Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında iptal ettiği maddelerle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğini söyledi. Yasanın mevcut haliyle sosyal güvenliğe reform getirmekten uzak olduğunu belirten Çelebi, mahkeme kararlarını şaşırtıcı bulsalar da yasayı yeniden ele almak için bir şans doğduğunu dile getirdi. Çelebi, şunları […]
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında iptal ettiği maddelerle Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğini söyledi.
Yasanın mevcut haliyle sosyal güvenliğe reform getirmekten uzak olduğunu belirten Çelebi, mahkeme kararlarını şaşırtıcı bulsalar da yasayı yeniden ele almak için bir şans doğduğunu dile getirdi.
Çelebi, şunları söyledi:
“Bu yasanın temel amacı bir standart birliği sağlamaktı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı ve ciddi anlamda bir kavram kargaşası yaratacak. Gerekçelerini okuyacağız ama yaklaşımlar bile bir ikili yapı doğurmakta, farklı bir sınıflar olgusunu öne koymakta. Birisine göre Anayasa’nın yaş sınırını durdururken, birisine açılım sağlıyor. Prim ödeme gün sayısında birisine yeterlilik sağlarken, diğerini durduruyor. Çelişki ve adaletsizlik yaratıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra böyle bir adaletsizlik de ortaya çıktığına göre bir şans yeniden doğdu.”
Yasanın kendilerine göre ‘reform’ olmadığının altını çizen Çelebi şöyle devam etti:
“Yasa bu haliyle yürürlüğe girse artık emeklilik mümkün olmayacak. Bu kadar prim gün sayısını özellikle işçiler dolduramaz. Örneğin inşaat sektöründe, otellerde işçileri 40-50 yaşından sonra çalıştırmak mümkün değil. İktidar bu adaletsizliği giderecek çözüm üretmek zorunda. İşçi-memur ayrışması yaratmak istemiyoruz ama fiziki koşullar dikkate alındığında daha çok işçinin yıprandığını görürüz.”