3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye’deki etkinliklerden katılım bakımından en yoğun olanı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği başta olmak üzere, çeşitli engelli gruplarının dernek, vakıf ve kulüplerine üye onlarca engelli İstanbul’daki yürüyüşe katıldı. Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önünde toplanan engelliler, en önde tekerlekli sandalyeliler olmak üzere […]
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Türkiye’deki etkinliklerden katılım bakımından en yoğun olanı, İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği başta olmak üzere, çeşitli engelli gruplarının dernek, vakıf ve kulüplerine üye onlarca engelli İstanbul’daki yürüyüşe katıldı.
Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önünde toplanan engelliler, en önde tekerlekli sandalyeliler olmak üzere renkli kortejler oluşturdu.
Taksim Anıtına kadar yapılan yürüyüşün ardından anıta çelenk konuldu.
Yürüyüşe Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva’da katıldı.
Törende, Sarıgül, Ayva kısaca engellilerin sorunlarına değinen konuşmalar yaptı.
Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz ortak basın açıklamasını okudu.
Basın açıklamasında AKP iktidarının “her yönden engellileri vuran, hakkını elinden alan, sorunlarına yenilerini katan bir anlayışla politikalarına yön vermeye” başladığını belirterek; şu görüşleri dile getirdi:
“İktidarın uygulamaya koyduğu bu politikaların kabul edilir hiçbir yanı yoktur. İktidar, başta biz engelliler olmak üzere toplumu daha da yoksullaştıracaktır.
Sağlıktan eğitime, kültürden istihdama her alanda önümüzdeki engelleri çoğaltacaktır.
Son bir yılda bir arpa boyu yol alınamazken, şimdi ortaya çıkan bu geriye çıkış karşısında bizlerin sessiz kalması beklenemez.
Bu 3 Aralık’ta bizi bekleyen sorunları bir kez daha Türkiye halkının bilgisine sunuyoruz.
Yaklaşık 8,5 milyon engelliyi hesaba katmayan, hakkına, hukukuna el uzatanların bir gün bunların hesabını vereceklerini de hatırlatmak istiyoruz.”
Dünya engelliler günü deklarasyonu;
Türkiye Sakatlar Derneği ve Altı Nokta Körler Derneği, düzenledikleri ortak başkanlar kurulu toplantısı sonucunda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle ortak bir deklarasyon yayınladılar:
1- 2022 sayılı Yasa ile engelliler için tahsis edilen maaşlar insan onuruna yakışır bir düzeye getirilmelidir. Uygulama hatalarından kaynaklanan engelli maaşı mağdurlarının sorunlarına acil çözüm bulunmalıdır.
2- Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sağlık operasyonları, tedaviler, gerekli sağlık donanımları konusunda getirilmek istenilen kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Engellilerin tedavi, bakım ve rehabilitasyonu için ek önlemler getirilmelidir.
Daha güçlü ve Anayasa’da tanımlanan niteliğe uygun bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulmalıdır.
3- İş Yasasına konulan 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde uygulanan engelli istihdamı kotasının kaldırılması yönündeki girişimler derhal durdurulmalıdır.
Tam aksine, ülkemizdeki işletme büyüklükleri dikkate alınarak, mevcut kota aşağıya çekilmeli, 30 kişi ve üzeri olarak yeniden belirlenmelidir.
Engelli çalıştıran işyerleri için özel teşvik düzenlemeleri yapılmalı, engelli çalıştırılması özendirilmelidir.
4- Eğitime erişim ve eğitim hakkından yararlanma olanakları yaygınlaştırılmalı, yeterli uzman eğitimcinin istihdamı, engelli okulları ve rehabilitasyon merkezleri artırılmalıdır.
Eğitim politikası, engellilerin her alanda gelişimini sağlayacak, istihdamını kolaylaştıracak biçimde belirlenmelidir.
5- 5378 sayılı Yasa ile engellilere tanınan emlak vergisi muafiyetinin kaldırılmasına dönük yasa değişikliği durdurulmalıdır. Bu hakkımız korunmalıdır.
6- Başta sağlık, sosyal güvenlik, iş yaşamı olmak üzere engellileri doğrudan veya dolaylı yoldan ilgilendiren tüm üst kurullarda engellilerin temsiline olanak sağlanmalıdır.
7- Siyasi partiler nüfusumuzun yüzde 13’üne erişen engelliler topluluğunun parlamento ve yerel meclislerde, kurullarda hak ettiği ölçüde temsilinin sağlanması konusunda ön açıcı uygulamalar yapmalıdır.
8- Engellilerin sayısını hızla artıran trafik ve iş kazalarının azaltılması için yeterli ve etkin önlemler alınmalıdır.
9- Doğuştan engelliği önlemek için öncelikle evde ve yetkin olmayan kişilerce yapılan doğumların önlenmesi sağlanmalıdır.
10- Ülkemizdeki fizik çevre koşullarının engellerin yaşamlarını kolaylaştıracak biçimde hızla düzenlenmesine öncelik verilmelidir.
11- 2007 Bütçesinde tüm kurum bütçelerine fiziki yapı düzenlemeleri için ayrı kaynak konulmalıdır.
12- Erişim için yaşamsal önemi olan yol, kavşak ve trafik uyarı sistemleri önümüzdeki 1 yıl içinde tüm engelli grupları tarafından kolaylıkla kullanılabilir ve algılanabilir hale dönüştürülmelidir.
13- Engelli kartı sahibi olan tüm yurttaşlarımız için ulaşım ücretsiz veya indirimli olmalıdır. Bu konuda tüm yerel yönetimlerde tek tip uygulamaya gidilmelidir.
14- Tüm kurumsal web sitelerinin engellilerin erişim ve kullanımına uygun hale getirilmesi zorunlu kılınmalıdır.