Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci-yazar Musa Anter ‘in öldürülmesiyle ilgili açılan davada, Türkiye’nin, Anter’in üç çocuğuna 25 bin Avro manevi tazminat ödemesine hükmetti. AİHM, Susurluk raporuna atıfta bulunduğu kararında, o günkü koşullarda hayatının tehlikede olabileceğinin bilinmesine rağmen Anter için önlem alınmamış olması nedeniyle Ankara’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşama hakkıyla ilgili 2’nci maddesini ihlal […]
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci-yazar Musa Anter ‘in öldürülmesiyle ilgili açılan davada, Türkiye’nin, Anter’in üç çocuğuna 25 bin Avro manevi tazminat ödemesine hükmetti.
AİHM, Susurluk raporuna atıfta bulunduğu kararında, o günkü koşullarda hayatının tehlikede olabileceğinin bilinmesine rağmen Anter için önlem alınmamış olması nedeniyle Ankara’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşama hakkıyla ilgili 2’nci maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, Susurluk raporundaki veriler incelenerek Anter cinayeti hakkında yeterli soruşturma yapılmamış olmasını da AİHS’nin 2’nci maddesine aykırı buldu. Mahkeme, davacıların bu olayla ilgili olarak ulusal makamlar düzeyinde başvuru haklarının ihlal edildiğine de hüküm kıldı. AİHM, Ankara’yı davacılara 25 bin Avro manevi tazminat, 3 bin 500 Avro da mahkeme masrafı ödemekle cezalandırdı.
Eski HEP kurucusu, İstanbul Kürt Enstitüsü müdürü Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde, bir festival için davetli olduğu Diyarbakır’da öldürülmüştü.