Fındık -Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar bir basın açıklaması yayınlayarak FİSKOBİRLİK’in 28 Aralık’ta yapılacak mali kongresini değerlendirdi. Yaşar, FİSKOBİRLİK yönetiminin, bu kurumu tasfiye etmeye çalışan AKP hükümetiyle ve onun taşeronu olarak kullanılan TMO ile kol kola olduğunu savundu. Açıklamanın tam metni şöyle: “Fiskobirlik yönetim kurulu en son yaptığı açıklama da Denizbank’la 60 Trilyonluk kredi anlaşması […]
Fındık -Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar bir basın açıklaması yayınlayarak FİSKOBİRLİK’in 28 Aralık’ta yapılacak mali kongresini değerlendirdi. Yaşar, FİSKOBİRLİK yönetiminin, bu kurumu tasfiye etmeye çalışan AKP hükümetiyle ve onun taşeronu olarak kullanılan TMO ile kol kola olduğunu savundu.
Açıklamanın tam metni şöyle:
“Fiskobirlik yönetim kurulu en son yaptığı açıklama da Denizbank’la 60 Trilyonluk kredi anlaşması yaparak yılbaşına kadar 2005 yılı fındık mahsulüne dair üreticiye kalan borçlarını bitireceklerini ifade ettiler. Böylelikle FKB’ nin ürün bedellerinin ödenmesinden kaynaklanan yarım katrilyonluk bir borcu karşımızda duruyor.Bu borçlar karşısında deposundaki fındıkları ve bir kısım gayrimenkullerini teminat gösteren yönetim TMO’yu garantör olarak kullanmıştır. Böyle bir borç tablosunda 28 Aralık da mali kongresini gerçekleştirecek olan Fiskobirlik yönetimi, genel kurulda gayrimenkullerinin tamamının satış yetkisini delegelerinden isteyecektir. Borçla borç kapatan ” ver kurtul, sat kurtul” anlayışı ile piyasalara yarım katrilyon borçlanan bir yönetim anlayışı kooperatiflerin tasfiye sürecine hizmet eden bir anlayıştır. Bu yönetim FİSKOBİRLİK’i tasfiye etmede AKP Hükümeti tarafından taşeron olarak kullanılan TMO ile kol kola girebilmiştir.Oysa ki
Kooperatifler vurguncu tüccara karşı tek olan üreticileri birleştirerek ekonomik yönden kendilerini korumalarını sağlar. Ortakların özel mülklerini koruyarak, onları ortak bir amaç için birleştirir. Bireylerin ekonomik bağımsızlığını ve özgürlüklerini arttırırlar. Dünya Bankası çiftçilerin bağımsızlık ve özgürlüklerini hükümetlere çıkarttırdığı 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri (TSKB) Yasası ile içinde FİSKOBİRLİK’in de olduğu Birlikleri ortadan kaldırmak, çiftçilerin ise özgürlük ve bağımsızlıklarını yok etmek istiyorlar. AKP Hükümeti FİSKOBİRLİK’i zora düşürerek çiftçilerin elinden alma gayreti içinde. Şirketlere kurdurulacak olan Fındık A.Ş.’ye zora düşürülmüş olan FİSKOBİRLİK’in depolarını devretmek için bugünkü kusurlu ve eksik yönetim gösteren FİSKOBİRLİK yönetiminin durumundan da yararlanma yoluna gidiyor.
Fındık Üreticileri Sendikası olarak biliyoruz ki FİSKOBİRLİK de üreticiden aldığı ürünü işlemediği gibi kendisi de ihraç etmemiş daha fazla kazanç sağlama yoluyla Birliği şirketlerin karşısında güçlendirmemiş bu süreçte eksiklikleri ve kusurlu denilebilecek davranışları olmuştur. Ama bu davranışı nedeniyle FİSKOBİRLİK’in aradan çıkartılmasını değil, eksiklik ve kusurlarını gidermesini istemeli, ısrarlı takipçisi olmalıyız.
Fındık Üreticileri Sendikası olarak ayrıca, Birliklerimizi korumanın yanında Birlik yöneticilerinin de kusurlarını eksiklerini gidermeleri ve yönetimlerinin demokratikleştirmelerini, üretimden pazarlamaya kadar ki sürece çiftçilerin Birlikleri aracılığıyla egemen olmasının yolunu açmalıdır, diyoruz. Birliklerin şirketler ile ortaklıklar kurmasını istemiyor, kurulu olanlardan da Birliklerin çıkmalarını veya şirketleri Birliklerinden çıkarmalarını bekliyoruz. Çünkü çiftçiler, kooperatifleri, Birlikleri şirketlere alternatif olsun, şirketlere karşı çıkarlarını korusun diye kurdular. Şirketler ile ortak olsunlar diye değil. Çünkü kooperatifler ile şirketlerin çıkarlarının örtüşmediğini, çeliştiğini biliyoruz. Umuyoruz ki 28 Aralık da tüm olup bitenlere seyirci kalmayacak ,üreticiler lehine inisiyatif koyacak bir anlayış delegeler tarafından ortaya çıkarılabilir.
21/12/2006
Kutsi YAŞAR
Fındık-SEN Gn.BŞK