Felçli işçiye ‘yatakta çalışır’ raporu Adana’da 1998’deki Ceyhan depreminde işyerinde yıkılan demir blokların altında kalarak belden aşağısı felç olan 65 yaşındaki Remezan Yaşar’ın malülen emekli olma hayali, Sağlık Yüksek Kurulu’nun yaptığı inceleme sonrasında verdiği ‘İşgörebilir’ raporuyla bitti. 8 yıldır yataktan çıkamayan, belden aşağısı felç olduğu için tekerlekli sandalyeye dahi başkalarının yardımıyla oturabilen Yaşar’ın, ‘çalışma gücünün […]
Felçli işçiye ‘yatakta çalışır’ raporu
Adana’da 1998’deki Ceyhan depreminde işyerinde yıkılan demir blokların altında kalarak belden aşağısı felç olan 65 yaşındaki Remezan Yaşar’ın malülen emekli olma hayali, Sağlık Yüksek Kurulu’nun yaptığı inceleme sonrasında verdiği ‘İşgörebilir’ raporuyla bitti.
8 yıldır yataktan çıkamayan, belden aşağısı felç olduğu için tekerlekli sandalyeye dahi başkalarının yardımıyla oturabilen Yaşar’ın, ‘çalışma gücünün 3’te 2’sini yitirmediği’ tespit edildiği için malulen emekli olamadığı bildirildi.
Depremde demir blokların altında kaldı
Yunusemre Mahallesi 962 Sokak’ta tek odalı evde eşi Adile ve 31 yaşındaki zihinsel engelli kızıyla birlikte yaşayan Remezan Yaşar, Adana Çimento Fabrikası’nda çalışırken 1998 yılında meydana gelen Ceyhan Depremi’nde üzerine demir bloklar düştüğü için felç oldu. 8 yıl önce çalıştığı işinden çıkartılan Yaşar, o günden sonra yatağı bağlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldı.
Uygun bir işte çalışabilir raporu verildi
Komşuları ve muhtarlığın yardımlarıyla hayatını sürdürmeye çalışan Yaşar, malulen emeklilik için SSK Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Yapılan sağlık kontrolünde, Remezan Yaşar’ın çalışma gücünün 3’de 2’sini kaybetmediği belirtilerek isteği reddedildi. Uygun bir işte çalışabileceği belirtilen Remezan Yaşar, “Bu halimle bana çalışabileceğim söylendi. Keşke çalışabilsem” dedi.
Primler de boşa gitti
Prim ödeme gün sayısı yetersiz olduğu için askerlik borçlanmasını mahalle sakinlerinden topladığı yardımlarla karşılayan Remezan Yaşar, böylece malulen emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamladı. Ancak malullüğü kabul edilmeyen Yeşar’ın normal emekli olması için yaklaşık 8 yıl daha çalışması gerektiği belirtildi.
Yunusemre Mahallesi Muhtarı Servet Polat, “Bu insan, biz sahip çıkmasaydık şimdiye kadar ölüp gitmişti. Yıllardan beri yataktan çıkamıyordu. Tekerlekli sandalyesini bile 2 yıl önce biz temin ettik. Bizim yardımımızla sandalyeye oturuyor, dışarı çıkartıp hava aldırıyoruz, sonra da 3 kişi yatağına yatırıyoruz. Bu durumdaki bir insan malulen emekli olmayacak da kim olacak” diyerek sitemini dile getirdi.
Kaynak: Fatih Karaçalı/Adana (DHA)