Diyarbakır Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi’nin çalışmasına göre, 1990-2004 arasında mayın ve patlayıcı madde olaylarında 299 çocuk öldü. 2005’te 24 çocuk intiharı yaşandı. Toy, “Bölgede çocuk hakları hemen her gün ihlal ediliyor” diyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan çatışma, köy baskınları, mayın ve patlamamış mühimmat çocukları mağdur ediyor. Diyarbakır Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi’nin hazırladığı bir […]
Diyarbakır Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi’nin çalışmasına göre, 1990-2004 arasında mayın ve patlayıcı madde olaylarında 299 çocuk öldü. 2005’te 24 çocuk intiharı yaşandı. Toy, “Bölgede çocuk hakları hemen her gün ihlal ediliyor” diyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan çatışma, köy baskınları, mayın ve patlamamış mühimmat çocukları mağdur ediyor.
Diyarbakır Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi’nin hazırladığı bir çalışmada Güneydoğu illerindeki çocuk hakları ihlallerini ulaştığı boyutu rakamlarla ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre, Güneydoğu’da 2005’te 24 çocuk intiharı ve 8 intihar girişimi vakası yaşandı. 14 yılda mayın ve patlayıcı madde olaylarında 299 çocuk öldü.
Sokak Çocukları Derneği Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muzaffer Toy, Diyarbakır’da 20 binden fazla çocuğun sokakta, çöpte ve pazarda çalıştırıldığını söyledi.
İşkence ve kötü muamele kesintisiz sürüyor
Toy, 1990-2004 yılları arasında tespit edilen mayın ve patlayıcı madde olaylarında 299 çocuğun hayatını kaybettiğini, 285 çocuğun ise yaralandığını, her yıl yapılan araştırmalara göre çocuklara yönelik işkence ve kötü muamelenin kesintisiz sürdüğünü kaydetti.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde (ÇHS) yer alan maddelerin hemen her gün ihlal edildiğini öne süren Toy, sınıfların kalabalık olması, çocukların tarlada çalıştırılması gibi sorunların çocukların eğitim hakkının ihlal edildiğini ortaya koyduğunu söyledi.
“Aile içi şiddet olayları görünmüyor”
Henüz basına yansımamış aile içi şiddete maruz kalan on binlerce çocuk olduğunu tahmin ettiklerini belirten Toy, “Çocuklar şiddet ve linç kültürüyle büyüyor ve şiddete yöneliyor” dedi.
Diyarbakır’ın Bağlar Beldesi Koşuyolu Parkı’nda da patlayan bomba, 7’si çocuk, 10 kişinin ölümüne neden olmuştu. Patlaman, el yapımı ve termos içine yerleştirilmiş uzaktan kumandalı düzeneğin taşınması sırasında meydana gelmişti.
Çocuklar çoğunlukla oynarken ölüyorlar
Mayın ve patlayıcı maddelerin neden olduğu olaylarda yaşamını kaybeden çocuklar Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) raporunda ayrıntıları ile yer aldı. Raporda, ölen ya da yaralananların çoğunlukla oyun oynayan çocuklar olması dikkat çekiliyor. TİHV 2005 Raporu’nun “Kara Mayınları” başlıklı bölümünde yer alan çocuk ölüm ve yaralanmalardan bazıları şu şekilde sıralanıyor:
* Diyarbakır’ın Dicle ilçesi yakınlarındaki Ziyaret tepesindeki askeri bölgede buldukları bir bombayı kurcalayan Zafer Biroğlu ve Cahit Eşsiz adlı çocuklar yaralandı. Biroğlu’nun 2 parmağı koptu, Eşsiz, yüzünden yaralandı.
* Gaziantep’in Geneyik Köyü yakınlarında hayvan otlatan Harun Kaygu (13) adlı çocuk arazide bulduğu havan topu mermisinin patlaması sonucu öldü.
* Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Taşburun köyünde mayın patlaması sonucu M. Latif Yılmaz (14) adlı çocuk öldü.
* Ağrı’nın Patnos ilçesi yakınlarındaki askeri bölgede buldukları bombayı kurcalayan İsmail Işık (15) öldü, Emrah Akbay (10) ve kardeşi Adem Akbay (9) yaralandı.
* Mardin’in Savur ilçesi Serenli Köyü Beşevler Mezrası yakınlarında buldukları bir bombayı kurcalayan çocuklardan Ahmet Akın (10) öldü, Necdet Oral ağır yaralandı.
* Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesi yakınlarında mayına basan Özcan Önal (9) ve Kerem Tosun (7) öldü.
* Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Tepe Köyü yakınlarında mayına basan Celal Sahur (16) adlı çocuk yaralandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz
11/12/2006
Bianet