DİSK GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ 25 Kasım 2006 günü ANKARA GENEL-İŞ toplantı salonunda toplanan DİSK GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU gündemindeki maddeleri görüşmüş ve aşağıdaki kararların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir. 1- 23-24 Kasım günleri arasında toplanan SOSYAL ADALET İÇİN EKONOMİ POLİTİKALARI konulu 2. ULUSAL SOSYAL POLİTİKALAR KONGRESİ başarıyla gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonucu yayınlanan SOSYAL ADALET İÇİN SOSYAL […]
DİSK GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ
25 Kasım 2006 günü ANKARA GENEL-İŞ toplantı salonunda toplanan DİSK GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU gündemindeki maddeleri görüşmüş ve aşağıdaki kararların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.
1- 23-24 Kasım günleri arasında toplanan SOSYAL ADALET İÇİN EKONOMİ POLİTİKALARI konulu 2. ULUSAL SOSYAL POLİTİKALAR KONGRESİ başarıyla gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonucu yayınlanan SOSYAL ADALET İÇİN SOSYAL HAKLAR MANİFESTOSU, Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz tarafından desteklenmektedir.
Kongrede, öne çıkarılan ve yeni liberal politikaların ürettiği işsizliğe, yoksulluğa ve yoksunluğa karşı sosyal adaleti gerçekleştirecek çözümleri içeren konular, sendikal politikalarımızın odağına yerleştirilecek ve mücadele birliğini bu eksende sağlayacak girişimlerde bulunulacaktır.
2- DİSK’in 40. yıl kutlamaları, içinde bulunulan koşulların DİSK’in Kuruluş Bildirgesi doğrultusunda değerlendirilmesi ve emeğin haklarının korunması için yürütülecek mücadele için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Bu amaçla, kuruluş günü olan 13 Şubat 2007 tarihinde yapılacak etkinliklerle yetinilmeyerek, 1 Ocak 2007 tarihinden başlamak üzere önümüzdeki yılın bütününü kapsayacak etkinlikler programını benimsemiştir.
2007 yılı DİSK açısından, kazanılmış hakların genişletilmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin (başta 2821, 2822 sayılı yasaların) kaldırılması, DİSK’in Kuruluş Bildirgesi’ne uygun olarak işçi sınıfının yaygın örgütlülüğünün ve birliğinin hedeflendiği, mücadelelerle dolu bir yıldır.
3- Asgari ücretlinin bugün aldığı net 380 YTL ücret ile geçinebilmesi mümkün değildir. Asgari ücretli günlük 12,7 YTL ile hem ısınmak, hem giyinmek, hem barınmak, hem işe gidip gelmek, kısaca yaşamak zorundadır. Bu ücret açlık ve sefalet ücretidir. Resmi olarak 3-3,5 milyon asgari ücretli, aileleri ile birlikte 10-15 milyon insan açlığa ve kaderine terk edilmekte, emeğinin karşılığını alamamakta, mağdur olmaktadır. Bu ücretin kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur.
Asgari ücretin, ekonomi politika aracı olmaktan çıkarılması, bir sosyal politika aracı olarak anlamına uygun bir nitelikte ve süreçte belirlenmesi gereklidir. Ülkeyi ucuz emek cenneti olarak pazarlamanın bir aracına dönüşen, geniş emekçi kitlelerini açlık sınırında yaşamaya mahkum eden asgari ücreti, insanca yaşanacak bir ücret olarak belirlemek gereklidir. Asgari ücretin belirlenmesindeki ortaoyununa son verilmelidir.
Bu anlamda DİSK, yasaya ve Anayasa’ya aykırı yöntemler ve biçimlerle yapılan asgari ücret belirlemelerine seyirci kalmayacak, geniş çaplı bir kampanya başlatacaktır.
4- Günümüz Türkiyesi’nde yaşanan temel sorunların ana kaynağı 12 Eylül darbesi, yasaları ve ancak bir darbeyle uygulamaya konabilecek 24 Ocak ekonomik politikalarıdır. Gerek 12 Eylül darbecilerinin ve gerekse 24 Ocak Kararları’yla birlikte ülkemizi kasıp kavuran neoliberalizmin azgın ve insafsız saldırılarının sonuçları bütünüyle ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle, 12 Eylül suçlularının yargı önüne çıkarılması, ulusal ve uluslararası mahkemelerde hesap vermeleri bir adalet sorunudur. 12 Eylül’de işlenen insanlık suçlarının faillerinin er ya da geç yargı önünde hesap vermelidir.
5- Yapay işçi-memur ayrımını doğru bulmuyoruz! Ortak çalışanlar yasasının çıkarılması, işçi ve kamu emekçilerinin ortak örgütlenmesi, Anayasa’nın 90. Maddesine uygun düzenlemelerin yapılması, uluslararası sözleşmelere konulan çekincelerin kaldırılması ve ILO sözleşmelerinden doğan haklarımızı sonuna kadar kullanmak için mücadeleyi yükselteceğiz. İşçi ve kamu emekçilerinin ortak sendikal örgütlenmesi, emeğin birliği ve yaygın örgütlülük stratejisinin bir parçası olarak hayata geçirilmesi için mücadele edilecektir.
6- Emekçileri bölmeye ve parçalamaya yönelik norm kadro uygulamasına, yaygınlaştırılan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına karşı mücadelemiz kesintisiz sürecektir.
7- Önümüzdeki mücadele sürecini desteklemek ve örgütü hazırlamak amacıyla, İstanbul’dan başlayarak, tüm bölgelerde temsilci, baştemsilci, şube yönetimleri ve bölge yönetimlerini kapsayacak ortak eğitimler gerçekleştirilecektir.
8- İşçi sınıfının kazanımlarına karşı sermayenin yoğun saldırıları sözkonusudur. Bugün kıdem tazminatımız başta olmak üzere en temel haklarımız gaspedilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle 2007 1 Mayısına yoğun bir mücadele süreciyle girilecektir. 1 Mayıs 1977’nin 30. yıldönümüne rastlayan 1 Mayıs 2007 işçi sınıfı ve emekçilerin, en geniş toplumsal muhalefetinin örgütlendiği, kazanılmış hakların savunulması ve demokratik hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ekseninde kutlanacaktır. Ayrıca 1977 1 Mayısında kaybettiklerimiz anısına Taksim alanında kutlamalar için çalışmalar sürdürülecektir.
9- DİSK ve üye sendikalar 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren işyeri delegelikleri, şube kongreleri ve sendika merkez kongreleri ile DİSK Genel Kurul süreci yaşayacaklardır. Bu süreç DİSK’in mücadele içerisinde yeni koşullara uygun yapılanmasını da gündeme taşıyacaktır. Öncelikle bu süreçte genç işçilerin ve kadın işçilerin sendikal örgütlenmelerde konumlarının güçlendirilmesi temel alınacaktır.
10- Ülkemizde herkesin yasalar önünde eşitliği ilkesi Anayasa’da olmasına karşın çok yönlü bir adalet sorunu yaşanmaktadır. Doğunun en ücra köşesinde yaşayan bir yurttaştan Cumhurbaşkanı’na kadar herkesin yasalar karşısında eşitliği sağlanmalı, toplumumuzda kaybolan adalet duygusu güçlendirilmelidir. Kürt sorunu bir “asayiş” sorunu olarak görülmemeli, sorunun demokrasi içinde çözümü konusunda kararlı adımlar atılmalıdır. DİSK, bölgemizde ve ülkemizde yükselen barış taleplerinin sesi olmayı sürdürecektir. Diğer yandan, sosyal hukuk devletinde asla kabul edilemez ve insan haklarına aykırı bulduğumuz F Tipi hapishaneler ve tecrit sorununun da acilen çözülmesini talep etmektedir.
11- Tutukluluk gerekçesini içeren dosyasının bile hukukçularımız tarafından incelenmesi engellenen Başkanlar Kurulu üyemiz Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç’e ve üyelerinin yasalarca belirlenen haklarını almak, kazanılmış haklarını korumak için demokrasi mücadelesi veren DİSK üyesi Sendikamız Limter-İş’e yönelik baskıların sonu gelmemekte, demokratik ve yasal haklarını kullanmaları çeşitli vesilelerle engellenmektedir. Genel Başkan Cem Dinç ve Genel Sekreter Zafer Tektaş’ın Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ndeki tutuklulukları sürmektedir. İktidarın, örgütlenme özgürlüğüne karşı tahammülsüzlüğünü, bu antidemokratik ve baskıcı tutumunu şiddetle protesto ediyor, Limter-İş’e yönelik bu yeni baskı ve sindirme politikasından vazgeçilmesini, tutukluların bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.
12- Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçim dönemini de kapsayan bir yıllık sürenin Türkiye’de önemli gelişmelere neden olacağı açıktır. Bu nedenle, önümüzdeki dönemin siyasal gelişmeler yönünden de değerlendirileceği ve bu sürece ilişkin olarak DİSK kararlarının temellendirileceği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı Ocak 2007’de yapılacaktır.