla Van F Tipi Cezaevine giden tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevi idaresinin keyfi bir tutumuyla karşı karşıya kaldılar. Cezaevindeki askeri yetkililer görüş yapabilmeleri için ailelere cezaevi etrafında Türk bayraklarıyla birkaç tur atmalarını dayattı. (Alınteri Gazetesi)
• Tekirdağ 2 No lu F Tipi Cezaevi’nde ziyaretçilere ziyaret yasağı getirildi. 20 Ağustosta görüşe giden tutuklu yakınlarından Ebru Benek ve Melek Akgün yakınlarıyla görüştürülmedi. Nedeni ise 29 Ağustosta Kenan Günyel ‘e tebliğ edildi. Kararda Ebru Benek ve Melek Akgün’ün arama yaptırmadıkları aramaya karşı koydukları belirtilip “hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri hakkındaki yönetmeliğin 5. maddesinin (n) bendi gereği ziyaret ve görüşlerde kurallara uymayan heyet ve kişilerin ziyaret ve görüşmeleri sürdürmelerine derhal son verilir. Suç oluşturan davranışlar kurum idaresince tutanakla tespit edilerek ilgili adli ve idari makamlara bildirilir. Görüşme hakkına sahip özel kişilerin kurum güvenliğinin korunması amacıyla alınan tedbirlere aykırı istek ve davranışlar nedeniyle görüşme hakları, ceza ve infaz kurumunun en üst amirince bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir” hükmü bulunduğundan, adı geçen ziyaretçilerin 6 ay süre ile ziyaretten kısıtlanmalarına karar verilmiştir” deniyor. (24 Eylül 2006-Yürüyüş)
Haberleşme Özgürlüğü
• Siirt E Tipi cezaevinde Kürtçe mektuplara “noter onaylı Türkçe çevirisinin cezaevi yönetimine verilmesi” şartı getirildiği bildirildi. Çeviri ve noter masrafı olarak tutuklu ve hükümlülerden 60 YTL istendiği, ücret ödemeyi reddedenlerin mektuplarının postaya verilmediği öğrenildi. (1 Eylül,Özgür Gündem)
• 21-22-23 Ağustosta İsrail’in Lübnan’a saldırısını protesto etmek için 3 günlük açlık grevi yapıldı.Yapılan eyleme cezaevi idaresi tarafından disiplin soruşturması ve 1 aylık mektup cezası verildi.( 3 Eylül 2006, Ercan Akpınar’ın mektubundan)
• Ece Temelkuran’ın “Ne Anlatayım Ben Sana” adlı kitabı Ölüm Orucunu övücü ifadeler olduğu gerekçesiyle Sincan F Tipi cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere verilmemektedir.(İCİ’ye gönderilen 3 Eylül 2006 tarihli Ercan Akpınar’ın mektubundan)
Keyfi Yasaklar
• Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Erdal Süsem adlı tutuklunun arkadaşına muhabbet kuşu göndermek isteğini “kuşun örgüt kuryeliği yapabileceği” gerekçesiyle reddedildi. (12 Eylül 2006, Evrensel-Özgür gündem)
EKİM 2006
İşkence ve Kötü Muamele
• Sincan L Tipi Kadın Cezaevinde kadın tutuklu ve hükümlülere ‘çukur araması’ adı altında ince arama dayatıldığı, ‘bakire olmayanların’ ise tüm haklardan mahrum edildiği vurgulandı. (14.10.2006 İCİ’nin basın açıklaması-Atılım)
• Kocaeli 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kalan PKK’li tutuklular aileleri aracılığıyla yaptıkları açıklamada, idarenin bilgisi dahilinde anti demokratik uygulamalara maruz kaldıklarını kaydettiler. Söz konusu uygulamaların cezaevi idaresinin bilgisi dahilinde meydana geldiğini belirten tutuklular, mahkemeye ve hastaneye
gidip gelen arkadaşlarının linç girişimine maruz kaldığını kaydettiler. (25.10.2006, Özgür Gündem)
İntiharlar
• Bolu F tipi cezaevinde Yılmaz Uzun adlı adli tutuklu infazı yandığı için kendini asarak intihar etti. Açık cezaevinde cezasını çekerken pazara çıkıp geri dönmeyen tutuklunun cezası infazı yandığı için 3 yıla çıkıyor. Bunun yanında verilen disiplin cezaları ile de cezası ağırlaştırılıyor. Buna dayanamayan tutuklu kendisini asarak intihar ediyor. (İCİ’ye gönderilen 02.10.2006 tarihli Taylan Balatacı’nın mektubundan)
• Sincan F tipi Cezaevi’nden Bolu F Tipi Cezaevine götürülen, bağımsız olarak kalan tutuklu Kerem Özdikmenli psikolojik sağlığının iyice bozulması sonucu intihara kalkıştı. Kendisine ve annesine bir şeyler yapılacağını, annesini korumak için intihara kalkıştığını söyleyen Özdikmenli’nin sağlığı her geçen gün daha da kötüleşiyor. (İCİ’ye gönderilen 02.10.2006 tarihli Taylan Balatacı’nın mektubundan)
Görüş Engeli
• Bolu F Tipi Cezaevi’nde ay sonun da açık görüş yapıldığı gerekçesiyle kapalı görüş kaldırıldı. (İCİ’ye gönderilen 02.10.2006 tarihli Taylan Balatacı’nın mektubundan)
• Kürkçüler E Tipi Cezaevi’nde bulunan kadın tutuklular, cezaevi idaresi tarafından uygulanan görüşmelere “terör” yazılı kimlik kartıyla çıkma uygulamasına karşı, görüşe çıkmama kararı aldılar. (25.10.2006, Özgür Gündem)
Haberleşme Özgürlüğü
• Sincan F Tipi Cezaevi’nde bulunan siyasi hükümlü Ali Gülmez’in avukatı Gül Altay’a gönderdiği mektup ve belgelere, cezaevi yönetiminin “şüpheli” olduğu gerekçesiyle el koyduğu bildirildi. (12 Ekim, Özgür Gündem)
Haber Alma Özgürlüğü
• Bolu F Tipi Cezaevi’nde Devrimci Demokrasi ve Evrensel gazetesindeki haberleri sakıncalı gören hapishane eğitim kurulu sakıncalı haberleri keserek tutuklu ve hükümlülere vermiştir. İşçi Köylü gazetesi ise sakıncalı görülerek verilmemiştir. (İCİ’ye gönderilen 02.10.2006 tarihli Taylan Balatacı’nın mektubundan)
Sağlık Sorunları
• Taylan Balatacı Bolu F Tipi Cezaevinde unutkanlık ve okuduğunu kısa sürede unutma sorunları yaşıyor.
Sağlıksız malzeme kullanımı dayatması
• Bolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlüler; içme suyu olarak verilen şeker marka suyun, musluk suyundan daha kötü olduğu ve değiştirilmesi gerektiği üzerine verilen dilekçelerine, alınan bir kamyon suyun tüketildikten sonra değiştirileceği cevabını aldılar. (İCİ’ye gönderilen 2 Ekim 2006 tarihli Taylan Balatacı’nın mektubundan)
İşkence ve Kötü Muamele
• İzmir Bölgesindeki cezaevlerinde görüşme yapılan tutuklu ve hükümlülerden 10’u adli suçlardan yargılanmakta yada hüküm almış bulunmaktadır. Bunlardan birisi İslami Örgüte üyelik suçlaması ile tutulmaktadır. Mahpuslar genelde bulundukları hücrelerden (bir mahpus ortak mekanlardan yararlandığı sırada alınmıştır.) ‘Ani Müdahale Mangası’ adı verilen birim tarafından ve bir kısım idari personelin gözetimi altında alınmaktadır. Zaman zaman götürülme ve bağlama eylemine 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde genel olarak 2. müdürlerden biri; 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde ise bizzat 1. müdür nezaret etmektedir. İşkenceler altında mahpusların götürüldükleri “süngerli oda” (mahpuslar böyle adlandırıyor) 8-10 m2 büyüklüğünde, içinde bir adet tuvalet taşı bulunan ve tüm duvarları süngerle kaplı bir odadır. Odaların tavanında havalandırma borularının üzerine kamera yerleştirilmiştir. Anılan hücrelerin musluklarının sökülmüş olduğu, ayna ve yatak bulunmadığı mahpuslar tarafından belirtilmiştir. Mahpuslar belirtilen odada ayaklarının birbirine bağlandığını, her iki elin arkadan bağlandığını, daha sonra el ve ayaklardaki bağın vücudun arkasından bağlanması ile oluşturulan pozisyonda yere yatırılarak bekletildiklerini belirtmektedirler. Bu pozisyon mahpuslar tarafından ‘domuz bağı’ olarak nitelendirilmektedir. Kelepçe, bez, koli bandı, yatak çarşafı gibi materyaller bağ için kullanılmaktadır. (İzmir Ceza ve Tutukevleri Bağımsız İzleme Grubu Kasım 2005-Ekim 2006 Raporu)
KASIM 2006
Görüş Engeli
• Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde PKK davasından tutuklu M. Nuri Tanış, çağrıldığı idareden bir daha dönmedi. İzzettin Koç ailesi aracılığıyla yaptığı açıklamada 31 Ekim de tutuklu Tanış’ın koli geldiği gerekçesiyle idareden çağrıldığını, bir buçuk saat sonra da idareden gelip eşyalarını aldıklarını ve hiçbir açıklama yapmadıklarını, belirtti. Durumu protesto etmek için ertesi gün öğle yemeklerini almayan tutuklulara 2 ay tüm iletişim araçlarından men cezası verildiğini belirttiler. (26 Ekim 2006, Toplumsal Demokrasi)
• Kandıra F Tipi Cezaevinde aileleriyle telefonda Kürtçe konuşan tutukluların telefonlarının kesildiği belirtildi. (26 Ekim 2006, Toplumsal Demokrasi)
• Geçen hafta soruşturmaya maruz kaldığı ortaya çıkan Öcalan, bu hafta avukatlarıyla görüştürülmedi. Görüştürülmeme nedeninin hava muhalefeti mi, yoksa hücre cezası mı olduğu netliğe kavuşturulmazken, savcılık, ‘yazılı bilgi vereceğiz’ diyerek avukatlara bilgi vermekten kaçındı. (30 Ekim 2006, Toplumsal Demokrasi)
ARALIK 2006
Tedavi Engeli
• Savaş Kör’e yaptığı Ölüm Orucu sonrası Wernicke Korsakof teşhisi konuldu. Rahatsızlığından dolayı Kandıra F Tipi Cezaevi’nde arkadaşlarının yardımıyla yaşamını sürdürmeye çalışan Savaş Kör’ün revirde kaldığı sırada rahatsızlığı ciddi boyutlara ulaştı. Ceza süresi dolduktan sonra Kasım 2006 tarihinde tahliye edildi. Cezaevinde tedavisi engellendiği için Savaş Kör gözlerini kaybetti. (Alınteri Gazetesi)
Sağlık Sorunları
Sincan F Tipi Cezaevi’nde bulunan Zeynel Karabulut, görmede bozukluk, unutkanlık ve tek başına yürümekte zorluk çekmektedir.
Yine Sincan Kadın Cezaevi’nde bulunan Gökçe Otlu, kemik kanseri ve tüberkülozdur.
Haberleşme engeli
• Van F Tipi Cezaevi’nde günlük yayınlanan çok sayıda gazete ve yayının tutuklulara yasak denilerek verilmediği, kimi gazete ve yayınların ise bazı haberlerin köşe yazılarının makasla sansürlenerek verildiği bildirildi. (6 Aralık 2006, Toplumsal Demokrasi)
Keyfi Disiplin Cezaları
Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi 36 Tutuklu ve Hükümlü hakkındaki
2005-2006 Disiplin Cezaları
Sakıncalı Dilekçe:21
Süreli açlık grevi:40
Sakıncalı fax: 22
Fax mektubu:20
Süresiz Açlık Grevi:3
APS yollama:2
Sakıncalı Yayın bulundurma:7
Taahhütlü mektup ve fax:5
Sakıncalı APS, İTM, TM:3
Sakıncalı mektup:1
Sakıncalı taahhütlü mektup.2
Disiplin c. Verilenden çok olma:1
Uygunsuz davranış ve söz:1
Sessiz direnişte bulunmak:7
Sevk nedeniyle sessiz direnişte bulunmak:3
Süresi dışında ziyaretçi bildirm.:1
Kürtçe mektup gönderme:1
(THYD-DER den alınan listelerden derlenmiştir.)
Not: Raporda İzmir Cezaevi İnisiyatifi İCİ olarak kısaltılmıştır.
İHD Ankara Şube Cezaevi Komisyonu-19 Aralık 2006