Bilim ve Gelecek dergisinin Aralık (34) sayısı çıktı. Tüm gazete bayilerinden edinilebilir. Dosya konuları: Evren nasıl oluştu? TANRILAR EVRENE NASIL DOLUŞTU? Burgubilim köşemizin yazarı Adam Sendee, Bilim ve Gelecek’in son sayısında evren-tanrı-insan kavramlarını burkuyor: Ödümü patlattın Büyük Patlama… Tanrıların evrene tıkıştırılması… Mısır’da hayvan başlı tanrı mavalı… Hint’te tanrı nüfusunun milyonları bulması… Çin’de tanrının yorulması… Tektanrıcı […]
Bilim ve Gelecek dergisinin Aralık (34) sayısı çıktı. Tüm gazete bayilerinden edinilebilir.
Dosya konuları:
Evren nasıl oluştu?
TANRILAR EVRENE
NASIL DOLUŞTU?
Burgubilim köşemizin yazarı Adam Sendee, Bilim ve Gelecek’in son sayısında evren-tanrı-insan kavramlarını burkuyor: Ödümü patlattın Büyük Patlama… Tanrıların evrene tıkıştırılması… Mısır’da hayvan başlı tanrı mavalı… Hint’te tanrı nüfusunun milyonları bulması… Çin’de tanrının yorulması… Tektanrıcı dinde çoktanrının bulunması… Tanrılarımız uyuyor, kahramanlarımız büyüyor… “Evren sizinle onur duymuyor”…
5000 yıllık soruya yeni yanıtlar
EVREN NEYE BENZİYOR?
Özgür Akarsu ve Prof. Dr. Rennan Pekünlü evrenin yapısına ilişkin modern kuramları tartışıyorlar: Kozmoloji nedir? Evrenin geometrisi ile ortalama enerji yoğunluğu arasındaki ilişki. Genel Görelilik ile Özel Görelilik arasındaki fark ne? Evrenin açık, düz ve kapalı olması ne anlama gelir? Big Bang oldu mu? Evren genişliyor mu? Evren neyin içinde? Bir merkezi var mı? Sonlu mu sonsuz mu? Evrende maddenin dağılımı nasıl?
Evrimleşemeyen Bakanlık
Üniversiteler Konseyi Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki “Evrim Davası”nda Bakanlık resmi bir savunma yaptı. Buyurdu ki: “Evrim Kuramı ispat edilmemiştir, Yaradılış Görüşü bilimseldir”. Peki, bilim ne diyor? “Yaradılış Görüşü”nün gözlemi, deneyi, kanıtı nerede? Bakanlık, “Leylek kuramı”, “Kaburga Teorisi”, “Con Ahmet Prensibi” gibi “görüş”leri de dikkate alacak mı? Ender Helvacıoğlu yazısında Milli Eğitim Bakanı’nı ya evrimleşmeye ya da istifaya davet ediyor.
Prof. Steve Jones ile genetiğin ufkunda gezinti
Ülkemize gelen “Neredeyse Bir Balina” adlı kitabın yazarı genetik profesörü Steve Jones ile Nıvart Taşçı görüştü. Darwin neyi, ne kadar biliyordu? Genetik belirlenimin etkisi nereye kadar? Neden farklı insanlar genlerin farklı tiplerine sahip? Çöp DNA çöp mü, hazine mi? Uzak-yakın akrabalarımız. Irklar arasındaki farklar. Y kromozomu hakkında ne biliyoruz? Nasıl erkek olduk? Ve Prof. Jones’un son sözü: “Evrim biyolojinin kendisidir”.
‘Ölümsüz Yaşam’ın izinde: GILGAMIŞ DESTANI
İnsanoğlunun beş bin yıllık şiir serüveninin ilk durağını Sait Maden yazdı. Yaşam sevgisi, ölüm korkusu, yiğitlik, aşk, cinsellik gibi bütün büyük yapıtlara özgü temel izleklerin çok etkileyici bir biçimde sarmaştığı Gılgamış Destanı hangi koşullarda oluştu, hangi serüvenlerden geçerek bugüne ulaştı?
İlk Tunç Çağı’nda bir düğüm noktası: KÜLLÜOBA
“Kazı Kazı Anadolu” bölümü hazırlayan Nalân Mahsereci, bu ay Prof. Dr. Turan Efe ile Küllüoba Kazısı’nı konuştu. Küllüoba, Anadolu’nun önemli süreçlerini aydınlatabilecek düğüm noktalarından biri. Mezopotamya ile Troia arasındaki ticaret ağının güzergâhı. Şehirleşmenin ilk adımları. Hitit İmparatorluğu’nu hazırlayan sürecin siyasal ve kültürel nüveleri.
Bilim ve Gelecek’in Aralık sayısında, birbirinden dikkat çekici çok sayıda makale yer alıyor. Bazıları:
Sibel Özbudun / Rahip, sosyolog, gerilla: Camilo Torres
Prof. Dr. Mehmet Sakınç / Fosilbilim tarihinde keşifler, avcılar ve sahtekârlıklar
Prof. Dr. Metin Özbek / Fosillerin tarihlendirilmesi nasıl yapılıyor?
Gül Atmaca / Güneşe özlem: İlkçağlardan günümüze güneş tapıncı
Bilim ve Gelecek’in son sayısında, her zaman olduğu gibi Ali Nesin’le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Go, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.
Bilim ve Gelecek Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni: Ender Helvacıoğlu
Editörler: Nalân Mahsereci – Ruken Kızıler
Adres: Sakızağacı Cad. Nane Sok. 15/4 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212-244 97 95 www.bilimvegelecek.com.tr